Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Παγιδευμένοι στην εκδοχή της "εσωτερικής κατανάλωσης"

Με τη σκωπτική φράση: "Είναι σαν τον καυγά κρατήστε με να μην τον χτυπήσουμε" σχολίαζε υψηλόβαθμη πηγή του ελληνικού πενταγώνου το μπαράζ δηλώσεων αξιωματούχων της Τουρκικής κυβέρνησης με τις οποίες αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία σε έως 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο...

Η ίδια πηγή ενημέρωσης ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις γίνονται καθαρά για "εσωτερική κατανάλωση" στην προσπάθεια που...
καταβάλει το καθεστώς Ερντογάν να στρέψει την προσοχή του τουρκικού ακροατηρίου στο εξωτερικό. 

"Δεν θα παει το τουρκικό γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ"
Απαντώντας σε ερώτημα για την παράνομη τουρκική δραστηριότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ, η πηγή του Ελληνικού Πενταγώνου υπογράμμιζε ότι: "Η Τουρκία κάνει ότι κάνει για να αυξήσει την πίεση". Ταυτόχρονα εξέφραζε αμφιβολίες για το εάν η Τουρκία θα κλιμακώσει αυτή την πίεση στέλνοντας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, το πλοίο-γεωτρύπανο που αγόρασε.

Πρόσθετε δε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά στηρίζει πολλά στην στάση των μητρικών χωρών, των πετραλαϊκών κολοσσών που έχουν εμπλακεί στην εξορυκτική διαδικασία στην Κυπριακή ΑΟΖ.:"Εμείς ποντάρουμε οτι οι εταιρειες που έχουν πάει εκεί ειναι κολοσσοί και στεκομάστε στις αρχικές δηλώσεις των κρατών προέλευσης"

Από την άλλη σημείωνε εμφατικά την ελλιπή αμερικανική παρουσία στην περιοχή και την αντιστρόφως ανάλογη κατάσταση των ρωσικών δυνάμεων: Δεν νομίζω ότι ειναι επαρκής η παρουσία των αμερικανών. Εχουν αφήσει ένα κενό δίνοντας μεγαλύτερη παρουσία στον ειρηνικό." ανέφερε και πρόσθετε: "Προ 4ετιας το είχαμε θέσει στον τότε αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και του ειχαμε πει οτι ήδη αυξανόταν η ρωσική παρουσία και δικαιωθήκαμε διότι απο 4 καράβια την ημέρα η δύναμή τους πήγε στα 14.

Η ελληνική παρουσία στην Κύπρο
Στο ερώτημα εαν στους ελληνικούς σχεδιασμούς περιλαμβάνεται μια αύξηση της ελληνικής παρουσίας στο νησί της Αφροδίτης απαντούσε ότι: "Σκέψεις υπάρχουν και σχέδια. Είμαστε καλύτερα διασυνδεδεμένοι με την Κύπρο", ωστόσο σημείωνε με νόημα: Υπάρχουν βέβαια κάποια προβλήματα. Πρέπει βέβαια να φτιαχτούν κάποιες υποδομές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου