Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Τσετσένος ο τρομοκράτης που σκότωσε στο Παρίσι

Ο τρόμος επέστρεψε εκ νέου στο Παρίσι με την αιματηρή επίθεση που πραγματοποιήθηκε με μαχαίρι το βράδυ του Σαββάτου. Τη ζωή του έχασε ένα άτομο ενώ τραυματίστηκαν τέσσερα ακόμη. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 21.00 (τοπική ώρα)...

Τσετσένος ο τρομοκράτης που σκότωσε στο Παρίσι

Ο δράστης έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας και σύμφωνα με πληροφορίες ήταν Ρώσος υπήκοος με καταγωγή από την Τσετσενία.


Ο δράστης αναγνωρίστηκε από τα δακτυλικά του αποτυπώματα, ενώ...
οι γονείς του έχουν ήδη προσαχθεί για ανάκριση από τη γαλλική αστυνομία.

Οι τέσσερις τραυματίες νοσηλεύονται εκτός κινδύνου, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράρ Κολόμπ, ο οποίος τους επισκέφθηκε στο νοσοκομείο. «Για ακόμη μια φορά τα νιάτα της Γαλλίας πέφτουν θύματα», σχολίασε, ανακοινώνοντας πως ο νεκρός ήταν μόλις 29 ετών. 

Ρώσος - Τσετσένος ο δράστης
O ένοπλος με το μαχαίρι που σκότωσε έναν περαστικό το βράδυ του Σαββάτου στο Παρίσι και τραυμάτισε άλλους τέσσερις, είναι Ρώσος ο οποίος γεννήθηκε το 1997 στη Τσετσενία, ανέφερε γαλλική δικαστική πηγή. 

Η μητέρα και ο πατέρας του έχουν προσαχθεί για ανάκριση από τη γαλλική αστυνομία, ανέφερε η ίδια πηγή.

Σε φωτογραφία που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters και φέρεται να τον απεικονίζει, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί επίσημα πως είναι αυτός, φαίνεται ένας γυμνόστηθoς, νεαρός άνδρας με μούσια που φοράει ένα μαύρο παντελόνι.








Η επίθεση έγινε στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας και συγκεκριμένα στο 2ο Διαμέρισμα κοντά στην Όπερα.


Χάρτης της περιοχής που δείχνει το σημείο της επίθεσης
Χάρτης της περιοχής που δείχνει το σημείο της επίθεσης




Ο δράστης επιτέθηκε στα θύματά του στην Οδό Σεντ-Ογκοστίν μάλιστα πριν πέσει νεκρός στην οδό Μονσινί σύμφωνα με πληροφορίες επιχείρησε να εισβάλει με το μαχαίρι σε εστιατόριο της περιοχής, ωστόσο οι θαμώνες πρόλαβαν και έκλεισαν τις πόρτες και έτσι τον εμπόδισαν. 


Τι αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες;

Σύμφωνα με μαρτυρίες ο δράστης φώναζε «Αλλάχ ου ακμπάρ»

Την εν λόγω πληροφορία επιβεβαίωσε λίγο μετά τις αποκαλύψεις των κατοίκων της περιοχής και ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολίνς. 

Το περιστατικό σύμφωνα με τον Γάλλο εισαγγελέα εξετάζεται από τις αντιτρομοκρατικές αρχές (ως τρομοκρατικό δηλαδή), καθώς η επίθεση ενδέχεται να σχετίζεται με τρομοκρατικά κίνητρα.

Ο εκπρόσωπος του συνδικάτου αστυνομικών, Ροκό Κοντεντό μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι ο δράστης αφού επιτέθηκε στους περαστικούς με ένα μαχαίρι, επιχείρησε να επιτεθεί σε αστυνομικούς φωνάζοντας: «Θα σας σκοτώσω, θα σας σκοτώσω!». 


Οι αστυνομικοί αρχικά επιχείρησαν να ακινητοποιήσουν τον δράστη χρησιμοποιώντας taser και τελικά υποχρεώθηκαν να τον πυροβολήσουν και να τον σκοτώσουν έτσι ώστε να τον σταματήσουν.






Ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολίν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι την έρευνα έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική μονάδα της αστυνομίας δεδομένου του τρόπου που λειτούργησε ο δράστης.


Ανέλαβε την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος
Το ISIS, όπως αναφέρει το πρακτορείο των τζιχαντιστών Αμάκ, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Δεν διευκρινίζεται όμως το εάν ο δράστης ήταν μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης ή απλά εμπνεύστηκε από αυτή και έδρασε ως μοναχικός λύκος. 

Η πρώτη κλήση στις αρχές έγινε στις 20:47, τοπική ώρα (21:47, ώρα Ελλάδας) και οι αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν στο σημείο εντός 5 λεπτών. Μέσα στα επόμενα 4 λεπτά από την άφιξη της αστυνομίας ο δράστης «εξουδετερώθηκε» επιβεβαίωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

«Μας είπαν να μπούμε γρήγορα σε ένα μπαρ. Είχα περιέργεια και βγήκα ξανά έξω και είδα ένα άτομο στο έδαφος, σε απόσταση περίπου 200 μέτρα από μένα. Η αστυνομία, η πυροσβεστική και το ασθενοφόρο έφτασε», επεσήμανε μια γυναίκα αυτόπτης μάρτυρας ο οποία μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό LCI.

Δημοσιογράφος που βρισκόταν στο σημείο όπου επιτέθηκε ο άνδρας με το μαχαίρι ανέφερε στην The Sun: «Είχα πάει σε μία παράσταση κοντά στην Όπερα, στο κέντρο του Παρισιού, και μου είπαν αμέσως να πάω πίσω γιατί ένας τρελός επιτίθετο με μαχαίρι. Μόλις γύρισα πίσω άκουσα δύο σειρήνες και δυο πυροβολισμούς. Στη συνέχεια μίλησα με αυτόπτες μάρτυρες και μου είπαν πως ο άνδρας μαχαίρωσε πολλούς περαστικούς στο σημείο».

Το μήνυμα του Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε το Σάββατο το βράδυ ότι η Γαλλία πληρώνει «για ακόμη μια φορά το τίμημα αίματος», μετά την επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε χθες το βράδυ στο Παρίσι, με τουλάχιστον έναν νεκρό, διαβεβαιώνοντας πως «δεν θα υποχωρήσουμε ούτε σπιθαμή μπροστά στους εχθρούς της ελευθερίας».


«Όλες μου οι σκέψεις πηγαίνουν στα θύματα και στους τραυματίες από την επίθεση με μαχαίρι που διαπράχθηκε σήμερα το βράδυ στο Παρίσι, καθώς και στα αγαπημένα τους πρόσωπα», επεσήμανε ο Μακρόν με ανάρτησή του στο Twitter.

«Εκ μέρους όλων των Γάλλων, χαιρετίζω το θάρρος των αστυνομικών που εξουδετέρωσαν τον τρομοκράτη» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Η Γαλλία πληρώνει ακόμη μια φορά το τίμημα αίματος, αλλά δεν υποχωρεί ούτε σπιθαμή ενάντια στους εχθρούς της ελευθερίας».

Πληροφορίες- Φωτογραφίες: bbc.com,cnn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου