Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Η τριπλή Αμερικανική στόχευση πίσω από την κάλπικη ρητορική για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

ΗΠΑ και Ισραήλ εντείνουν τις απειλές κατά του Ιράν, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εξελισσόμενη οκταετή επέμβαση στη Συρία για τον πλούτο και τη γεωστρατηγική της θέση στην Ανατολική Μεσόγειο... 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ενώ παρουσιάζει τις «αποκαλύψεις» για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αποσιωπώντας το επικίνδυνο ισραηλινό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων...

Το πρόσχημα είναι η προσπάθεια αναθεώρησης της «κακής», όπως ισχυρίζονται, διεθνούς συμφωνίας που υπέγραψαν τον Ιούνη του 2015 στη Βιέννη οι πέντε μόνιμες χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία) και η Γερμανία (Ομάδα γνωστή ως 5+1), με στόχο τον...
περιορισμό και τον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος ώστε να εξασφαλιστεί η αποτροπή πυρηνικών όπλων τουλάχιστον έως το 2025, με αντάλλαγμα, μεταξύ άλλων, την άρση των διεθνών κυρώσεων. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως έως τις 12 Μάη θα ανακοινώσει εάν θα επικυρώσει τη συνέχιση της Συμφωνίας ή θα αποχωρήσει μονομερώς, επαναφέροντας τις σκληρές αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, παρά το γεγονός ότι η τελευταία δεν φαίνεται να μην τηρεί τις υποχρεώσεις της. Βεβαίως, μπορεί και να αναβάλλει την απόφασή του για αργότερα, παρατείνοντας τα παζάρια με το Ιράν, τους συμμάχους και άλλους εταίρους του για τουλάχιστον άλλες 120 μέρες (καθώς κάθε τέσσερις μήνες είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει το Κογκρέσο εάν θα επικυρώσει τη Συμφωνία ή όχι...).
Οι τελευταίες πληροφορίες που βγαίνουν στον Τύπο από αξιωματούχους στο Λευκό Οίκο φέρουν τον Τραμπ έτοιμο να ανακοινώσει «κάτι λιγότερο από μία πλήρη αποχώρηση», ώστε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση και με τους Ευρωπαίους συμμάχους του (κυρίως Γαλλία και Γερμανία) και με τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Ρωσία και Κίνα) που δεν θέλουν αναθεώρηση της Συμφωνίας, σταθμίζοντας κυρίως τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων.
Τι θέλει ο Τραμπ
Ωστόσο, έπειτα από τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε στα τέλη Απρίλη ο Πρόεδρος Τραμπ στον Λευκό Οίκο με τους ομολόγους του σε Γαλλία Εμανουέλ Μακρόν και Γερμανία Αγκελα Μέρκελ, έκανε σαφές ότι παζαρεύει την ενίσχυση ή αντικατάσταση της συμφωνίας προκειμένου να εξασφαλιστούν: 
α) Η διαιώνιση της απαγόρευσης απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν, 
β) ο (άγνωστος με ποιον ακριβώς τρόπο...) περιορισμός της γεωπολιτικής περιφερειακής ισχύς του με φόντο τον ιδιαίτερα δραστήριο ρόλο του σε πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία, το Ιράκ και την αυξημένη επιρροή του σε Λίβανο, Υεμένη κ.α., 
γ) ο περιορισμός του ιρανικού βαλλιστικού προγράμματος.
Το ζητούμενο είναι εάν και ποια στρατηγική διαθέτει ο Τραμπ για να πετύχει κάποιους ή όλους από τους παραπάνω στόχους, καθώς είναι σαφές ότι δεν φτάνει μία ενδεχόμενη αποχώρηση από τη Συμφωνία, η πιθανότητα της οποίας ανησύχησε προχτές τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, που διέβλεψε «πραγματικό κίνδυνο πολέμου».
Απέναντι σε αυτές τις απαιτήσεις, ο Τραμπ έχει βρει περισσότερη (αλλά όχι ικανή...) «κατανόηση» από τον Εμανουέλ Μακρόν, που αναφέρθηκε προσφάτως στο ενδεχόμενο μίας «νέας συμφωνίας», ώστε να διευθετηθούν κάποιες από αυτές τις αξιώσεις. Ωστόσο, ακόμη και ο Μακρόν δεν θέλει να δει τις ΗΠΑ να αποχωρούν, τώρα, από τη Συμφωνία, εφόσον μέχρι στιγμής δεν έχει καταλήξει κάπου συγκεκριμένα το άγριο παρασκηνιακό παζάρι που γίνεται τους τελευταίους τρεις μήνες μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ και Ιράν.
Την περασμένη Κυριακή 29 Απρίλη, ο Γάλλος Πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, συμφωνώντας ότι η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα παραμένει ο «καλύτερος τρόπος» για να μην αποκτήσει η Τεχεράνη πυρηνικά όπλα. Αφησαν εντούτοις «περιθώρια» για περισσότερα παζάρια, προσθέτοντας ότι η Συμφωνία «ενδεχομένως» να διευρυνθεί για να καλύψει και άλλους τομείς, όπως το ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα, το τι μπορεί να γίνει μετά την εκπνοή των προθεσμιών 10 και 15 χρόνων που αναφέρονται στη Συμφωνία και πώς θα μπορούσε να «σταματήσει» η «αποσταθεροποιητική» δραστηριότητα του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή... Συμφώνησαν, ως εκ τούτου, να συνεχίζουν τη συνεργασία μεταξύ τους και με τις ΗΠΑ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν «το φάσμα προκλήσεων» από το Ιράν και άλλων θεμάτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία νέα συμφωνία.
«Αμετακίνητο» αλλά και «ευέλικτο» το Ιράν
Η ιρανική κυβέρνηση έχει σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να συρθεί σε νέα διαπραγμάτευση και πως σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από τη Συμφωνία, τότε δεν υπάρχει τίποτε που να τη δεσμεύει και συνεπώς θα μπορεί να «ξεπαγώσει» το πρόγραμμα έρευνας και σε σχέση με πυρηνικά όπλα.
Χαρακτηριστικό ήταν το ξέσπασμα του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ την περασμένη Πέμπτη, που με πεντάλεπτο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο YouTube χαρακτήρισε τις απαιτήσεις του Προέδρου Τραμπ «απαράδεκτες», επισημαίνοντας: «Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι διά παντός: Ούτε θα αναθέσουμε σε άλλον την ασφάλειά μας, ούτε θα επαναδιαπραγματευθούμε, ούτε θα προσθέσουμε κάτι σε μία συμφωνία που ήδη εφαρμόζουμε καλόπιστα». Ο ίδιος δεν παρέλειψε να επικρίνει Ευρωπαίους αξιωματούχους, επειδή, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «προσφέρουν στις ΗΠΑ περισσότερες παραχωρήσεις δίχως να μας ρωτήσουν»! Βεβαίως, και αυτός άφησε ένα μικρό χώρο για ελιγμούς και διαπραγμάτευση, προσθέτοντας ότι «το Ιράν και όχι η Δύση έχει σοβαρά παράπονα και πολλά να απαιτήσει».
Η παράσταση Νετανιάχου
Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι μόνο ο Πρόεδρος Τραμπ που πιέζει για διαπραγμάτευση. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που είχε από το 2015 αντιδράσει σφόδρα στην υπογραφή της διεθνούς συμφωνίας, έδωσε το βράδυ της Δευτέρας «παράσταση» που μεταδόθηκε απευθείας από τα περισσότερα ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα, για να παρουσιάσει, στα Αγγλικά, δήθεν «νέα στοιχεία» σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό «Σχέδιο Αmad», που ήταν ενεργό μεταξύ 1989 και 2009. Παρουσιάζοντας φωτογραφίες με χιλιάδες «αρχεία» και «δεκάδες CD», ο Νετανιάχου κατηγόρησε ξανά το Ιράν ότι «εξαπάτησε τη διεθνή κοινότητα», ότι «επιχείρησε κατά το παρελθόν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» και ότι «έως σήμερα κρατά σχετική μυστική γνώση»... Ενα 24ωρο πριν, το Ισραήλ πραγματοποίησε ακόμη μία παράνομη και εγκληματική αεροπορική επίθεση σε θέσεις Ιρανών στρατιωτικών στη Συρία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 11 από αυτούς, για δεύτερη φορά μέσα στον περασμένο μήνα!
Ο λαλίστατος Νετανιάχου, όπως και οι σύμμαχοί του, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, φυσικά δεν λένε κουβέντα για το ισραηλινό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, που ξεκίνησε τη δεκαετία του '50 και παραμένει ενεργό έως σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου