Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Οι Γερμανοί εξοπλίζουν τους Τούρκους με έξι υποβρύχια, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ

«H εταιρεία ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) θα παραδώσει έξι καταδιωκτικά υποβρύχια στην Άγκυρα τα οποία κατασκευάστηκαν από κοινού με μια τουρκική εταιρεία», σύμφωνα με είδηση την οποία μετέδωσε το Δελτίο Ειδήσεων (Tagesschau) του πρώτου δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD...


(Το 2009 η γερμανική κυβέρνηση είχε δώσει τη συγκατάθεσή της για την παραγωγή υποβρυχίων για το τουρκικό ναυτικό). Αυτό προκύπτει από τη γραπτή απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε σχετική επερώτηση του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), η οποία...
βρίσκεται στη διάθεση του ΑRD (Tagesschau). Σύμφωνα με αυτή, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε εκδώσει άδεια κατασκευής για τα υποβρύχια της κλάσης 214. Το 2011 η Γερμανία ανέλαβε επίσης εξαγωγικές εγγυήσεις συνολικού ύψους σχεδόν 2,5 δισεκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Δελτίου Ειδήσεων (Tagesschau) του ARD, η κατασκευή τους είχε ξεκινήσει αντίστοιχα το 2015, το 2016 και το 2017, δηλαδή συνεχίστηκε και μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία η οποία είχε ως επακόλουθο μαζικές συλλήψεις. 

«Τα εξαγόμενα από τη Γερμανία πολεμικά όπλα, τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία υπό τη μορφή καταδιωκτικών υποβρυχίων, είναι απολύτως ενδεδειγμένα για την τουρκική επιθετική πολιτική στη Μεσόγειο», δήλωσε η Σεβίμ Ντάγκντελεν, αναπληρώτρια κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Die Linke. Επιπλέον, συνδέεται με μια “σημαντική μεταφορά τεχνολογίας στην Τουρκία”. Οι εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενες στη Γερμανία. Πριν από λίγες εβδομάδες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε σταματήσει την πώληση τανκς. Μόλις πριν από μερικούς μήνες έγινε γνωστό ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας είχε εγκρίνει σημαντικές εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία ήδη στις αρχές του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Spiegel», το Βερολίνο είχε εγκρίνει μεταξύ της 31ης Ιουλίου του περασμένου έτους και της 15ης Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού συνολικής αξίας περίπου 14 εκατομμυρίων ευρώ. 

Οι εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία προκάλεσαν έντονες συζητήσεις μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών με τανκς Leopard γερμανικής παραγωγής κατά την επίθεση εναντίον κουρδικών στρατιωτικών ομάδων στη Συρία. Στη συνέχεια, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απέσυρε την προσφορά του για αναβάθμιση των τουρκικών τανκς τύπου Leopard. Ήδη το περασμένο καλοκαίρι είχε υποσχεθεί μια περιοριστική πολιτική εξαγωγών όπλων. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Spiegel online 

Αθήνα, Ελλάδα


1 σχόλιο:

  1. Το τρελό είναι οτι οι Γερμανοί εξέλιξαν αυτόν τον τύπο υποβρυχίων με δικά μας λεφτά και δοκιμές (βλέπε Παπανικολής που έγερνε). Εμείς τα αγοράσαμε πολύ ακριβά, οι Τούρκοι θα τα πάρουν πολύ φθηνότερα. Όταν ο Βενιζέλος έκανε τη συμφωνία με τους Γερμανούς τουλάχιστον δεν έβαλε όρο να μην πωληθούν για τα επόμενα π.χ. 20 χρόνια στους Τούρκους. Βέβαια ο Μπένυ μας παρέδωσε μέσω PSI και Αγγλικού δικαίου στους δανειστές, την εξασφάλιση από τους Τούρκους θα ζητούσε?
    «Πληρώσαμε τα νέα υποβρύχια 50% παραπάνω από τους Τούρκους. Η Άγκυρα τα πήρε στη μισή τιμή, εμείς το ξέραμε, αλλά ο υπουργός Αμυνας προτίμησε να μη διαρρεύσει το παραμικρό στην κοινή γνώμη, προκειμένουνα μην υπάρξουν αντιδράσεις»
    https://www.protothema.gr/politics/article/105828/plhrosame-ta-nea-ypobryxia-50-parapano-apo-toys-toyrkoys/

    ΑπάντησηΔιαγραφή