Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Το Συμβούλιο Ασφαλείας "σφυρίζει αδιάφορα", ενώ η Μέση Ανατολή παίρνει φωτιά

Ενώ οι πρόσφατες εξελίξεις στην Συρία και την Μέση Ανατολή, γενικότερα, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και τα πολεμικά επεισόδια κλιμακώνονται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σφυρίζει αδιάφορα...

  

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε, με ανακοίνωση που εξέδωσε, "τον άμεσο τερματισμό όλων των εχθροπραξιών και των προκλήσεων προκειμένου να...
αποφευχθεί μια νέα ανάφλεξη" στη Μέση Ανατολή, μετά την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν στο συριακό έδαφος.

Παράλληλα,στην ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει το ζήτημα της Συρίας που θα πρέπει να οδηγήσει "σε μια πολιτική λύση" και να "αναλάβει τις ευθύνες του" όπως αυτές προκύπτουν από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Κανένα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν έδειξε πρόθυμο να ζητήσει την κατεπείγουσα σύγκληση του Σώματος για να συζητηθεί η πρωτοφανής στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Όταν ρωτήθηκαν από δημοσιογράφους για το μα αυτό, πολλοί διπλωμάτες (της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας...) απάντησαν όλοι: "Όχι, προς το παρόν".

Ο Ντάνι Ντανόν, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, η χώρα του οποίου δεν είναι μέλος του ΣΑ, είπε ότι έστειλε επιστολές στο Σώμα αυτό καθώς και στον γενικό γραμματέα, ζητώντας "να καταδικάσουν τις επιθετικές ενέργειες του Ιράν". Ζήτησε επίσης να απαιτήσουν από το Ιράν την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεών του από τη Συρία.

Τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη (9-10 Μαΐου) το Ισραήλ πραγματοποίησε επιχειρήσεις εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία, απαντώντας σε εκτοξεύσεις ιρανικών ρουκετών προς το έδαφός του, μια πρωτοφανής στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ των δύο χωρών.

Ήδη μεταξύ άλλων η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την δραματική κλιμάκωση της κατάστασης στην Συρία και στην Μέση Ανατολή, παρ' όλα αυτά μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται κάποιος τρόπος αποκλιμάκωσης της έντασης, πόσο μάλλον ύστερα από την απόφαση του Προέδρου Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και να επιβάλλει εκ νέου κυρώσεις.

Με πληροφορίες από Reuters, Times of Israel, CNN και ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου