Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Ενώ η ΕΕ ανησυχεί για επιρροή της Ρωσίας στα Βαλκάνια, η Τουρκία αυξάνει την παρουσία της

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για τον ρόλο της Μόσχας στα Δυτικά Βαλκάνια, παραβλέπει τη δραστηριότητα της Τουρκίας που έχει αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή, γράφει η ενημερωτική πύλη ‘Politico’ των Βρυξελλών...


Σε μια ενδελεχή ανάλυση η ‘Politico’- όπως σημειώνει η σερβική ραδιοτηλεόραση- τονίζει ότι μετά την κατοχή των Βαλκανίων από τους Οθωμανούς, οι... κληρονόμοι της αυτοκρατορίας προσπαθούν και πάλι να εισβάλουν στην περιοχή.

«Καθώς προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της στα Δυτικά Βαλκάνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει την όλο και πιο επιθετική Ρωσία, αλλά και τις αυξανόμενες φιλοδοξίες της Τουρκίας», γράφει η πύλη.

Την Πέμπτη, οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στη Σόφια με τους συναδέλφους από τα Δυτικά Βαλκάνια- Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σκόπια, Μαυροβούνιο, Σερβία και Κοσσυφοπέδιο.

Είναι η πρώτη σύνοδος κορυφής από το 2003 με την ΕΕ,  και θα γίνει επανάληψη της  φράσης ότι «η πόρτα είναι ανοιχτή για την περιοχή», ενώ θα τονισθεί ότι οι ηγέτες των βαλκανικών χωρών πρέπει να δεσμευθούν να προβούν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να γίνουν μέλη της Ένωσης.

Το ανανεωμένο ενδιαφέρον της ΕΕ για τη νότια αυλή της προκλήθηκε εν μέρει από τους φόβους για το ρόλο της Μόσχας στην περιοχή – που έδωσε πολεμικά αεροσκάφη στη Σερβία και με τον φερόμενο ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο, σύμφωνα με την Politico, προσθέτοντας ότι η Ρωσία δεν είναι η μόνη δύναμη με μακρά ιστορία στην περιοχή.

Η Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στα Δυτικά Βαλκάνια, ιδίως τώρα που την δείχνει με αυταρχικό τρόπο.

Το κείμενο υπενθυμίζει ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε ότι η Άγκυρα και η Μόσχα μπαίνουν στο ίδιο καλάθι, λέγοντας  ότι δεν θα ήθελε «να στραφούν τα Βαλκάνια προς την Τουρκία ή την Ρωσία».

«Η Τουρκία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να κερδίσει έδαφος στα Δυτικά Βαλκάνια. Τα θεωρεί ως μέρος της φυσικής σφαίρας επιρροής της, με το δεδομένο της πρώην αυτοκρατορικής δύναμης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία στο αποκορύφωμά της στράφηκε και κατά της Βιέννης.

Κατά τη διάρκεια της δεκαπεντάχρονης εξουσίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες και ξόδεψε χρήματα προκειμένου να δημιουργήσει πολιτική, πολιτιστική και οικονομική βάση στα Δυτικά Βαλκάνια.

Έχει προσφέρει αναπτυξιακή βοήθεια με τη μορφή μεγάλων έργων υποδομής, άνοιξε πανεπιστήμια και αποκατέστησε πληθώρα τζαμιών, ενθάρρυνε τους Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην περιοχή και ενθαρρύνει το διάλογο μεταξύ των αντιμαχομένων κοινοτήτων.

Η πολιτική της Άγκυρας έχει και μια σκοτεινή πλευρά, γράφει η Politico. Ο Ερντογάν και οι Τούρκοι υπουργοί πιέζουν τις χώρες της περιοχής να αναλάβουν δράση εναντίον των οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν, τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί υπευθύνους για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Το σχέδιο του Ερντογάν να προβεί σε προεκλογική εκστρατεία στο Σαράγεβο στις 20 Μαΐου πριν από τις τουρκικές προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, μαρτυρεί, επίσης, την εξάπλωση της επιρροής στην περιοχή.

Η πύλη υπενθυμίζει ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωση απαγορεύουν παρόμοιες συγκεντρώσεις στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στην Τουρκία.

(Στοιχεία από rts.rs)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου