Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Θρασύτατες απειλές Τουρκίας: Θα κάνουμε γεωτρήσεις στη Μεσόγειο το καλοκαίρι

Θερμό καλοκαίρι προανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ – Δεν αποκάλυψε πού θα γίνουν οι τουρκικές έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων...

μεσόγειο

Αυτό το καλοκαίρι θα κάνουμε την πρώτη μας γεώτρηση στην Μεσόγειο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ενώ ανακοίνωσε ακόμη ότι...

στις 12 Ιουνίου θα μπει σε εφαρμογή ο αγωγός TANAP (Τrans Anatolian Natural Gas Pipeline Project).

«Η Τουρκία θα αρχίσει με ίδιους πόρους και μέσα την πρώτη της γεώτρηση για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο πριν το τέλος του καλοκαιριού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Μπεράτ Αλμπαϊράκ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.
Ο υπουργός τόνισε ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες να εξασφαλιστεί ότι «δεν θα χαθεί το “momentum”» για τις συγκεκριμένες έρευνες. Στις δηλώσεις του, ο κ. Αλμπαϊράκ δεν διευκρίνισε το ακριβές σημείο της Μεσογείου όπου θα λάβει χώρα η γεώτρηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας γίνονται ουσιαστικά σε συνέχεια όσων είχε δηλώσει πρόσφατα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος είχε υπογραμμίσει τα… «δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» στα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής και είχε σημειώσει ότι η Τουρκία αγόρασε πλατφόρμα και ότι οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν τις δικές τους έρευνες.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε ακόμη ότι ο αγωγός φυσικού αερίου TANAP, ο οποίος αποτελεί τμήμα του TAP, θα τεθεί σε λειτουργία στις 12 Ιουνίου. Σημείωσε μάλιστα ότι η τελετή θα γίνει παρουσία του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ.
Η Λευκωσία παρακολουθεί τις εξελίξεις
Οι τουρκικές ανακοινώσεις δείχνουν την διάθεση της Άγκυρας να ανεβάσει το θερμόμετρο της έντασης στην περιοχή. Για τον λόγο αυτό αξιολογούνται ήδη από την κυπριακή κυβέρνηση.Η Λευκωσία σημειώνει ότι το γεωτρύπανο DeepSea Metro 2, που αγόρασε πρόσφατα η Τουρκία δεν είναι ακόμα έτοιμο να προβεί σε γεωτρήσεις. Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν όμως η τουρκική ενέργεια να γίνει στις αρχές Ιουλίου, όταν η κυπριακή κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο για τη διάθεση του κυπριακού αερίου.
Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι οι τουρκικές γεωτρήσεις να ξεκινήσουν ταυτόχρονα με τις γεωτρήσεις της Exxon Mobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Όσον αφορά τα πιθανά σημεία που θα επιχειρήσουν οι Τούρκοι, το πρώτο είναι κοντά στον Απόστολο Ανδρέα, όπου βρίσκεται και το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός και η δεύτερη που σχετίζεται άμεσα και με το έγγραφο που κατέθεσε πρόσφατα στον ΟΗΕ (με το οποίο αμφισβητεί την κυπριακή ΑΟΖ) είναι δυτικά της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου