Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Tο Ισραήλ ετοιμάζει πόλεμο με το Ιράν και ζητάει την υποστήριξη των ΗΠΑ

Δεν υπήρχε βέβαια καμιά αμφιβολία για το ποιος ήταν, αλλά δυο μέρες μετά τον βομβαρδισμό την Κυριακή, από «εχθρικά» αεροπλάνα, μιας συριακής στρατιωτικής βάσης κοντά στην Χαμάς, όπου σκότωσαν τουλάχιστον 11 Ιρανούς και δεκάδες άλλους και κανείς δεν είχε «διεκδικήσει την ευθύνη» για την επίθεση, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο NBC ότι ‘ήταν πράγματι ισραηλινά καταδιωκτικά F-15, που είχαν χτυπήσει την βάση, μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του NBC...
ισραήλ
Στο μεταξύ, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ότι «εχθρικοί» πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικές βάσεις της Συρίας. Σύμφωνα με διάφορες πηγές στόχοι ήταν η βάση της 47ης Ταξιαρχίας στην...
νότια περιοχή της Χάμα, στρατιωτική εγκατάσταση στην βόρειο-δυτική Χάμα και εγκατάσταση  βόρεια του διεθνούς αεροδρομίου του Χαλεπιού.

Την Τρίτη το πρωί, ο υπουργός Αμύνης του Ισραήλ Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει τέσσερα προβλήματα, ένα περισσότερο από την προτεραία: «Ιράν, Ιράν, Ιράν και υποκρισία.» Το σχόλιό του ακολούθησε μια μέρα μετά την «αποκάλυψη» από τον Νετανιάχου όγκου στοιχείων, που η Μοσάντ έκλεψε υποτίθεται από το Ιράν, με λεπτομέρειες για το πυρηνικό πρόγραμμα του -για τα οποία επικριτές του δήλωσαν 1) πως ήταν παλαιά και 2) πως δεν έδειχναν σημερινά σχέδια του Ιράν.
«Είναι- είπε ο Λίμπερμαν- το ίδιο Ιράν που καταπιέζει την ελευθερία έκφρασης και τις μειονότητες. Το ίδιο Ιράν που προσπάθησε να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα  και προήλθε σε συμφωνία για οικονομικά οφέλη. Το ίδιο Ιράν που προσπαθεί να κρύψει τα όπλα του, ενώ όλοι το αγνοούν. Το Ισραήλ δεν μπορεί να αγνοήσει τις απειλές του Ιράν, του οποίου ανώτεροι αξιωματούχοι απειλούν να μας εξαφανίσουν. Απειλούν να μας βλάψουν και θα έχουν την απάντηση.»
Ισραηλινά πλήγματα της  Κυριακής στην Συρία.
israil pligmata siria
Την Τρίτη, ο υπουργός Αμύνης του Ιράν, Αμίρ Χαταμί, προειδοποίησε το Ισραήλ να σταματήσει την «επικίνδυνη συμπεριφορά του» και ανήγγειλε ότι «η απάντηση του Ιράν θα σας εκπλήξει και θα το μετανιώσετε». Οι δηλώσεις του Χαταμί ήρθαν μετά την τηλεοπτική  επίδειξη Νετανιάχου, που ο Ιρανός υπουργός χαρακτήρισε ως ισραηλινή πρόκληση δυο μέρες μετά τους βομβαρδισμούς στην Συρία.
΄Όπως γράφει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, παρά τις συχνές απειλές εκδίκησης, η απάντηση του Ιράν αναβάλλεται, περιπλέκοντας τους πολεμικούς σχεδιασμούς του . Είναι επίσης δυνατό ότι με την πάροδο του χρόνου το Ιράν συνειδητοποιεί περισσότερο τις περίπλοκες συνέπειες οποιασδήποτε αντίδρασης.  Ωστόσο οι σχεδιασμοί των Ισραηλινών στρατιωτικών υπευθύνων στηρίζονται στην υπόθεση ότι ιρανικά αντίποινα είναι πάντοτε πιθανά.
Οι Ιρανοί φαίνεται να έχουν πολλές επιλογές. Η εκδίκηση  θα μπορούσε να εκδηλωθεί στα σύνορα της Συρίας, στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ, από τους Εσμπολά, από το ίδιο το Ιράν με εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, ή εναντίον ισραηλινού στόχου στο εξωτερικό.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, ο Λίβανος μάλλον αποκλείεται μέχρι τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου, όπου το Εσμπολά δεν θα ήθελε να κατηγορηθεί ως ενεργούμενο του Ιράν. Η εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν θα μπορούσε να βαρύνει στην αναμενόμενη για τις 12 Μαΐου αμερικανική απόφαση για την εγκατάλειψη της συμφωνίας για τα πυρηνικά. Επίσης ένα πλήγμα εκτός περιοχής θα απαιτούσε μακρά προπαρασκευή.
Επί του παρόντος, ένας πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Ιράν απέχει από του να είναι αναπόφευκτος. Η σύγκρουση προθέσεων είναι προφανής: Το Ιράν εδραιώνεται στρατιωτικά στην Συρία (σημ. μτφ: όπου έχει κληθεί σε βοήθεια από την κυβέρνηση της χώρας) και το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα το εμποδίσει με την χρήση βίας.
Το ερώτημα φυσικά είναι εάν αυτή η ασταθής ισορροπία θα εξελιχθεί σε μια μοιραία κλιμάκωση, ή θα λυθεί κατά κάποιο τρόπο μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων. Δυστυχώς, στην συγκυρία των πρόσφατων γεγονότων και του επερχόμενου αμερικανικού τορπιλισμού της πυρηνικής συμφωνίας το πρώτο ενδεχόμενο είναι η πιο πιθανή κατάληξη.
Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου