Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

ΣΟΚ: ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΕ ΨΥΧΙΚΟ ΝΟΣΗΜΑ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΔΑΝΕΙΟ... ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΟΥΝ

Ανησυχητικές διαστάσεις έχουν πάρει στην χώρα μας την τελευταία τετραετία οι απόπειρες αυτοκτονιών, με τους απελπισμένους ανθρώπους που σκέφτονται αυτήν την λύση να έχουν αυξηθεί έως και κατά 36%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το πρώτο εξάμηνο του 2011 αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες κατά 45% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του έτους 2010. Τα στοιχεία παρουσίασε, κατά την ομιλία του, τη Δευτέρα, στη διάρκεια του 9ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τη Δημόσια Υγεία, που διεξάγεται στην Αθήνα, ο κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ),  Γιάννης Κυριόπουλος.

«Δεδομένου ότι ο δείκτης αυτοκτονιών χρησιμοποιείται συνήθως ως μέτρο των ψυχικών νοσημάτων, αφού σε κάθε αυτοκτονία ενυπάρχουν στοιχεία ψυχικής διαταραχής, η κατάσταση που προκύπτει σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία των Ελλήνων είναι ιδιαίτερα αρνητική» τόνισε ο καθηγητής κ. Κυριόπουλος.
«Το 23% των ατόμων με ψυχικό νόσημα έχουν δάνεια. Το χαμηλό εισόδημα και τα χρέη συνδέονται με την εμφάνιση ψυχικών νοσημάτων» ανέφερε ο καθηγητής...


Σύμφωνα με τον ίδιο, στις ομάδες υψηλού κινδύνου εμφάνισης ψυχικών νοσημάτων ανήκουν επίσης οι άνεργοι, αλλά και όσοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της επαπειλούμενης ανεργίας, καθώς και ολοένα περισσότερες εκπρόσωποι του λεγόμενου «ασθενούς φύλου» που, στην προκειμένη περίπτωση, φαίνεται δυστυχώς να επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό που τους αποδίδεται, τουλάχιστον σε θέματα ψυχικής αντοχής και υγείας.

Τέλος, «θύματα» των παράπλευρων απωλειών της οικονομικής κρίσης είναι και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι φαίνεται να πλήττονται ιδιαίτερα από τις συνέπειες της κρίσης σε ψυχικό επίπεδο.

IEFIMERIDA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου