Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΧΩΡΙΣ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ

Πίσω από νόμο του 1997 οχυρώνεται η κυβέρνηση και η θλιβερή διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, για να δικαιολογήσει την άγρια, πρωτοφανή ληστεία των αποθεματικών του ΟΕΚ, Ασφαλιστικών Ταμείων, Νοσοκομείων, Πανεπιστημίων, ΤΕΙ, όλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Οποία υποκρισία. Οι διαπρύσιοι κήρυκες της «ελεύθερης αγοράς», οι αδιάλλακτοι πολέμιοι του «κρατισμού», για να δικαιολογήσουν την εν ψυχρώ κλοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία, σαν τους άρπαγες και χωρίς να ενημερώσουν καν τις διοικήσεις των Οργανισμών, «κούρεψαν» στα πλαίσια της συμφωνίας του PSI, επικαλούνται σήμερα ένα νόμο, που δίνει τη δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση και στην ΤτΕ, να χρησιμοποιούν κατά το δοκούν περιουσιακά στοιχεία των ΝΠΔΔ, που έχουν προέλθει από εισφορές των εργαζομένων...


Είναι ακριβώς οι ίδιοι άνθρωποι, τα ίδια κόμματα, οι ίδιοι φορείς της αστικής τάξης, που επί δεκαετίες μας πιπίλιζαν το μυαλό, για το πόσο καλή είναι η «απελευθέρωση» του τραπεζικού συστήματος, η οποία άρχισε το 1986 από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η οποία, «απελευθέρωσε» το πιστωτικό σύστημα της χώρας από το σφικτό κρατικό εναγκαλισμό... Και πραγματικά από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, «απελευθερώθηκε» το τραπεζικό σύστημα. Για την ακρίβεια απελευθερώθηκε η ληστρική ορμή του τραπεζικού κεφαλαίου, να καταδυναστεύσει τις ζωές εκατομμυρίων εργαζόμενων, μέσω των ακριβών δανείων, των μηδενικών καταθετικών επιτοκίων και της ραγδαίας επέκτασης του «πλαστικού χρήματος».
Αλλά - καταραμένη αφηρημάδα - οι γνήσιοι «αντικρατιστές» μας, δεν προέβλεψαν και την «απελευθέρωση» των αποθεματικών των ΝΠΔΔ, με την έννοια να αποφασίζουν οι διοικήσεις τους και μόνο για το πού και πώς θα τοποθετούν τα διαθέσιμά τους. Λόγω... αβλεψίας προφανώς, τα αποθεματικά των ΝΠΔΔ, παρέμειναν υπό τον... σφικτό κρατικό εναγκαλισμό, ή ακριβέστερα στη διάθεση της εκάστοτε αστικής κυβέρνησης, για το πώς θα τα χρησιμοποιήσει προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων.
Βλέπεις, η αφηρημάδα τους πιάνει όταν πρόκειται για λεφτά του λαού. Και φροντίζουν να πάνε στο κεφάλαιο.
Και έχουν το θράσος οι αχρείοι να επικαλούνται σήμερα έναν επαίσχυντο νόμο, για να κάνουν μια απροσχημάτιστη κλοπή χρημάτων των εργαζομένων. Αυτή είναι τελικά η αστική πολιτική. Φτιάχνουν νόμους για να ενισχύουν την πλουτοκρατία.

Θανάσιμο το «κούρεμα» των νοσοκομείων 
Μετά τη «νόμιμη κλοπή» των αποθεματικών τους, δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμα και τρέχουσες λειτουργικές δαπάνες.

Δραματικές επιπτώσεις στη λειτουργία των νοσοκομείων φέρνει το «κούρεμα» των διαθέσιμων χρημάτων των νοσοκομείων, μετά το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους και αφού είχε προηγηθεί η μετατροπή τους σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία διαπιστώνουν ότι τα χρήματα που είχαν στις τράπεζες εξαφανίζονται και απομένουν ελάχιστα με τα οποία πρέπει να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, που ούτως ή άλλως δυσκολεύονταν να καλύψουν εξαιτίας και της κρατικής επιδότησης που συνεχώς μειώνεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 10 εκατ. ευρώ του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν στο 1 εκατ. ευρώ. Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, από 969.000 ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν στις 212.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, περισσότερα από 1.700.000 ευρώ έκαναν φτερά από τους λογαριασμούς που διατηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) τα Νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας. Π.χ., το Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας είχε στην ΤτΕ 2.100.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά είχαν συγκεντρωθεί από τις εισπράξεις από τα νοσήλια, το εισιτήριο των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία, τις πληρωμές για τις εργαστηριακές εξετάσεις που κάθε φτωχός εργαζόμενος και συνταξιούχος πληρώνει καθώς και από τα χρήματα που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων. Τώρα του απέμειναν περίπου 650.000 ευρώ διαθέσιμα. Με αυτά τα χρήματα θα πρέπει να καλύψει όλα τα λειτουργικά του έξοδα, τη μισθοδοσία των επικουρικών γιατρών, φάρμακα, υγειονομικό και επιδεσμικό υλικό, τρόφιμα, επισκευές και συντηρήσεις, τις εργολαβίες καθαριότητας, φύλαξης κ.λπ.

Απ' το «κούρεμα» δε γλίτωσε ούτε και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), του οποίου τα αποθεματικά μειώθηκαν από 106 σε 32 εκατ. ευρώ.
Επίσης, έγινε γνωστό από μεριάς των γιατρών ότι «κουρεύτηκαν» τα αποθεματικά του Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας, στο οποίο απέμειναν μόλις 900 εκατ. ευρώ.

Αιφνιδιασμένο δηλώνει το υπουργείο
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προκαλεί καθώς προσπαθεί να εμφανιστεί αιφνιδιασμένη, όπως επιχείρησε ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, στη χτεσινή συνεδρίαση του Επιτελικού του υπουργείου Υγείας (συμμετέχουν στελέχη της πολιτικής ηγεσίας και διευθυντικά στελέχη του υπουργείου και των νοσοκομείων). Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι «αν συμβαίνει αυτό είναι απαράδεκτο», κάνοντας τον ανήξερο, όταν το κόμμα και η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει πρωτοστατούν και στην ολόπλευρη υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου και στην παράδοση της Υγείας στους νόμους της αγοράς. 

Πάντως, μετά από τοποθετήσεις υπηρεσιακών παραγόντων συμφωνήθηκε να δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις μέχρι σήμερα το μεσημέρι. Αιφνιδιασμένοι εμφανίζονται και διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων που άρχισαν να πληροφορούνται μετά την αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη» για το «κούρεμα» των αποθεματικών τους στην Τράπεζα της Ελλάδας. Χτες πολλοί διοικητές έσπευσαν να ζητήσουν απ' την τράπεζα πληροφορίες για το ύψος των αποθεματικών τους, για να λάβουν αρχικά την απάντηση να υποβάλουν γραπτώς το αίτημά τους. Στη συνέχεια και μετά την επιμονή των διοικητών πως έχουν άμεσες υποχρεώσεις να εκπληρώσουν, όπως έκδοση επιταγών προς τους προμηθευτές, έλεγαν ότι τα χρήματα, όσων είχαν καταθέσεις, «κουρεύτηκαν» μέχρι και 70%. Ακριβείς πληροφορίες οι περισσότεροι δεν μπόρεσαν να έχουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου