Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΞΑΝΕΜΙΣΕ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ

«Φέρτε πίσω τα λεφτά» λένε στην Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕΙ και ΤΕΙ... Απειλούν ακόμη με μηνύσεις για τη μετατροπή των αποθεματικών σε ομόλογα.

Κρίση ξεσπάει εκ νέου στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας. Οι διοικήσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ διαπιστώνουν ότι τα ταμεία τους είναι άδεια... Τα ΤΕΙ κλείνουν συμβολικά Πέμπτη και Παρασκευή ζητώντας επιπλέον χρηματοδότηση και απειλώντας με ομαδικές παραιτήσεις, ενώ οι διοικήσεις των πανεπιστημίων θα αναζητήσουν, σε έκτακτη συνάντησή τους αύριο Τρίτη, νομική οδό για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οπως εξηγούν οι εκπρόσωποί τους, η μετατροπή των αποθεματικών των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας από την Τράπεζα της Ελλάδος σε ομόλογα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους, έχει οδηγήσει στην απώλεια σχεδόν 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό, σε μία περίοδο κατά την οποία ήδη έχει προκύψει πρόβλημα με την χρηματοδότηση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ λόγω της σύνδεσής τους με την εκλογή νέων Συμβουλίων Διοίκησης, διαδικασία που έχει «παγώσει». Διέξοδο στην κρίση αναζητεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ενώ σήμερα διαβιβάστηκε έγγραφο σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ με το οποίο ζητείται να ορισθούν οι άμεσες οικονομικές ανάγκες τους για να διερευνηθεί πως θα μπορέσουν να καλυφθούν...

Από την πλευρά τους, οι διοικήσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ ζητούν άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Σήμερα, Δευτέρα, συνεδρίασε η Σύνοδος των προέδρων ΤΕΙ της χώρας η οποία και έκλεισε με την κοινή δήλωση :«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε την ευθύνη κλεισίματος των Ιδρυμάτων και θα υποβάλουμε συνολικά τις παραιτήσεις μας στην Πολιτεία».

«Ζητάμε να χρηματοδοτηθούν συμπληρωματικά τα ΤΕΙ καθώς ο αριθμός των εισακτέων μας δεν βλέπουμε να μειώνεται, αλλά χρήματα δεν έχουμε να τους εκπαιδεύσουμε. Μετά το "κούρεμα" έχει μείνει το 32% των αποθεματικών μας» λέει χαρακτηριστικά στο «Βήμα» ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά κ. Λαζ. Βριζίδης.

Για τον ίδιο λόγο συνεδριάζουν αύριο Τρίτη οι πρυτάνεις των ΑΕΙ. «Τα Πανεπιστήμια της χώρας με έκπληξη διαπίστωσαν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ενέταξε σε Κοινά Κεφάλαια και επένδυσε σε Ομόλογα του Δημοσίου τις καταθέσεις των λογαριασμών τους, οι οποίες προέρχονται από επιχορηγήσεις για τη λειτουργία τους και των προσόδων από τη διαχείριση αυτών, χωρίς τη βούληση των Ιδρυμάτων. Αποτέλεσμα των ενεργειών της Τράπεζας είναι η χρήση των λογαριασμών των Πανεπιστημίων για την ολοκλήρωση του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Χρέους (PSI), δημιουργώντας τεράστια και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ιδρυμάτων για τα οποία υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας τους» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συνόδου πρυτάνεων. «Θεωρούμε ότι οι ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αυθαίρετες και ζητάμε την άμεση επιστροφή των αφαιρεθέντων ποσών στους λογαριασμούς των Πανεπιστημίων» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Κύκλοι της Τράπεζας Ελλάδος ωστόσο, αναφέρουν ότι ο κινήσεις της διοίκησης της ήταν απολύτως νόμιμες καθώς με νόμο του 1997 είναι υποχρεωτική η καταθεση των χρημάτων όλων των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ταμεία, ανώτατα Ιδρύματα κλπ) ενώ την ίδια στιγμή είναι υποχρεωτική και η μετατροπή τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. «Δεν έχουμε από τον νόμο καν τη δυνατότητα να φτιάξουμε μια επιτροπή και να διαθέσουμε ένα μέρος των αποθεματικών αυτών σε ομόλογα άλλων κρατών» αναφέρουν εκπρόσωποι της Τράπεζας Ελλάδος στο «Βήμα».

Πάντως, τα πανεπιστήμια εξετάζουν την μέθοδο της κατάθεσης μηνύσεων εναντίον της διοίκησης της Τράπεζας Ελλάδος. «Θα εξετάσουμε πράγματι όλα τα ενδεχόμενα και μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο προσφυγής στα δικαστήρια» λέει ο πρύτανης του πανεπιστημίου Θράκης και νομικός κ. Κ. Ρέμελης.
«Διερευνούμε την δικαστική οδό, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος επένδυσε τα χρήματα των πανεπιστημίων σε ομόλογα χωρίς την σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων τους» λέει σχετικά ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γ. Μυλόπουλος. «Θα λάβουμε αύριο σχετικές αποφάσεις και θα διεκδικήσουμε τα χρήματα μας» καταλήγει.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου