Τρίτη 29 Μαΐου 2012

ΔΙΑΛΥΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ

Τα σώματα ασφαλείας του Λιβάνου και της Συρίας σε μια κοινή επιχείρηση κατάφεραν να διαλύσουν ισραηλινό κατασκοπευτικό δίκτυο που λειτουργεί στο Λίβανο. 

Το δίκτυο της Μοσάντ είχε την ονομασία «Ivory» και περιλάμβανε κατασκόπους διαφορετικών εθνοτήτων που εργάζονταν για να βλάψουν την ασφάλεια της Συρίας, αναφέρει χαρακτηριστικά η αραβική πύλη «Dam press». Στην αναφερόμενη ηλεκτρονική πύλη αναφέρονται αρκετά ονόματα από τους συλληφθέντες κατασκόπους, αλλά δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες, λόγω του ‘ευαίσθητου ζητήματος’. 

Η Συρία είχε περιέλθει σε αναταραχή από το Μάρτιο του 2011, με οργανωμένες επιθέσεις από καλά οπλισμένες συμμορίες, εναντίον των συριακών δυνάμεων της αστυνομίας και της ομάδας φύλαξης των συνόρων, με περιστατικά σε όλη τη χώρα. Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους –γράφει το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο Fars- αποκαταστάθηκε η ηρεμία στο αραβικό αυτό κράτος καθώς ο πρόεδρος Άσαντ ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για μεταρρυθμίσεις στη χώρα, αλλά το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και οι άραβες σύμμαχοί τους προσπάθησαν σκληρά να φέρουν τη χώρα στο χάος με οποιαδήποτε δυνατό μέσο. 

Το Τελ Αβίβ, η Ουάσιγκτον και ορισμένες αραβικές πρωτεύουσες έχουν...


Προβεί σε διάφορες ενέργειες με την ελπίδα να προκαλέσουν αναταραχές στη Συρία για άλλη μια φορά. Νωρίτερα αυτόν το μήνα, τέσσερα μέλη της ειρηνευτικής αποστολής στη Συρία, οι οποίοι επισκέπτονταν την επαρχία Χομς, έσωσαν ένα ξένο κατάσκοπο και τον πήραν από την περιοχή με το αυτοκίνητό τους. Οι τέσσερις παρατηρητές της ειρήνης μπήκαν στην πόλη Χαλίντιγια της επαρχίας Χομς, αλλά ήταν πέντε όταν επέστρεψαν στην πόλη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που πρόσθεσαν ότι τα δύο αυτοκίνητα του ΟΗΕ στη συνέχεια σταμάτησαν σε ένα εστιατόριο και οι παρατηρητές της ειρήνης άφησαν τον ξένο κατάσκοπο σε άγνωστο μέρος. 

Επίσης το Φεβρουάριο, ένας κατάσκοπος της Σαουδικής Αραβίας, ονόματι Νάτσερ αλ- Αρίκι, συνελήφθη στην πόλη Χομς μετά από συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ των συριακών δυνάμεων και ένοπλων συμμοριών. Ειπώθηκε ότι ο Αλ-Αρίκι ήταν διοικητής μιας βαριάς οπλισμένης ομάδας τρομοκρατών σε πόλη της δυτικής Συρίας. Τα μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου δήλωσαν ότι η ένοπλη ομάδα είχε προσπαθήσει να απομακρύνει από τα σημεία ελέγχου για την ασφάλεια το συριακό στρατό χρησιμοποιώντας βαρύ οπλισμό. Το Νοέμβριο, Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι η Χεζμπολάχ είχε εξαρθρώσει ένα δίκτυο κατασκόπων της CIA στο Λίβανο και είχαν συλληφθεί δεκάδες πληροφοριοδοτών, προκαλώντας σοβαρή βλάβη στη γνωστό οργανισμό κατασκοπείας αποτρέποντας τη συγκέντρωση ζωτικής σημασίας πληροφοριών για τη χώρα σε μια ευαίσθητη στιγμή της χώρας. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι αρκετά φειδωλοί σχετικά με την έκταση και τη σοβαρότητα των ζημιών της CIA. Ωστόσο, σε συζητήσεις των αρμόδιων επιτροπών του Κογκρέσου ειπώθηκε για εκτεταμένη ζημία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. 

Η Χεζμπολάχ και το Ιράν είναι οι μεγαλύτεροι στόχοι που έλκουν το ενδιαφέρον των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και του Λευκού Οίκου. Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις. Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Γκόλσον Πρέστον δήλωσε ότι η CIA «κατά κανόνα δεν συζητά τους ισχυρισμούς των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της» Μια έκθεση από τους Los Angeles Times τη Δευτέρα, κατέδειξε ότι οι επιχειρήσεις της CIA στο Λίβανο πραγματικά παρέλυσαν λόγω των εκπληκτικών δραστηριοτήτων της Χεζμπολάχ. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι σε μερικούς πληροφοριοδότες της CIA που είχε ανατεθεί να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με την Χεζμπολάχ και την κυβέρνηση του Ιράν έχουν συλληφθεί και όλες αυτές οι ζημίες θεωρούνται σοβαρές και επιζήμιες για τις προσπάθειες που καταβάλουν οι κλάδοι συλλογής πληροφοριών των ΗΠΑ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου