Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΖΗΤΑΝΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΟ ΓΑΪΔΑΡΟ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Η τρόικα ζητάει ραντεβού την Κυριακή... Η επίσημη αξιολόγηση θα αρχίσει στις 9 Ιουλίου ενώ θα προηγηθεί τεχνικό κλιμάκιο.

Αίτημα προς το υπουργείο Οικονομικών για συνάντηση με την πολιτική του ηγεσία αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ακόμη και την προσεχή Κυριακή, 1η Ιουλίου, υπέβαλε σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» η τρόικα. Το αίτημα έφτασε χθες στο γραφείο του απερχόμενου υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Ζανιά ο οποίος προετοιμάζεται για να συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται στις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Υπενθυμίζεται ότι η προγραμματισμένη για χθες άφιξη της τρόικας στην Αθήνα αναβλήθηκε λόγω των προβλημάτων υγείας που έπληξαν τη νέα κυβέρνηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι... 


Το αίτημα για συνάντηση γνωριμίας την Κυριακή προήλθε από τους τρεις επικεφαλής -Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ). Η σύντομη επίσκεψή τους θα έχει ως στόχο την καταγραφή της δημοσιονομικής κατάστασης, τον απολογισμό των ενεργειών που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες και την κατάρτιση λίστας εκκρεμοτήτων.

Εν αναμονή του αντικαταστάτη του κ. Βασίλη Ράπανου, ο οποίος επρόκειτο να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών αλλά δεν αποδέχτηκε τελικώς τη θέση για λόγους υγείας, όπως ανέφερε σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, το υπουργείο Οικονομικών επιφυλάσσεται προς το παρόν να απαντήσει.

Πάντως διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται στην Αθήνα στις αρχές της άλλης εβδομάδας ενώ οι επικεφαλής είναι προγραμματισμένο να επιστρέψουν στις 9 ή 10 Ιουλίου για το «κυρίως πιάτο» της διαπραγμάτευσης.

Εν τω μεταξύ, σύσκεψη υπό τον κ. Ζανιά πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο υπουργείο Οικονομικών στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός κ. Γ. Μαυραγάνης, γενικοί γραμματείς και υπηρεσιακοί παράγοντες. Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε πλήρης ενημέρωση από τους γενικούς γραμματείς κ. Ηλία Πλασκοβίτη και κ. Χάρη Θεοχάρη (ΓΓΠΣ) προς τα νέα μέλη του οικονομικού επιτελείου ενόψει και της επίσκεψης της τρόικας. Νωρίτερα ο κ. Ζανιάς είχε ημίωρη συνάντηση με τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα με τον οποίο θα συνταξιδέψει στη Σύνοδο των Βρυξελλών.

Οι δόσεις
Η αξιόλογηση της τρόικας θα κρίνει την εκταμίευση των επόμενων δόσεων του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής. Εκτός από το υπόλοιπο της δόσης του Μάιου, ύψους 1 δισ. ευρώ. το οποίο αναμένεται ως την Παρασκευή, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα τεθούν εκ των πραγμάτων οι δύο επόμενες «καλοκαιρινές» δόσεις που προβλέπονται από το νέο μνημόνιο.
Η δόση του Ιουνίου φτάνει τα 2,6 δισ. ευρώ και θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ενώ θα ακολουθεί η δόση του Αυγούστου ύψους 4,9 δισ. ευρώ από τo EFSF και το ΔΝΤ. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει την υποχρέωση για την καταβολή δόσης 900 εκατ. ευρώ ως δόση προς τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (στο τέλος Ιουλίου), την αποπληρωμή τόκων τον Ιούλιο και την πληρωμή στο άρτιο ομολόγου της ΕΚΤ ύψους 3,1 δισ. ευρώ που ωριμάζει στις 20 Αυγούστου. Το Σεπτέμβριο ακολουθεί νέα δόση 4,9 δισ. ευρώ.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου