Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

ΣΦΑΖΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΕΥΜΕΝΙΣΕΙ ΤΟ ΘΕΡΙΟ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΣΑΛΙΑΡΙΖΕΙ ΙΚΕΤΕΥΟΝΤΑΣ

Αποκρατικοποιήσεις και λουκέτα στο Δημόσιο το δώρο της κυβέρνησης στην τρόικα... 

Ευρύ πακέτο αποκρατικοποιήσεων αλλά και λουκέτο ή συγχωνεύσεις σε πάρα πολλούς φορείς του δημοσίου είναι το…δωράκι της κυβέρνησης προς την τρόικα, ώστε να εξασφαλίσει καλύτερους όρους για τη συζήτηση που θα ξεκινήσει για τροποποίηση του μνημονίου.

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να προχωρήσουν οι διαδικασίες άμεσα και να υπάρξουν αποτελέσματα και εντός του καλοκαιριού, ώστε να διαμορφωθεί και καλύτερο κλίμα στους πιστωτές.

Και αυτό διότι η δυσπιστία παραμένει ισχυρή, ιδιαίτερα από την Γερμανική πλευρά. Είναι ενδεικτική η στάση που τήρησε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου αναφερόμενη στην Ελλάδα μίλησε για προβληματική περίπτωση.


Η κυρία Μέρκελ στιγμάτισε τη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι... 


Μέχρι τώρα εξακολουθούν να εμφανίζονται προβλήματα, ενώ διαχώρισε την περίπτωση της Ελλάδας από αυτές της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, αξιολογώντας πως έχουν κάνει σημαντικές προόδους στα ακολουθούμενα προγράμματα.

Το κλίμα και στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. δεν είναι καλό και στις συζητήσεις που γίνονται αποτυπώνεται ξεκάθαρα ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να διανύσει πολύ δρόμο και να κάνει πολύ περισσότερα απ' όσα πιθανώς είχε σκεφθεί αρκετά, διότι το βασικό στοιχείο είναι η χαμένη αξιοπιστία της χώρας.

Ο κ. Σαμαράς, στα πλαίσια της στρατηγικής του επιλέγει πιο ήπιους τόνους, όπως φάνηκε και από την επιστολή του στους Ευρωπαίους ηγέτες, ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία, αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως τη νέα κυβέρνηση, είναι να κερδίσει χρόνο.

Ως εκ τούτου, και με δεδομένη την περίπλοκη κατάσταση στην ευρωζώνη που εκ των πραγμάτων αποδυναμώνει τα όποια διαπραγματευτικά όπλα έχει η Αθήνα, βασική επιδίωξη του κ. Σαμαρά είναι να κερδίσει την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά ένα ή δυο έτη.

Γι' αυτό και στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους εταίρους τους διαβεβαιώνει ότι αποδέχεται τον πυρήνα της δανειακής σύμβασης και του εφαρμοζόμενου οικονομικού προγράμματος, με τις αναγκαίες όμως τροποποιήσεις -βελτιώσεις για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ύφεσης.

Το κλειδί στη μάχη για να κερδίσει τις αναγκαίες τροποποιήσεις, είναι η αναφορά του στη λακωνική επιστολή που απέστειλε, ότι: α) η Ελλάδα είναι απόλυτα αποφασισμένη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την πρόσφατη συμφωνία διάσωσης και β) η Ελλάδα αποδέχεται την ιδιοκτησία του προγράμματος σταθεροποίησης.

Στη φαρέτρα του ο κ. Σαμαράς έχει το όπλο των αποκρατικοποιήσεων, για τις οποίες επεσήμανε στην επιστολή του ότι θα επιταχυνθούν και αναμένονται εντός των επομένων ημερών και σχετικές ανακοινώσεις.

Ο αρχικός προγραμματισμός του Μεγάρου Μαξίμου ήταν αυτές να γίνουν χθες, αλλά τελικά επικράτησε η άποψη για μικρή αναβολή και καλύτερη προετοιμασία, ώστε να γίνουν και συγκεκριμένες αναφορές.

Το δεύτερο όπλο του κ. Σαμαρά είναι ο περιορισμός του δημόσιου τομέα με καταργήσεις ή συγχωνεύσεις οργανισμών, ένα σχέδιο που δεν κατάφερε να υλοποιήσει και το ΠαΣοΚ από το 2009 και αντιμετώπισε σωρεία προβλημάτων.

Ο κ. Σαμαράς φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του δημοσίου και ήδη υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου μια πρώτη λίστα, αλλά αυτά θα αποφασιστούν οριστικά τις επόμενες ημέρες.

Η κατάργηση και η συγχώνευση δημοσίων οργανισμών και φορέων περιγράφεται και στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ, με την επισήμανση ότι «στόχος είναι να μη γίνουν απολύσεις μόνιμου προσωπικού, αλλά σοβαρές οικονομίες από μη μισθολογικό λειτουργικό κόστος και μείωση γραφειοκρατίας».

Στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν τους εξής τρεις τρόπους για τους εργαζόμενους: την απόλυση των συμβασιούχων όταν λήξουν οι συμβάσεις τους, τις μετατάξεις του μόνιμου προσωπικού και την εφαρμογή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας που προτάσσει η Ν.Δ. εδώ και πάρα πολλούς μήνες, αλλά δεν τη βλέπει θετική η τρόικα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου