Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

Το αγγλικό περιοδικό “Sport” σε ένα από τα ξεχωριστά αφιερώματά του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα φιλοξενήσει (για 3η φορά) το Λονδίνο, έκανε μια πρωτότυπη καταγραφή των 100 κορυφαίων στιγμών με την διαδικασία της αντίστροφης μέτρησης.

 

40. Ο άνθρωπος κόντρα στην «Ατμομηχανή» - Ελσίνκι 1952

Ο Εμίλ Ζάτοπεκ, είχε ήδη κερδίσει δύο χρυσά (στα 5000 και 10000 μέτρα) στο Ελσίνκι το 1952 πρωτού ξεκινήσει να τρέξει τον πρώτο μαραθώνιο της καριέρας του στην ίδια διοργάνωση. Μη γνωρίζοντας τον ρυθμό που έπρεπε να κρατήσει έτρεχε πλάι στον Βρετανό κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ Τζίμ Πήτερς. Στο 15ο χιλιόμετρο, τον ρώτησε πως του φαινόταν ο αγώνας. Ο Πήτερς σε μια προσπάθεια να μπερδέψει το μυαλό του Ζάτοπεκ του απάντησε:..

«Πολύ αργός». Τότε η τσεχοσλοβάκικη «Ατμομηχανή» ανέβαζε στροφές και πήρε το χρυσό μετάλλιο συνοδευόμενο μάλιστα από Ολυμπιακό ρεκόρ. Ο δε Πήτερς δεν κατάφερε καν να τερματίσει.

39. Νιώσε τη δύναμη - Μεξικό 1968

Ξυπόλυτοι, σκυμμένα κεφάλια και γροθιές σε μαύρα γάντια σηκωμένες ψηλά στον αέρα την ώρα του αμερικανικού εθνικού ύμνου. Στο Μεξικό το 1968 οι «Μεταλλιούχοι» στα 200 μέτρα Τόμι Σμίθ (σπάζοντας το ρεκόρ των 20’’) και Τζόν Κάρλος φρόντισαν να «κλέψουν» την παράσταση στο βάθρο και όχι στον αγώνα. Η αντιρατσιστική διαμαρτυρία τους δέχτηκε σφοδρή κριτική από τα μέσα ενημέρωσης και οι δύο τους αποκλείστηκαν από τους αγώνες. Ο Σμίθ υπερασπίστηκε τη θέση τους λέγοντας: «Αν κερδίσω με θέλουν Αμερικάνο, όχι μαύρο-Αμερικάνο. Αν πάλι κάνω κάτι λάθος, τότε θα με πουν νέγρο. Είμαστε περήφανοι που είμαστε μαύροι και οι μαύροι Αμερικανοί θα καταλάβουν τι κάναμε απόψε».
Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια αλλά πλέον ο περισσότερος κόσμος κατάλαβε τι προσπάθησαν να κάνουν.

38. Η τελευταία παράσταση του Λιούις - Ατλάντα 1996

Ξέρετε τι σημαίνει μεγαλείο ; Σημαίνει να κερδίζεις το τέταρτο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο στο ίδιο αγώνισμα, που δεν είναι καν το καλύτερό σου…
Ο δυο φορές «χρυσός» στα 100 μέτρα Κάρλ Λιούις ήταν 35 ετών πλέον όταν αγωνίστηκε στο μήκος το 1996 στην Ατλάντα. Αψήφισε την ηλικία, τη βαρύτητα και τη λογική κερδίζοντας έτσι το 9ο χρυσό του μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

37. Η Φλο – Τζο πετάει - Σεούλ 1988

Ηταν τόσο γρήγορη όσο μακριά ήταν τα νύχια της. Η Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ έκανε μαγικές εμφανίσεις στη Σεούλ το 1988 κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στα 100 και τα 200 μέτρα, σπάζοντας παράλληλα παγκόσμιο ρεκόρ που κρατάει μέχρι και σήμερα. Μήπως όμως αυτό το τέρας της φύσης έπαιρνε βοηθήματα ; Η αλήθεια είναι ότι βγήκε καθαρή σε όλα τα ντόπινγκ κοντρόλ. Μέχρι και η Μάριον Τζόουνς που δέκα χρόνια αργότερα ήταν γεμάτη αναβολικά δεν μπόρεσε να φτάσει τους χρόνους της Φλόρενς.

36. Η σύγκρουση Μπάντ – Ντέκερ - Λος Αντζελες 1984

Όταν η ξυπόλυτη Νοτιοαφρικανή (αγωνιζόταν όμως ως Αγγλίδα) Σάφα Ζόλα Μπάντ πέρασε μπροστά από το ίνδαλμά των παιδικών της χρόνων, την Αμερικανίδα Μαίρη Ντέκερ στον τελικό των 3000 μέτρων στίπλ στο Λος Αντζελες το 1984, ο αγώνας έγινε ξαφνικά «σπορ επαφής».
Αφού πρώτα βρήκε με το πόδι της στη φτέρνα της Μπάντ, το χρυσό κορίτσι του Αμερικανικού στίβου σκόνταψε και έπεσε. Η κούρσα συνεχίστηκε, η Ντέκερ έφυγε κλαίγοντας και η Μπάντ τερμάτισε έβδομη υπό τις αποδοκιμασίες του κοινού. Η διεθνής ομοσπονδία στίβου αθώωσε την Μπάντ. «Ακόμα με κατηγορεί, αλλά τουλάχιστον με έχει συγχωρέσει» είπε πρόσφατα η Μπάντ.

35. Τελετές έναρξης - Πεκίνο 2008

Κόστισε 100.000.000 λίρες, απασχόλησε 15.000 άτομα, στολίστηκε από φαντασμαγορικά βεγγαλικά και με μια νεαρή τραγουδίστρια με πρόσωπο δράκου. Η τελετή έναρξης του Πεκίνου έκοβε την ανάσα αν και είχε λίγο τη μυρωδιά ψαρίλας. Σίγουρα όμως θα είναι καλύτερη από τον Τζέφ Κέιπς σε μονόκυκλο και οτιδήποτε άλλο εμφανιστεί στην έναρξη των Ολυμπιακών του Λονδίνου που προβλέπεται να σπάσει ταμεία.

34. Ξιφομάχος απάτη - Μόντρεαλ 1976

Ο Ρώσος Μπόρις Ονισχένκο αν και αθλητής του Μοντέρνου Πεντάθλου ήταν και…μοντέρνος απατεώνας, αφού το 1976 στο Μόντρεαλ συνέδεσε το ξίφος του με το μηχάνημα με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να αλλάζει το σκορ με το χέρι του ! Για κακή του τύχη ο αντίπαλός του βλέποντάς τον να κερδίζει πόντους μόνο και μόνο κουνώντας το ξίφος του κατάλαβε την απάτη. Ετσι αποσυναρμολόγησαν το ξίφος του Ρώσου τον ξεμπρόστιασαν και ουσιαστικά έγινε διεθνώς ρεζίλι.

33. Γλωσσοδέτης - Βαρκελώνη 1992

Ο τίτλος του Λίντφορντ Κρίστι ως ο ταχύτερος άνθρωπος του κόσμου με αφορμή τον τελικό των 100 μέτρων στη Βαρκελώνη το 1992, συνοδεύτηκε από την μνημειώδη περιγραφή του Ντέηβιντ Κόλεμαν που έχασε τα λόγια του.
«Ολοι έφυγαν καλά και αγκσχοκσκχαααα…Κρίστι. Μα τι παράσταση». Ακόμα και ο μεγάλος Κρίστι δεν θα φανταζόταν κάτι τέτοιο.

32. Μοναδικό επίτευγμα - Σίδνεϊ 2000

Ο Ερικ Μουσαμπανί γνωστός και ως «χέλι» δεν είχε δει πισίνα μεγαλύτερη από την ίδια του την μπανιέρα προτού φτάσει στο Σίδνεϊ το 2000 ! Εκεί κολύμπησε στα προκριματικά των 100 μέτρων διανύοντας την απόσταση στο διπλάκιο χρόνο σε σχέση με αυτόν που χρειάστηκαν οι άλλοι αθλητές. Το απίστευτο επίτευγμα του Μουσαμπάνι με κολυμβητικό στυλ σκύλου (!) τον έκανε μια ξεχωριστή προσωπικότητα των αγώνων. Μάλιστα με την επίδοσή του έσπασε το προσωπικό του ρεκόρ, αλλά και το εθνικό ρεκόρ της πατρίδας του, της Ισημερινής Γουϊνέας.

31. Η βόμβα - Ατλάντα 1996

Η έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 111, κατά τη διάρκεια ροκ συναυλίας στο Ολυμπιακό πάρκο της Ατλάντα παραλίγο να σταθεί αιτία αναβολής των Ολυμπιακών αγώνων. Ετσι για να μην ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί πάντα στόχο για τους ακραίους τρομοκράτες.

30. Ο ανίκητος νικήθηκε - Σίδνεϊ 2000

Ο Ρώσος Αλεξάντερ Καρέλιν, ήταν αήττητος για 13 χρόνια στην ελληνορωμαϊκή πάλη πηγαίνοντας στο Σίδνεϊ για το τέταρτο χρυσό του Ολυμπιακό μετάλλιο. Μέχρι τότε δεν είχε παραχωρήσει ούτε καν πόντο στους αγώνες του την τελευταία εξαετία. Οπότε τι πιο λογικό από το να χάσει το ρωσικό θηρίο από ένα «λαπά» Αμερικανό αγρότη τον Ρούλον Γκάρντνερ. Ο τελευταίος παρά το φόβο της γυναίκας του (είχε δηλώσει: «Εχω ακούσει ότι ο Καρέλιν έχει αφήσει αντιπάλους παράλυτους») κέρδισε έναν πόντο από ποινή του Ρώσου και τον κράτησε ως το τέλος τρέχοντας να αποφύγει τον δαιμονισμένο Καρέλιν. Ο Δαβίδ ξανακέρδισε τον γολιάθ εκείνο το βράδυ.

29. Το απόλυτο 10 - Μόντρεαλ 1976

Η Ρουμάνα Νάντια Κομανέτσι έσπασε κάθε ρεκόρ αγγίζοντας την τελειότητα και κερδίζοντας τον απόλυτο βαθμό (10) στην ενόργανη γυμναστική με άψογη τεχνική στους ασύμμετρους ζυγούς στο Μόντρεαλ το 1976 στα 14 της χρόνια.
Θα ήταν σίγουρα ψηλότερα στη λίστα, αν…ξέρετε η ενόργανη γυμναστική ήταν ένα πραγματικά ανταγωνιστικό άθλημα.

28. Ο Μπόλτ έτρεξε στην ιστορία - Πεκίνο 2008

Γκριμάτσες και σφιγμένα δόντια στο πέρασμα της γραμμής του τερματισμού. Οχι αυτός δεν ήταν ο Γιουσέιν Μπόλτ που κέρδισε το 100άρι δια περιπάτου, αλλά ο ο Μπόλτ στο 200άρι. Που δεν έτρεχε εναντίον των αντιπάλων του, αλλά κόντρα στη σκιά του απόλυτου ρεκόρ του Μάικλ Τζόνσον (19.32). Περνάει τη γραμμή, κοιτάει αριστερά για να δει το χρόνο του. Είναι 19.30 και μάλιστα με τον άνεμο κόντρα!

27. Ο Σπίτς το πέτυχε - Μόναχο 1972

Παρά την αντίσταση στο νερό που δημιουργούσε το α λα πορνοστάρ μουστάκι του, ο Μάρκ Σπίτς πήγε στο Μόναχο το 1972 με μοναδικό στόχο τα έξι χρυσά μετάλλια, ακατάρριπτο ρεκόρ από έναν αθλητή σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Τελικά ο Σπίτς ξεπέρασε τον εαυτό του κερδίζοντας 7 χρυσά μετάλλια, μοναδικό ρεκόρ που δύσκολα θα έσπαγε….
Συγγνώμη Μάικλ Φέλπς με πρόλαβες.

26. Θέε μου - Λος Αντζελες 1984

Στο Λος Αντζελες το 1984, ήρθε δεύτερος στην αγαπημένη του κούρσα των 800 μέτρων μετά από μια χρονιά όπου δεν προπονήθηκε για έξι μήνες λόγω ασθένειας. Ο Σεμπάστιαν Κόε έκανε την κούρσα της ζωής του στα 1500 μέτρα (τρέχοντας μάλιστα τα τελευταία 100 μέτρα σε 12.7 δευτερόλεπτα) και υπερασπίστηκε τον τίτλο του κερδίζοντας τον Βρετανό συμπατριώτη του Στήβ Κράμ. Στον τερματισμό κοίταξε προς το μέρος των Αγγλων δημοσιογράφων και φώναξε : « Τώρα πιστέψτε με ».
Yes sir !

25. Ταχύτερο...φαγητό - Αθήνα 2004

Η βρετανική ομάδα σκυταλοδρομίας 4χ100 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, ήταν ένα μάτσο αθλητών που δεν απέδιδαν ποτέ στο επιθυμητό επίπεδο. Παρόλα αυτά έκαναν την έκπληξη στον τελικό κερδίζοντας τους Αμερικάνους για ένα εκατοστό του δευτερολέπτου. Μάλιστα στο τελευταίο 100άρι ο Μάρκ Λιούις Φράνσις, γνωστός και ως «fast food » λόγω των διατροφικών του συνηθειών (λάτρης του KFC) πέρασε τον Μόρις Γκρίν και κράτησε το προβάδισμα ως το τέλος. Ο Κολονέλ Σάντερς (ιδρυτής του KFC) έκανε καλή δουλειά…

24. Λευκή αστραπή Νο 2 - Μόσχα 1980

Παρά τα γενετικά του μειονεκτήματα (Σκωτσέζος και λευκός) ο Αλαν Γουέλς πάλεψε και κέρδισε στις λεπτομέρειες το 100άρι στη Μόσχα το 1980. Α, αλλά αυτό έγινε σε μια διοργάνωση που μποϊκοτάρησαν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς οπότε ο « αργός » Γουέλς κέρδισε λόγω έλλειψης ανταγωνισμού, έτσι δεν είναι ;
Μάλλον όχι γιατί την επόμενη χρονιά εξαφάνισε κάθε αμφιβολλία κερδίζοντας τους καλύτερους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Αν και Σκωτσέζος ήταν ομολογουμένως πολύ γρήγορος !

23. Το «εγώ» του Κάρλ Λιούις - Λος Αντζελες 1984

Στο Λος Αντζελες ο Κάρλ Λιούις έκανε τις πιο εντυπωσιακές εμφανίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες, κερδίζοντας όπως ο Τζέσε Οουενς τέσσερα χρυσά στα 100, στα 200, στη σκυταλοδρομία 4χ100 και στο μήκος σπάζοντας κάθε ρεκόρ. Ο Λιούις όμως δεν ήταν ποτέ αγαπητός στο αμερικανικό κοινό λόγω του «εγώ» του. Φαίνεται ότι στις ΗΠΑ αγαπάνε τους νικητές εκτός και είναι νέοι, μαύροι και αλαζόνες φυσικά.

22. Κεραυνός με...ρόδες - Πεκίνο 2008

Μπορεί να πάει από 0 στα 70 χιλιόμετρα την ώρα σε λιγότερο από δέκα δεύτερα, απόδοση συγκρίσιμη με αυτοκίνητο. Εντυπωσιακό, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι ο τύπος το κάνει σε ποδήλατο με μόνη δυναμή την θέλησή του και τους μηρούς του που θυμίζουν Τίνα Τάρνερ. Οταν ο Κρίς Χόι κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου στην ποδηλασία απέδειξε ότι είναι ο βασιλιάς του ποδηλατοδρομίου σε ένα άθλημα που κυριαρχουν «γορίλες».

21. Τα ακροδάχτυλα έσωσαν τον Φέλπς - Πεκίνο 2008

Το λιγότερο αναμενόμενο από τα 8 χρυσά του Μάικλ Φέλπς στο Πεκίνο ήταν στη σκυταλοδρομία 4χ100 ελεύθερο απέναντι στο μεγάλο φαβορί τους Γάλλους, που μεταξύ άλλων είχαν υποσχεθεί ότι θα διαλύσουν τους Αμερικάνους. Ομως υπολόγιζαν χωρίς τον γερόλυκο Τζέισον Λέζακ που αν και στα 33 του έκανε τον καλύτερο χρόνο στην ιστορία της σκυταλοδρομίας, κερδίζοντας έτσι του Γάλλους για λίγα εκατοστά. Επόμενο ήταν οι Αμερικανοί να πανηγυρίζουν σαν τρελλοί σκίζοντας τα μαγιό τους και ουρλιάζοντας σαν Λυκάνθρωποι !


Επίμετρον - Ο αποκλεισμός της Βούλας Παπαχρήστου και η σύγχρονη ελληνική πολιτική υποκρισία

Με μεγάλη μου έκπληξη ανάμικτη με οργή άκουσα την είδηση για τον αποκλεισμό της Ελληνίδας αθλήτριας Βούλας Παπαχρήστου γιατί έγραψε ένα "ρατσιστικό" σχόλιο στο tweeter της! Μάλιστα τα αριστερά κόμματα και τα επιτελεία τους δεν συγκινήθηκαν ούτε από την συγνώμη της αθλήτριας, ούτε από το γεγονός ότι ακόμη και το σχόλιο αυτό καθ΄αυτό μπορείς να το θεωρήσεις "άστοχο" η "κακόγουστο", πάντως όχι "ρατσιστικό" καθώς δεν υπονοεί κατά κανένα τρόπο κατωτερότητα για τους αφρικανούς που βρίσκονται στην Ελλάδα έναντι των λευκών. Έχουμε να κάνουμε λοιπόν με μια περίπτωση χυδαίας πολιτικής εκμετάλλευσης από τα κόμματα αυτά εις βάρος ενός κοριτσιού που το μόνο της σφάλμα ήταν ότι ίσως δεν γνώριζε ότι υπήρχε ολυμπιακός έλεγχος και λογοκρισία στο....tweeter της. 
Επί της ουσίας τα κομματικά επιτελεία των κομμάτων αυτών (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ) μας λένε ότι απαγορεύεται κάποιος να κάνει λάθος δήλωση η σχόλιο και αν κάνει τιμωρείται με αποκλεισμό και δεν μετράει η συγνώμη του. Ελπίζουμε ότι έστω και τώρα τα κόμματα αυτά θα εφαρμόσουν τις αρχές αυτές και στα του οίκου τους διαγράφοντας άμεσα τον κ. Στρατούλη που δήλωσε λανθασμένα προεκλογικά ότι θα πάρει τις καταθέσεις των τραπεζών για να κάνει επενδύσεις! και παρα λίγο να πέσει η Χώρα στην ξέρα, η την κα. Ρεπούση που με λανθασμένη διατύπωση της σε σχολικό βιβλίο συνώστισε τους κακόμοιρους Μικρασιάτες στην προκυμαία της  φλεγόμενης Σμύρνης. Ιδιαιτέρως λυπήθηκα για τον κ. Κουβέλη τον οποίο έχω σε πολλή μεγάλη εκτίμηση και ποτέ δεν πίστευα πως θα συμμετείχε σε τέτοια αθλιότητα εις βάρος μιας αθλήτριας. 
Περισσότερα για την απόφαση της ντροπής θα δείτε στις παρακάτω αναρτήσεις: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου