Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Η ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ SEEMO... ΠΟΙΟΙ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Ανταπόκριση του TANJUG με τίτλο «Επέστρεψαν αλβανό δημοσιογράφο» αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης SEEMO (Οργάνωση για τα ΜΜΕ ΝΑ Ευρώπης), παραρτήματος τους Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, σύμφωνα με την οποία οι ελληνικές αρχές δεν επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα του αλβανού δημοσιογράφου Μάρτιν Μέμα, ο οποίος επρόκειτο να επισκεφθεί ιδιωτικά την Ελλάδα, επικαλούμενες προηγούμενα ρεπορτάζ του για την Ελλάδα. 

Παρατίθεται δήλωση του ΓΓ της SEEMO, Όλιβερ Βούγιοβιτς, ότι «στους δημοσιογράφους θα έπρεπε να επιτρέπεται να ταξιδεύουν ελεύθερα, ως ιδιώτες και ως επαγγελματίες κομιστές ειδήσεων. Φαίνεται ότι οι συνοριακές αρχές παραβίασαν σειρά διεθνών προτύπων περιορίζοντας την ελευθερία κίνησης του δημοσιογράφου. Η ελευθεροτυπία δεν μπορεί να σταματά στα σύνορα των χωρών». 

Επισημαίνεται ότι ο Μέμα σε συνέντευξη στο διαδικτυακό τόπου Balkan Insight συνέδεσε την απαγόρευση εισόδου του στην Ελλάδα... 


Με προηγούμενα ρεπορτάζ του για τους εθνικά Αλβανούς στην Τσαμουριά, οι οποίοι στην διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου εκδιώχθηκαν από την βόρεια Ελλάδα. Η SEEMO, που εδρεύει στη Βιέννη, υπενθύμισε περσινό περιστατικό με το δημοσιογράφο Γκόραν Μομιρόβσκι του τ/σ των Σκοπίων Kanal 5 και την δημοσιογράφο Μιλένα Γκεοργκιέβσκα της εφ. των Σκοπίων «Vest», οι οποίοι στις 16 Αυγούστου ακολούθησαν ομάδα πολιτών της πΓΔΜ στην Φλώρινα, όπου ζητούσαν την έκδοση πιστοποιητικού γέννησης. Επρόκειτο για πολίτες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και ζουν στην πΓΔΜ, αναφέρει η SEEMO, επισημαίνοντας ότι ο δημοσιογράφος Μομιρόβσκι δήλωσε ότι κινηματογραφούσε απλώς την ομάδα των πολιτών που προσπάθησαν να λάβουν έγγραφα, ενώ η Γκεορκίεβσκα δήλωσε ότι δεν κινηματογραφούσε τίποτε. Η αστυνομία κράτησε τους δυο δημοσιογράφους επί δυο ώρες στο δρόμο, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι δεν κινηματογραφούν τις κρατικές υπηρεσίες της Ελλάδας. 

Ο Μομιρόβκσι στις 11 Νοεμβρίου 2011 ανέφερε στην SEEMO ότι στην διάρκεια ιδιωτικής του επίσκεψης στην Ελλάδα, οι ελληνικές αρχές δεν του επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα, λέγοντας του ότι αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. «Η Ελλάδα είναι χώρα της ΕΕ. Οι διαδικασίες αυτές της συνοριακής αστυνομίας της Ελλάδας πρέπει να διερευνηθούν και να διαλευκανθούν και οι Διεθνείς Οργανισμοί, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο ΟΑΣΕ θα έπρεπε επίσης να ασχοληθούν με το θέμα», δήλωσε ο Όλιβερ Βούγιοβιτς. 

Θεωρούμε ότι η ενέργεια των Ελληνικών αρχών έστω και αν αντιβαίνει τις ‘’Αρχές’’ της SEEMO ήταν ορθή καθόσον δεν μπορεί ο καθένας έστω και δημοσιογράφος να μην σέβεται την χώρα που βρίσκεται και τις ευαισθησίες της, εν ονόματι της διαστρεβλωμένης και κατά το δοκούν έννοια της ελεύθερης δημοσιογραφίας. 

Θα ήθελα να ήξερα γιατί στην Αλβανία η Ελληνική μειονότητα αποτελεί απαγορευμένη είδηση ; Αν η SEEMO θέλει να υποστηρίζει τα συμφέροντα των Αλβανών ας το κάνει τουλάχιστον πιο καλαίσθητα. Από την άλλη η Ελλάδα θα έπρεπε να ζητήσει τουλάχιστον κάποιες εξηγήσεις για τέτοιες ανθελληνικές συμπεριφορές, μήπως και προλάβει τα χειρότερα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου