Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΚΛΕΓΜΕΝΑ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ ΥΠΟΚΛΙΝΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΩΝ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΩΝ

Μπορεί οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί να συμφώνησαν την Πέμπτη το μεσημέρι στους βασικούς άξονες του νέου πακέτου μέτρων το οποίο τελικά έφτασε τα 13,5 δισ. ευρώ, όλα όμως παραμένουν ρευστά αν δεν συμφωνήσει πρώτα η τρόικα. 

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τους τρεις εκπροσώπους, όπου θα τους παρουσιάσει τα μέτρα στα οποία συμφώνησαν οι κυβερνητικοί εταίροι και θα περιμένει το πράσινο φως. Εάν αυτό δοθεί, τότε το πακέτο αναμένεται να παρουσιαστεί στο Eurogroup, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 8 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στους δύο πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, η ψήφιση των μέτρων μετατίθεται για μετά τις 20 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με αυτό, τις προσεχείς ημέρες... 


Θα κατατεθεί στην Βουλή ένα προσχέδιο νόμου, το οποίο θα περιλαμβάνει τις γενικές κατευθύνσεις των μέτρων και δεν θα εξειδικεύεται. Το εξειδικευμένο νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στην Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
Εκεί η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά, εκτός της έγκρισης του πακέτου των μέτρων, να πάρει έγκριση για: α) την επόμενη δόση, β) ένα αναπτυξιακό πακέτο και γ) ένα κοινωνικό πακέτο. Αν πράγματι συμβούν έτσι τα πράγματα, μετά τις 20 του ίδιου μήνα θα κατατεθεί ένας εφαρμοστικός νόμος εκτός προϋπολογισμού, ο οποίος θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα και ταυτόχρονα τα αναπτυξιακά και κοινωνικά.

Πάντως πολλά αναμένεται να κριθούν στο ραντεβού της Δευτέρας καθώς οι τρεις εταίροι μπορούν να μπλοκάρουν ξανά το πακέτο, όπως έχουν κάνει στο παρελθόν και να ζητήσουν για άλλη μια φορά μεγαλύτερες περικοπές σε δαπάνες. Ο κ. Στουρνάρας πάντως αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιβολής ρητρών ποινής για την Ελλάδα σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνημένων στόχων, δήλωσε πως αντισταθμιστικά η Αθήνα θα ζητήσει να τεθούν θετικές «ρήτρες επίτευξης στόχων», επισημαίνοντας πως θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε οι ρήτρες να είναι συμμετρικές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου