Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΟΤΣΑΛΑΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ... ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Μηνύματα μέσα από την φυλακή  μέσω του  αδελφού του και του Ερντογάν στέλνει ο  φυλακισμένος ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν καταδικάζοντας τις πρόσφατες επιθέσεις της οργάνωσης, λέγοντας ότι  σχεδόν όλες οι επιθέσεις που πραγματοποίησε το ΡΚΚ,  χαρακτηρίζονται από έλλειψη ευθύνης.  

«Αυτές οι επιθέσεις στοχεύουν  στο γκρέμισμα γεφυριών ανάμεσα σε λαούς. Πρέπει να σταματήσουμε τις επιθέσεις. Θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια να σταματήσω τη ρήξη  και να προλάβω την κατεδάφιση των γεφυριών», φέρεται να είπε κατα την σημερινή Hurriyet.

Στη συνάντηση αυτή που είχε πρόσφατα ο Οτσαλάν με τον αδελφό του, που μετά από πολύ καιρό του δόθηκε άδεια να τον επισκεφθεί, εστιάζει το ρεπορτάζ της η τουρκική εφημερίδα.
Η συνάντηση αυτή έγινε γνωστή από... 


Τον ίδιο τον Πρωθυπουργό σε τηλεοπτική εκπομπή, πριν δύο ημέρες , και έγινε προφανώς για να διαψεύσει φήμες που κυκλοφορούσαν ότι ο Οτσαλάν είχε δολοφονηθεί ή πεθάνει, γράφει η εφημερίδα.

Σύμφωνα εξάλλου με την  εφημερίδα Aksan, ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ερντογάν έδωσε οδηγίες στη ΜΙΤ να επισκεφθεί το Ίμραλι και το Όσλο σε αναζήτηση διεξόδου στο Κουρδικό ζήτημα.  Η  ΜΙΤ  είναι το κύριο εργαλείο που χρησιμοποιούμε, είπε ο κ. Ερντογάν και απέρριψε την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση.  Σε χτεσινοβραδινή συνέντευξη του στην τηλεόραση εξ άλλου - όπως ήδη γράψαμε-  ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Γαλλία και Γερμανία ότι αντιτίθενται στην επίλυση του Κουρδικού προβλήματος, αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας


 Το θέμα Οτζαλάν απασχολεί αρκετές εφημερίδας - να ορισμένοι χαρακτηριστικοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι :
Hurriyet :  «Οργισμένος με το ΡΚΚ ο Οτσαλάν : Σε συνάντηση με τον αδελφό του στο Ίμραλι ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν  είπε ότι είναι οργισμένος με τις πρόσφατες επιθέσεις του ΡΚΚ και τις χαρακτήρισε “ανεύθυνες”».
Sozku :  «Ο Ταγίπ προσφέρει κλάδο ελιάς   στο Ίμραλι».
Radikal :  «Γενναία κίνηση : Ελπίδες για νέες συνομιλίες στο Όσλο. Το BDP υποστηρίζει την κίνηση του πρωθυπουργού Ερντογάν που δίνει το πράσινο φως για συνομιλίες»
Birgun :  «Η Τουρκία χρειάζεται διαπραγματεύσεις , όχι τακτική διαπραγματεύσεων….Τα κόμματα της αριστεράς προειδοποιούν ότι χρειάζονται  πραγματικές, ανοιχτές και δίκαιες διαπραγματεύσεις για την ειρήνη 

Άνοιγμα στο Κουρδικό;

Προσδοκίες έχει δημιουργήσει η φημολογία στην Τουρκία  για  το νέο (;) άνοιγμα (;) στο Κουρδικό από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν  κατά την διάρκεια του  συνέδριου του κυβερνώντος κόμματος ΑΡΚ, την προσεχή Κυριακή.

Ο Τύπος αναφέρεται σήμερα και  στην πρόταση που επεξεργάζεται η  Επιτροπή της τουρκικής Βουλής γιατις  Εσωτερικές Υποθέσεις σχετικά με την επαναφορά των αρχικών κουρδικών ονομασιών  πόλεων στην νοτιοανατολική Τουρκία.Μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Yeni Safak, οι κουρδικές ονομασίες των πόλεων στη νοτιοανατολική Τουρκία είχαν απαγορευτεί τη δεκαετία του 1930 και είχαν αντικατασταθεί  από τουρκικές.  Αυτή η κίνηση θα αντιστραφεί, γράφει η εφημερίδα, με το άνοιγμα της κοινοβουλευτικής περιόδου.
 Σχετικά με τα περί επιστροφής Ερντογάν  στο ''Kουρδικό Άνοιγμα''  στο συνέδριο του ΑΚΡ, η εφημερίδα Hurriyet,  γράφει ότι ο  Τούρκος  πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει ισχυρά μηνύματα σχετικά με το δημοκρατικό άνοιγμα του ΑΚΡ που είχε για κάποιο διάστημα παγώσει.  Θα αναφερθεί, υποστηρίζει η εφημερίδα , σε παραδείγματα μέτρων ενίσχυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα αναφέρει λεπτομέρειες για τις επενδύσεις που έγιναν στη νοτιοανατολική Τουρκία.Εξάλλου σύμφωνα με την εφημερίδα   Milat,  ο Τούρκος πρωθυπουργός  αναμένεται  να κάνει ανακοίνωση έκπληξη ως προς το Κουρδικό και τον τομέα των μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου