Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ 160 ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗ ΧΩΡΑ

Στη Βουλή μεταφέρεται το θρίλερ με τα νέα μέτρα και την εκταμίευση της επόμενης δόσης, με τον Πρωθυπουργό και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να έχουν δώσει εντολή στα κομματικά επιτελεία να πρεσάρουν τους βουλευτές τους ώστε να μην υπάρξουν διαρροές και να «περάσει» το Μνημόνιο 3 αλώβητο.

Στη Νέα Δημοκρατία έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός, με τον Αντώνη Σαμαρά να ζητά να υπάρξουν 127 γαλάζια «ναι», δηλαδή να ψηφίσουν τα μέτρα όλοι ανεξαιρέτως οι βουλευτές της ΝΔ. Ωστόσο, ο προβληματισμός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα παίρνει διαστάσεις μέρα με τη μέρα, με τους βουλευτές να διαπιστώνουν από πρώτο χέρι τις αντιδράσεις του κόσμου και των ψηφοφόρων τους. Αντιδράσεις που θα ενταθούν κατά τη διάρκεια των παρελάσεων όπου τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ετοιμάζουν δυναμικές διαμαρτυρίες.

Οι πιθανοί αντάρτες της ΝΔ
Η δυσφορία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τα σκληρά μέτρα είναι διάχυτη, αλλά... 


Δεν είναι σαφές αν αυτή θα μετατραπεί σε αρνητική ψήφο. Προς το παρόν, οι πιθανοί αντάρτες δεν ξεπερνούν το μονοψήφιο αριθμό. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εθνος» ανάμεσά τους βρίσκονται οι κύριοι: Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Κασμάνης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Γιώργος Κασαπίδης, Γιώργος Ορφανός, Θανάσης Νταβλούρος, Μιχάλης Παπαδόπουλος και Ηλίας Βλαχογιάννης. Σε κάθε περίπτωση, οι βουλευτές της ΝΔ περιμένουν την συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, ενώ φρένο στις πιθανές διαρροές αποτελεί και το ενδεχόμενο υπουργοποίησης σε πιθανό ανασχηματισμό.

Οι 33 του ΠΑΣΟΚ
Χειρότερη είναι η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, καθώς ορισμένοι από τους 33 βουλευτές του έχουν ήδη ρίξει προειδοποιητικές βολές. Το πρόβλημα εντείνεται από την άρνηση της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει τις αλλαγές στα εργασιακά. Το γεγονός αυτό οδηγεί τον κ. Βενιζέλο να προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην στήριξη της κυβέρνησης και την διαφύλαξη της συνοχής της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Γι' αυτό το σκοπό προχώρησε χτες σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση, ζητώντας από τον υπουργό Οικονομικών να επανεξετάσει το επίδομα γάμου και την επέκταση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Σημείο αναφοράς είναι ο πρώην γραμματέας Κώστας Σκανδαλίδης, που έχει τονίσει ότι δεν θα ψηφίσει οριζόντιες περικοπές. Επίσης, δηλωμένος αντάρτης που θα καταψηφίσει τα νέα μέτρα είναι ο κ. Παραστατίδης, ενώ και ο Μίμης Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει την αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 έτη. Παράλληλα, στην ομάδα των πιθανών «πράσινων» ανταρτών βρίσκονται οι κκ. Μάρκος Μπόλαρης, Θάνος Μωραϊτης, Γ. Δριβελέγκας, Γιάννης Κουτσούκος και Θεοδώρα Τζάκρη. Οι βουλευτές αυτοί αντέδρασαν και στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων ζητώντας να κυρώνονται ξεχωριστά από τη Βουλή.

Το χρονοδιάγραμμα του θρίλερ
Ορόσημα στο θρίλερ για την ψήφιση των μέτρων και την εκταμίευση της δόσης θα είναι εκτός απροόπτου η κατάθεση του Προϋπολογισμού και του νομοσχεδίου για τα νέα μέτρα.

Ο Προϋπολογισμός θα κατατεθεί στη Βουλή, εκτός απροόπτου, την ερχόμενη Τετάρτη. Δύο μέρες μετά, την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, θα κατατεθεί το νομοσχέδιο-φωτιά για τα νέα μέτρα. Θα ξεκινήσει η συζήτηση και το θρίλερ θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της μεθεπόμενης Τετάρτης 7 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου