Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Α ΡΕ ΤΡΥΠΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕ...

Δεν έχω καμιά όρεξη να ασχοληθώ με τις λαμογιές δεσποτάδων και παπάδων που βγήκαν τελευταία στον αφρό. Εγώ τον μόνο παπά που πάω και έχω σε υπόληψη είναι αυτόν που βγάζουν οι καναβουριές... 

του Γ.Γ

Για τους άσχετους να πω ότι παπά λεν οι χασισοκαλιεργητές την φούντα που βγαίνει στην κορυφή της καναβουριάς. Αν τακιμιάσεις μ' αυτόν ψέλνεις κάτι τροπάρια άλλο πράγμα. Κάπου διάβαζα ότι και ο Σέξπηρ μ' αυτόν είχε κολιγιά γ' αυτό έκανε κάτι αριστουργήματα που παραμιλάει μ' αυτά όλος ο κόσμος.

Αλλά μια και μιλάμε για παπάδες και να πάμε και στους παπατζήδες. Τους γνήσιους όμως, όχι τους ιμιτασιόν. Ξέρετε τώρα. Σπαστό τραπεζάκι ή κουρελού, αβανταδόροι, τσιλιαδόροι, μπαλαμούτι. Γνώρισα, που λέτε, τελευταία έναν απ' αυτούς. Στις μαύρες του ήταν. Μεγάλα κεσάτια περνάει αυτό τον καιρό το λειτούργημα του. Γιατί κι αυτός λειτούργημα επιτελεί όπως και ο παπάς. Στο μόνο που διαφέρουν είναι... 


Τα σύνεργα της δουλειάς. Ο Τρύπας, που λέτε -έτσι είναι γνωστός στην πιάτσα ο τύπος που σας έλεγα- εδώ και χρόνια που έσφιξε η λόρδα του, λόγω αναδουλειάς, άλλαξε επάγγελμα. Δεν είχε κάνει καβάτζα στις καλές εποχές και τώρα που στρίμωξαν τα πράγματα είναι στον άσσο. Πουλάει κουκλάκια και μπιχλιμπίδια στα κωλόμπαρα για την μάσα του. Κάνει και καμιά ψιλολαμόγια άμα του κάτσει.

Οχι τίποτε σοβαρό δηλαδή, αλλά άμα κόψει καμιά φλωράντζα να βγαίνει σταφίδα απ' το μπαρ του απαλλοτριώνει το λάχανο. Τόσα χρόνια που έψελνε τα δικά του ευαγγέλια στην κινούμενη παπατζίδικη εκκλησιά του τα δάχτυλα του έχουν γίνει σαΐτες  Ξεφυλλίζει τις σελίδες στο βιβλίο της αρπαχτής στο πιτς φυτίλι. Διαλέγει και με προσοχή τα υποψήφια θύματα του, οπότε δεν ρισκάρει να τον ανθιστεί κανένας.

Είναι καλαμπουρτζής ο τύπος και σου φτιάχνει την διάθεση αν τον έχεις παρέα και διηγείται τα κατορθώματα του. Περιβόλι σκέτο είναι το βιογραφικό του. Εκανε μερικά φεγγάρια στην στενή για ψιλοκομπινούλες, και γενικά έκοβε μπουμπούκια απ' το περιβόλι της αμαρτίας.

Την τελευταία φορά που τον είδα είχε όρεξη για φιλοσοφίες. Μεταξύ σκληρού ποτού και ντουμανιού, άρχισε το κήρυγμα του. Αριστερός ψάλτης οι μουσικάντηδες, δεξιός τα τσόλια του μαγαζιού που κουτουκιάζαμε, κι αυτός στον άμβωνα της κρεπάλης να λέει τα τροπάρια του.

Εκανε εισαγωγή για την άτιμη κενωνία, είπε τα δικά του που τον αδίκησε η μοίρα και έφτασε στο απολυτίκιο. Δηλαδή, ρε μαγκίτες, μας λέει, μια ζωή εγώ στο λιοπύρι και στο χιόνι άπλωνα κουβέρτα να μαδήσω κανά βλάχο. Και αυτές τις λαμόγιες μου τις πλήρωσα με φάπες στις κλούβες τις μπασκιναρίας, με τουρτούρισμα στα κρατητήρια, με θητεία στην στενή. Αυτόν τον κοιλαρά με τις δυο θεογκόμενες στην μπάρα τον βλέπετε; Ο πατέρας του έχει ένα σαπιοκάραβο και κάνει νταλαβέρι με Τούρκους δουλέμπορους και βγάζει τ' άντερα του μεταφέροντας ανθρώπινα σακιά.
Ματσώνει και την κουραδομηχανή που βλέπετε, για να έρχεται ο μπουλούκος εδώ να μας το παίζει εφές. Αυτόν δεν τον πιάνει ο νόμος; Εμ, ο μουσάτος με το παπιόν που κάθεται στην αριστερή καβάντζα; Αλλο καθίκι με γραβάτα αυτός. Μαζί με τους μπάτσους σπρώχνει την παραμύθα στην πιάτσα και είναι και επίτροπος στην ενορία. Τι να σας λέω τώρα....Εγώ τόσα χρόνια στο κουρμπέτι δεν ξέρω κανέναν που να έκανε πολλά μπακίρια με τον ιδρώτα του. Ολοι με κομπίνες σουλουπιαστήκανε.

Εγώ, ο Τρύπας με τ' όνομα, που είχε να λέει όλη η πιάτσα για το πόσο ντελμπετέρικα φερόμουν πάντα, για κάτι ψιλοπράγματα να βρεθώ στην ψάθα με κατράμι φάκελο και στα κουστουμαρισμένα λαμόγια να τους μιλούν οι πάντες στον πληθυντικό. Πουτάνα κενωνία....

Α, ρε Τρύπα ταλαίπωρε. Το σύστημα που ζούμε είναι μπουρδέλο...τι να σου λέω τώρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου