Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ

Η ΠΑΡΑΔΟΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΜΕΙΖΟΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ...
 
Εντύπωση και μαζί έκπληξη προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά, με τις οποίες χαρακτήρισε «ευρωπαϊκούς» τους ενδεχόμενους ελληνικούς ενεργειακούς πόρους, ενώ παρέπεμψε στην Ευρώπη το θέμα της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία (βλ. παρακάτω αναλυτικό ρεπορτάζ).
Είναι προφανές ότι οι δηλώσεις αυτές του Α. Σαμαρά καταδεικνύουν ευθέως και απροσχημάτιστα... 


Την πλήρη αδυναμία της κυβέρνησης όχι μόνο να κάνει θετικά βήματα στην κατοχύρωση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η πολιτική της και τους κινδύνους που προκαλεί στη χώρα.

Η κυβέρνηση του Α. Σαμαρά, μετά τους αρχικούς ανέξοδους λεονταρισμούς για ανακήρυξη και προώθηση της ΑΟΖ, αναδιπλώνεται πανικόβλητη, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση Σαμαρά – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και καταφεύγει σπασμωδικά στην λεγόμενη «ευρωπαϊκή» ομπρέλα, προκειμένου ,υποτίθεται, να αποφύγει τα χειρότερα.
Έγκυροι αναλυτές των ελληνοτουρκικών σχέσεων υπογράμμιζαν την έκπληξη τους για την σπασμωδικότητα των κυβερνητικών κινήσεων, ενώ σημείωναν με έμφαση τους κινδύνους από τη βεβιασμένη κυβερνητική απόπειρα να καταστήσει «ευρωπαϊκούς» τους ενεργειακούς πόρους της χώρας και «ευρωπαϊκό» το πρόβλημα της ΑΟΖ.
Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι η μετατροπή των ενδεχόμενων ελληνικών ενεργειακών πόρων σε «ευρωπαϊκούς» «κλείνει το μάτι» κυρίως στη Γερμανία για την άλωση και αξιοποίησή τους.

Οι ίδιοι, επίσης, κύκλοι σημείωναν ότι η μετατροπή της ΑΟΖ στο Αιγαίο σε «ευρωπαϊκό» πρόβλημα, μπορεί να επιφυλάσσει οδυνηρές εκπλήξεις στην ελληνική πλευρά, μιας και είναι πολύ αμφίβολο αν οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ ενδιαφέρονται για την δίκαιη ,με βάση το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, κατανομή νησιών, νησίδων και επιμέρους θαλάσσιων δικαιωμάτων στο Αιγαίο, ενώ είναι μάλλον βέβαιον πως δεν θα θελήσουν ποτέ να έρθουν σε ρήξη με την Τουρκία, χάρη της Ελλάδας, επειδή μόνο και μόνο η τελευταία συμμετέχει στην Ευρωζώνη ή την ΕΕ, γεγονός που το θεωρούν, άλλωστε, ευεργεσία προς την Αθήνα!

Άλλοι παρατηρητές τόνιζαν ότι η προσφυγή Σαμαρά στην «Ευρώπη» από καταφύγιο υποστήριξης, μπορεί να εξελιχθεί σε ναρκοπέδιο για την Ελλάδα, που θα την εξαναγκάσει σε επώδυνους συμβιβασμούς διαμελισμού και συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου με ένα απροσδιόριστο νομικό πλαίσιο κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου