Τρίτη 28 Μαΐου 2013

ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΑΡΧΙΝΕΝΕΚΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Χρειάστηκε να περάσει ένας ολόκληρος μήνας και να υπάρξουν σημαντικές διαμαρτυρίες από τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου για να παραδεχθεί ο πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, πως όντως είχε λάβει το έγγραφο για το Κυπριακό από τις 30 Απριλίου...

Ενώ, τώρα υποστηρίζει ότι ο ίδιος το διάβασε στις 16 Μαΐου, καθώς το διπλωματικό του γραφείο δεν το αξιολόγησε ως σημαντικό.
Πρόκειται για ένα 77σελιδο έγγραφο του ΟΗΕ, το οποίο παρέδωσε ο ειδικός απεσταλμένος για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, και καταγράφει τις συγκλίσεις και αποκλίσεις στις συνομιλίες των δύο πλευρών κατά την περίοδο Χριστόφια (2008-2012). Η ύπαρξη του εν λόγω κειμένου αποκαλύφθηκε...


Από τον ηγέτη του τουρκοκυπριακού κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Ιζέτ Ιτζιάν στις 15 Μαΐου, όπως είχε αναφέρει και το iefimerida, με τον τουκροκύπριο πολιτικό να κάνει «πλάκα» και να δηλώνει ότι δεν γνωρίζει εάν το ίδιο έγγραφο το έχει στη διάθεσή του ο Κύπριος πρόεδρος.
Την επιβεβαίωση πρόσφερε σήμερα ο ίδιος ο Αλεξάντερ Ντάουνερ ο οποίος δήλωσε ότι είχε παραδώσει ταυτόχρονα και στις δύο πλευρές το πόρισμα του ΟΗΕ από τις 30 Απριλίου, με τον Νίκο Αναστασιάδη να σπεύδει αμέσως για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Σε γραπτή του δήλωση η Κύπριος πρόεδρος επιρρίπτει την ευθύνη στο διπλωματικό του γραφείο αναφέροντας ότι είχε πολύ φόρτο εργασίας και δεν το αξιολόγησε ως σημαντικό έγγραφο.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο καταγράφει όλες τις ενέργειες για το πιο φλέγον ζήτημα της χώρας εδώ και 39 χρόνια και έχει επηρεάσει χιλιάδες ανθρώπους που είτε έχασαν τη ζωή τους είτε είδαν τις περιουσίες τους να διαλύονται είτε αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.
«Στη συνέχεια, η απουσία ενημέρωσής μου οφείλεται αποκλειστικά στο φόρτο εργασίας και στο γεγονός ότι από το Διπλωματικό μου Γραφείο αξιολογήθηκε ως ένα απλό έγγραφο αναφοράς και ως μη επείγον όσον αφορά την ουσία» επισημαίνει ο κ. Αναστασιάδης και αμέσως μετά συνεχίζει με θριαμβολογίες του τύπου ότι δεν δεσμεύεται από τις κινήσεις Χριστόφια και το έγγραφο ορθώς κρίθηκε άνευ ουσίας, καθώς αφορούσε την προηγούμενη περίοδο.
Το ζήτημα βέβαια είναι εάν η κυπριακή πολιτική ηγεσία έχει κοινή θέση στο Κυπριακό ζήτημα κάτι που σημαίνει ότι θα έπρεπε οι κυβερνήσεις που διαδέχονται η μια την άλλη να ενημερώνονται για τα πεπραγμένα των περασμένων ετών.

Πυρ ομαδόν από το ΑΚΕΛ
Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ βάζει θέμα ηθικής τάξης για τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, κατηγορώντας τον ότι απέκρυψε το έγγραφο Ντάουνερ από τους ηγέτες των κομμάτων.
Ο εκπρόσωπος Τύπου, κ. Λουκαΐδης, εξέφρασε τη λύπη του για τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου επισημαίνοντας ότι οι δηλώσεις Ντάουνερ επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν είπε την αλήθεια.
«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο κ. Αναστασιάδης απέκρυψε από την πολιτική ηγεσία την ύπαρξη του εγγράφου Ντάουνερ και μόνο όταν έγιναν οι δηλώσεις Ιζέτ Ιζτζιάν αναγκάστηκε να παραδεχτεί την ύπαρξη του και να το αποστείλει στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Η υπόθεση πλήττει την αξιοπιστία του Προέδρου της Δημοκρατίας και δημιουργεί σκιές για τον τρόπο που αυτός θα διαχειριστεί πολύ πιο σοβαρά εθνικά θέματα στο μέλλον» αναφέρει ο κ. Λουκαΐδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου