Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΠΟΝΑΜΑΣ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων, κρατικές υποδομές για τους ιδιώτες, παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ανάμεσα στις κατευθύνσεις που κατέληξαν οι «27»...

Η εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων των κρατών - μελών της ΕΕ, η παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η ενοποίηση των ευρωπαϊκών δικτύων, προς όφελος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, που θα θέσουν υπό τον απόλυτο έλεγχο τους φυσικούς ενεργειακούς πόρους και τις υποδομές, αποτελούν τις στρατηγικές κατευθύνσεις των 27 κυβερνήσεων της ΕΕ, όπως αποτυπώθηκαν στη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής. Οι μονοήμερες εργασίες είχαν στο επίκεντρο τα θέματα της Ενεργείας και της φοροδιαφυγής. Τις κατευθύνσεις της Συνόδου να πρωταγωνιστεί η ΕΕ στον ανταγωνισμό για... 


Tην εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων στα κράτη μέλη της, έσπευσε να χαιρετήσει ο Αν. Σαμαράς. Μάλιστα, όπως ο ίδιος ανέφερε, μετά από δική του πρόταση περιλήφθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου «ειδική αναφορά για την εκμετάλλευση των εγχώριων πλουτοπαραγωγικών πηγών (...) χερσαίων και θαλάσσιων, ώστε να συμπεριλαμβάνει ξεκάθαρα και το θαλάσσιο ενεργειακό πλούτο των κρατών - μελών».

Με τον τρόπο αυτό, ο πρωθυπουργός θέλησε να ισχυροποιήσει τη θέση της κυβέρνησης για «ευρωπαϊκή ΑΟΖ» και μέσα από μονοπωλιακά σχήματα να επιταχύνει τη συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της χώρας. Στο φόντο των οξυμένων ανταγωνισμών για την ενέργεια ανάμεσα σε μονοπώλια και ιμπεριαλιστικά κέντρα, οι «27» επιδιώκουν να διαμορφώσουν όρους που «θα επιτρέψουν στην ΕΕ να προωθήσει την ανταγωνιστικότητά της», εξασφαλίζοντας τους αναγκαίους πόρους για την Ενέργεια.

Οι στρατηγικοί άξονες
Βάζοντας στόχο τη μείωση του «κόστους της ενέργειας» για τη βιομηχανική παραγωγή, τον «περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης» της ΕΕ από τρίτες χώρες (Ρωσία, Νορβηγία, Αραβικές χώρες) και «κάτω από το πρίσμα της αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας» από τις αναδυόμενες οικονομίες, οι «27» έθεσαν ως στρατηγικές επιδιώξεις:

1. «Την εκμετάλλευση και έρευνα των εγχώριων ενεργειακών πηγών της Ευρώπης, με σκοπό την ασφαλή, βιώσιμη και αποδοτική εκμετάλλευσή τους». Υπηρετώντας τα συμφέροντα των Ευρωπαϊκών μονοπωλίων ενέργειας, επιδιώκουν να βάλουν στο «χέρι» τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο (Ελλάδας και Κύπρου), αλλά και συνολικά στα κράτη μέλη της ΕΕ. Στόχος είναι να παραμείνει η μερίδα του λέοντος από τα ενεργειακά κοιτάσματα, που ανήκουν σε κράτη - μέλη της, στα ευρωπαϊκά μονοπώλια και ταυτόχρονα, τα ισχυρότερα κράτη - μέλη να διασφαλίσουν τη δική τους ενεργειακή επάρκεια.

2. «Την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας έως το 2014», μέσα από την «συνεπή εφαρμογή του τρίτου πακέτου ενέργειας». Ο στόχος που τέθηκε είναι η παραπέρα απελευθέρωση προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε όλα τα κράτη μέλη. Όπως αναφέρεται στο σχέδιο των συμπερασμάτων, «τα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει την εφαρμογή του τρίτου "πακέτου ενέργειας" (...) καλούνται να το πράξουν ως θέμα επείγοντα χαρακτήρα». Στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτό αντιστοιχεί στο σχέδιο της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΗ.

3. «Την ενοποίηση των δικτύων ενέργειας και των διασυνδέσεων μέχρι το 2014» μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Ουσιαστικά, ανοίγει ο δρόμος για τον έλεγχο από τα μεγάλα ευρωπαϊκά μονοπώλια ενέργειας των δικτύων και των υποδομών στα κράτη μέλη, προκειμένου αφενός να μεγιστοποιηθεί το καπιταλιστικό κέρδος και αφετέρου να εξασφαλιστεί ενεργειακή επάρκεια για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, με δεδομένη την ανισόμετρη ανάπτυξη του καπιταλισμού και τις διαφοροποιημένες ανάγκες που υπάρχουν από χώρα σε χώρα (χώρες - παραγωγοί ενέργειας και χώρες - καταναλωτές).

4. Την πραγματοποίηση «ενεργειακών επενδύσεων» στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, οι πολιτικοί εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας, συμφώνησαν στην χρηματοδότηση έργων από τα Ευρωπαϊκά ταμεία, αλλά και μέσω συμπράξεων με ιδιώτες, μετά την «έγκριση ενός καταλόγου έργων κοινού ενδιαφέροντος, το Φθινόπωρο του 2013».

Πανηγύρια για το ντόπιο κεφάλαιο
Ευθυγραμμισμένος απόλυτα με τις αποφάσεις της Συνόδου και φανερώνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης για βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, ο Α. Σαμαράς μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου δήλωσε:
«Περιλήφθηκε για πρώτη φορά ρητή αναφορά στην έρευνα και στην εκμετάλλευση των εγχώριων ενεργειακών πόρων της Ευρώπης, πράγμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς -το είπα ξεκάθαρα- υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη σοβαρών ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως βρέθηκαν ήδη και αξιοποιούνται τέτοια κοιτάσματα στην Κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Είναι, λοιπόν, προς το συνολικό συμφέρον όλης της Ευρώπης να προχωρήσει η εκμετάλλευση των εγχώριων πλουτοπαραγωγικών πηγών».
Στην παρέμβασή του μάλιστα στη διάρκεια της Συνόδου, ανέφερε πως «είναι προς το συμφέρον όλης της Ευρώπης, τα υπάρχοντα αποθέματα σε Ελλάδα και Κύπρο να αναζητηθούν, να ανεβρεθούν και να αξιοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στο θέμα της «διαφοροποίησης των πηγών», πρόταξε τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας - Αλβανίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, με στόχο να εξασφαλίσει την στήριξη της ΕΕ προς την κοινοπραξία του αγωγού και την ένταξή του σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ. Όσον αφορά την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς ενέργειας, ο Α. Σαμαράς υπογράμμισε την έννοια της «πλήρους διασύνδεσης», τάχα για να αρθεί η «ενεργειακή απομόνωση» απομακρυσμένων περιοχών, όπως τα νησιά της Ελλάδας, και να δημιουργηθούν ευκαιρίες επενδύσεων σ' αυτές.
Ο πρωθυπουργός εκφράζοντας τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, στη δήλωσή του σημείωσε ότι η «ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη, δεν αφορά μόνο στο εργασιακό κόστος, αφορά και στην ενέργεια αλλά και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής». Υποστήριξε τέλος ότι «στις ενεργειακές επενδύσεις θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των πιο αδύναμων νοικοκυριών σε φτηνή ενέργεια». Πρόκειται για ωμή κοροϊδία, αφού πουθενά στον πλανήτη η απελευθέρωση δεν έφερε φτηνότερη ενέργεια για το λαό. Αντίθετα αύξησε τα τιμολόγια και υποβάθμισε τις υπηρεσίες.

Συμβιβασμοί στα φορολογικά
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της Συνόδου, οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία - συμβιβασμό για την άρση του τραπεζικού απορρήτου, που αποτελεί πεδίο έντονων ανταγωνισμών για την διατήρηση των φορολογικών παραδείσων. Συζήτησαν επίσης τα θέματα της «φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής», χωρίς να καταλήξουν σε τελικές αποφάσεις.
Στο κείμενο των συμπερασμάτων, ζητούν να υπάρξει, μεταξύ άλλων, «άμεση πρόοδος στις προσπάθειες κατά τη μεταφορά κερδών και την έλλειψη διαφάνειας» και να «δοθεί προτεραιότητα στις προσπάθειες να επεκταθεί η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μέσα στην ΕΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο». Επίσης εκτός συζήτησης στα πλαίσια της συνόδου έμεινε το θέμα της εναρμόνισης της φορολογικής πολιτικής μεταξύ των κρατών - μελών.
Την ίδια ώρα που η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και νομιμοποιεί την φοροδιαφυγή - φοροαπαλλαγή, οι Ευρωπαίοι εταίροι κοροϊδεύουν τους λαούς που στενάζουν από την υπερφορολόγηση, με υποσχέσεις για «διαφάνεια». Ωστόσο η θέσπιση των λεγόμενων «κανόνων διαφάνειας και μέτρων ελέγχου», αντανακλά και τις αντιθέσεις μεταξύ ισχυρών καπιταλιστικών χωρών και τμημάτων του κεφαλαίου, αφού από την μετακίνηση εταιρικών δραστηριοτήτων και κερδών σε χώρες με χαμηλή φορολόγηση, πλήττονται άλλα τμήματα της πλουτοκρατίας.

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις, η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, υποστήριξε ότι «οι ηγέτες είναι αποφασισμένοι να σταματήσουν τις μεγάλες εταιρείες από το να καταβάλουν πολύ λίγους φόρους στην έδρα τους». Πριν από τη Σύνοδο, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο είχαν εκφράσει ενστάσεις για την άρση του τραπεζικού απορρήτου, ενώ και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε ότι «οι συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει και πρέπει να γίνουν και συνομιλίες με τρίτες χώρες, όπως η Ελβετία».
Σε αυτή την κατεύθυνση στα συμπεράσματα της Συνόδου οι «27» αρκούνται να προτείνουν «να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν μεταξύ της ΕΕ για την ύπαρξη συμφωνιών για την άρση του τραπεζικού απορρήτου με την Ελβετία, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, την Ανδόρα και το Σαν Μαρίνο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου