Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΙΚΑ ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΛΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Το πόσιμο νερό δεν θα ιδιωτικοποιηθεί στην ΕΕ, δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για θέμα εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, απαντώντας στην πρωτοβουλία της Right2Water που συγκέντρωσε 1,5 εκατ. υπογραφές... 

Αξιώνοντας από την ΕΕ να μην προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, όπως φέρεται να σχεδίαζε σύμφωνα με δημοσιεύματα. Η δήλωση του Μισέλ Μπαρνιέ έρχεται σε αντίθεση με τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Η οργάνωση Right2Water ζητά την αναγνώριση της πρόσβασης σε πόσιμο νερό και σε δίκτυα αποχέτευσης ως ανθρώπινο δικαίωμα. «Η ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις της ΕΕ, δεν υπήρξε ποτέ πραγματικότητα», τόνισε ο Μπαρνιέ.  Το θέμα ανέκυψε διότι... 


Το νερό αναφέρθηκε ως ένα πεδίο ανάμεσα σε διάφορα άλλα για τα οποία η Επιτροπή επεδίωκε να βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο και να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια όσον αφορά τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε πως πρόκειται να εισηγηθεί να αποσυρθεί το πόσιμο νερό από τον κατάλογο αυτό επειδή «είναι καθήκον μας να λαμβάνουμε υπόψη ανησυχίες που εκφράζουν τόσοι πολλοί πολίτες».

Μεταξύ άλλων ο Μπαρνιέ υποστήριξε πως αντιλαμβάνεται τους λόγους «που εξαγριώνουν και αναστατώνουν τους πολίτες όταν τους λένε ότι οι υπηρεσίες ύδρευσης μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν παρά τη θέλησή τους».

«Ελπίζω η απόφαση αυτή να καθησυχάσει τους πολίτες και να στείλει το μήνυμα πως η Επιτροπή τους ακούει», δήλωσε, απαντώντας έμμεσα και στις επικρίσεις πολιτών για έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της Κομισιόν, της οποίας τα μέλη της διορίζονται και δεν εκλέγονται.

Σημειώνεται, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πως η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, που αποτελεί ένα μέσο για την υποβολή αιτημάτων στην ΕΕ, θεσπίστηκε πριν από ένα χρόνο.

Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία δημοσκόπηση της VPRC το 64% των πολιτών δηλώνει πως διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου