Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΝΤΕΛΙΡΙΟΥΜ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ

Αντιμνημονιακή ρητορεία και επικοινωνιακή εγκατάλειψη του μερκελισμού, επίδειξη πυγμής στο εσωτερικό και εμμονή στο δόγμα «νόμος και τάξη», σκλήρυνση του διπολισμού και επένδυση στην πόλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το τρίπτυχο της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα... 

της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ

Το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου και τη Χ. Τρικούπη είναι ότι νέο μνημόνιο δεν θα υπάρξει. Κυβερνητική πηγή έλεγε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας τις εξαγγελίες εταίρων και πιστωτών για νέο πακέτο: «Έχουν δώσει ήδη πάνω από 200 δισ. ευρώ σε δάνεια, στα 10 δισ. χωρίς μέτρα θα κολλήσουν;». Το επιχείρημά τους είναι ότι...
Μετά τις γερμανικές εκλογές θα υπάρξει γενικευμένη συζήτηση που θα αφορά στο σύνολο της ευρωζώνης, θα διαδραματίσει ρόλο το ΔΝΤ που θέλει ουσιαστική διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και η κυβέρνηση Σαμαρά θα διαπραγματευτεί σκληρά το καλύτερο δυνατό για την ελληνική οικονομία αποκλείοντας εκ προοιμίου άλλα δημοσιονομικά μέτρα. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί ξανά τις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο και θα έχει δεύτερο κύκλο επαφών με την αμερικανική διοίκηση, θέλοντας σαφώς να δείξει ότι πλέον δεν παίζει αποκλειστικά το γερμανικό χαρτί. Η περιγραφή αυτή δεν λαμβάνει υπόψιν την αγωνία των πιστωτών να δεσμεύσουν τη χώρα σε μακροπρόθεσμες πολιτικές αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας ούτε την απομάκρυνση της προοπτικής εξόδου στις αγορές. Και φυσικά, η ενασχόληση με τα μακρο-οικονομικά συμφέρει προκειμένου να φύγει το ενδιαφέρον από τα μικρο-οικονομικά, δηλαδή την περιθωριοποίηση όλο και μεγαλύτερων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας.

- «Τα σχολεία θα ανοίξουν είτε έτσι είτε αλλιώς» διαβεβαιώνει στενός συνεργάτης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου και εννοεί ότι αν δεν υποχωρήσει η ΟΛΜΕ ή δεν υπάρξει διάσπαση μεταξύ των συνδικαλιστών τότε θα γίνει μια ακόμη επίταξη στο όνομα της διασφάλισης της ομαλότητας στη ζωή των πολιτών. Το υπουργείο Παιδείας προβάλλει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι έγιναν χιλιάδες αιτήσεις από εκπαιδευτικούς προκειμένου να μεταταγούν (σχέδιο κινητικότητας)  και αυτό δείχνει - κατά την κυβερνητική αντίληψη - ότι οι συντεχνίες δεν εκπροσωπούν την πλειοψηφία των εργαζομένων. Η καταστολή θα χρησιμοποιηθεί σε κάθε περίπτωση που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα κρίνουν ότι ευνοεί τη λειτουργία του κοινωνικού αυτοματισμού και τη συσπείρωση των συντηρητικών και συντηρητικοποιούμενων πολιτών.

- Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσουν να αναδείξουν τις εσωτερικές αντιθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να προβάλλουν οποιαδήποτε ατυχή δήλωση στελέχους προκειμένου να προκαλέσουν προβληματισμό σε δυνητικούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ότι πρόκειται για ανώριμο κόμμα διαμαρτυρίας. «Ο,τι κάνουν και ό,τι λένε θα μπαίνει στο μικροσκόπιο» σχολιάζει γαλάζιος κομματικός παράγοντας που αισιοδοξεί ότι ο πολιτικός αντίπαλος θα κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα αξιοποιηθούν οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (θεματικές επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της τάξης (σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, περιοχές με υπερσυγκέντρωση μεταναστών) προκειμένου να εμφανίζεται η κυβέρνηση ως δύναμη της νομιμότητας και ο ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμη της ανομίας.

Σήμερα θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργού το κυβερνητικό όργανο μεταρρύθμισης και εκεί θα οριστικοποιηθεί η λίστα με τα ονόματα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων των υπουργείων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «διαθεσιμότητας» που ολοκληρώνεται στο τέλος Σεπτεμβρίου. Η εκπλήρωση αυτής της μνημονιακής δέσμευσης θα προβληθεί από την κυβέρνηση ως το μεγάλο πλεονέκτημα στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα ενώ θα διαφημιστεί ως μεγάλη μεταρρύθμιση και τομή για τον εξορθολογισμό του ελληνικού κράτους.

Κατά τα άλλα, οι Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος προετοιμάζουν την νέα προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης που θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ (7-8 Σεπτεμβρίου) και η οποία θα αναφέρεται στην ολοκλήρωση της τετραετίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει κατηγορηματική δέσμευση ότι νέα μέτρα λιτότητας αποκλείονται και φυσικά δεν θα περιλαμβάνει σοβαρές απαντήσεις σε οδυνηρά ερωτήματα, όπως η εκρηκτική πορεία του χρέους, αλλά και σε ελαφρότερα. όπως η παρωδία στην οποία κατέληξαν η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και οι έλεγχοι για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου