Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΝΙΣΜΟΙ ΣΤΟ SUCCESS ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΙΝΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ στις 7 Σεπτέμβρη θα μιλήσει για το μέλλον και θα υποσχεθεί, όπως μεταδίδεται, καλύτερες μέρες... 

της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ

Το έδαφος προετοιμάζεται ήδη με τον υπουργό οικονομικών να προαναγγέλλει ότι η ύφεση θα κινηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς σε χαμηλότερο ύψος από αυτό που έχει προβλεφθεί. Ο Γ. Στουρνάρας εξέφρασε τη χαρά του για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης των κρατικών λαχείων, μιλώντας για «θετικό πρόσημο». Βέβαια, δεν έπεισε ούτε τη Ντόρα Μπακογιάννη που ζήτησε να αντικατασταθεί από άλλον βουλευτή της ΝΔ στο θερινό τμήμα της Βουλής γιατί δεν θέλει να υπερψηφίσει. Η απόφαση των Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου είναι...
Να περιγράψουν το νέο εθνικό αφήγημα σε έναν μακρινό ορίζοντα που θα ξεπερνά την ολοκλήρωση της θητείας της παρούσας κυβέρνησης. Τα επιχειρήματα έχουν ήδη βρεθεί:

- Το ρεκόρ στις αφίξεις ξένων τουριστών φέτος το καλοκαίρι
- Η ρύθμιση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους που θα γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές
- Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του 2013
- Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων μέσα από μια πολυεπίπεδη στρατηγική ανάδειξης των γεωστρατηγικών πλεονεκτημάτων της χώρας
- Η επανέναρξη των έργων σε μεγάλους οδικούς άξονες
- Η ελληνική προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014

Οι δυο κυβερνητικοί εταίροι εξέτασαν πολλά και διάφορα σενάρια και φαίνεται πώς κατέληξαν στην επιστροφή στη θεωρία του success story.
 
Έτσι, αρχίζει ήδη να λέγεται από ελληνικής πλευράς ότι κούρεμα δεν πρόκειται να γίνει ώστε όταν ληφθούν επισήμως οι αποφάσεις για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και μείωση επιτοκίων να δημιουργηθούν εντυπώσεις εθνικής επιτυχίας και όχι αδειάσματος.
 
Η στρατηγική αυτή έχει μια συστημική αδυναμία, ότι μπορεί εύκολα να ακυρωθεί από τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνική πλειοψηφία. Ανεργία, λουκέτα, απόλυτη έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, brain drain, επιδείνωση της αναλογίας ενεργού και μη ενεργού πληθυσμού, αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους και άλλα συμπτώματα παρακμής πολύ δύσκολα μπορεί να κρυφτούν κάτω από επικοινωνιακές κατασκευές.
 
Η στρατηγική αυτή επίσης προυποθέτει ότι η Τρόικα δεν θα ασκήσει σοβαρές πιέσεις για νέα μέτρα. Υπάρχουν όμως πληροφορίες Κατά τις οποίες ειδικά για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά οι απαιτήσεις θα είναι σκληρές και υπό μορφή τελεσίγραφου.

Υπάρχει και μια ακόμη κρίσιμη παράμετρος: η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή και το μείζον ερώτημα που αναμένεται να τεθεί είναι αν η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιδιώξει πράγματι εκλογές εδώ και τώρα ή αν θα συνεχίσει να φωνάζει χωρίς να το εννοεί πραγματικά.
 
Το ρεπορτάζ λέει ότι η τάση που κυριαρχεί είναι προς την πρώτη κατεύθυνση. Και αν πράγματι ληφθούν τέτοιες αποφάσεις, τότε η δυναμική των πολιτικών εξελίξεων μπορεί να αλλάξει. Η πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών, που διαγράφεται στον ορίζοντα, μπορεί να είναι μια πρώτη πολύ σοβαρή δοκιμασία.
 
Και αν κάποιοι δεν παραλάβουν τα φύλλα πορείας;

TVXS 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου