Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Σσσ... "Ο ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΛΑΟΣ" ΚΟΙΜΑΤΑΙ - ΜΗ ΤΟΝ ΞΥΠΝΗΣΕΤΕ

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις οποίες προσανατολίζονται οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζονται αφ’ υψηλού από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που αποδίδουν τις αποφάσεις των ΕΛΜΕ στην επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ να κλείσει τα σχολεία και να πυροδοτήσει κοινωνική αναταραχή... 

της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ

Κυβερνητικές πηγές, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για απεργία χωρίς ουσιαστικό αίτημα, με το επιχείρημα ότι το «νέο λύκειο» πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ότι η εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας στο χώρο της παιδείας έχει ήδη γίνει. Οι ίδιες πηγές πιστεύουν ότι η συμμετοχή στην απεργία, εφόσον τελικά ληφθεί τέτοια απόφαση στη Γενική Συνέλευση της ΟΛΜΕ τη Δευτέρα, θα είναι χαμηλή και ότι αυτό θα...
Ακυρώσει κάθε απόπειρα να γίνουν τα σχολεία πυρήνες αντίδρασης στην ακολουθούμενη πολιτική. Με ανάλογο τρόπο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται ενόψει της ΔΕΘ. «Θα πάνε μια βόλτα και θα ξαναγυρίσουν» σχολίαζε απαξιωτικά συνεργάτης του ενός από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, σημειώνοντας ότι η στρατηγική έντασης που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν του βγαίνει». 

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι, παρά την καλλιέργεια συγκρουσιακής ατμόσφαιρας με την Τρόικα, ο Α. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος επενδύουν στην μακροβιότητα της παρούσας κυβέρνησης και θεωρούν ότι πρόωρες κάλπες μπορεί να στηθούν μόνο από ατύχημα στη Βουλή (σε κάποια ψηφοφορία). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος για εξάντληση της τετραετίας θα επισημανθεί τόσο από τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, ενώ θα αναφέρεται ρητά και στην προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης η οποία θα ανακοινωθεί αργότερα, γιατί υπάρχουν ακόμη σημεία διαφωνίας (ειδικά σε ό,τι αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ). Η άποψη που κυριαρχεί στα επιτελεία Σαμαρά και Βενιζέλου είναι ότι αν περάσει ο Σεπτέμβριος χωρίς να εκδηλωθούν κοινωνικές εντάσεις τέτοιες που να παράξουν πολιτικές εξελίξεις, ορόσημο θα είναι οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου. 

Με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές επιχειρείται η αποπολιτικοποίησή τους, ώστε να μην είναι εφικτή η εξαγωγή καθαρού πολιτικού συμπεράσματος. «Ε, και αν βγει πρώτος στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, τι έγινε; Και το 1999 είχε βγει πρώτη η ΝΔ και μετά έχασε στις εθνικές εκλογές το 2000», έλεγε στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη για να περιγράψει το σκεπτικό της κυβέρνησης. Η εξαγγελία του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για νέο μνημόνιο μαζί με το νέο δάνειο (κάθε πρόσθετη χρηματοδότηση θα δοθεί υπό όρους, είπε) υποβαθμίζεται από το οικονομικό επιτελείο που ισχυρίζεται ότι ακόμη είναι νωρίς για οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση. Μπορεί το Reuters να προαναγγέλλει αποφάσεις το Νοέμβριο, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι νέα μέτρα λιτότητας αποκλείονται και καλλιεργεί ως τη νέα μεγάλη ιδέα την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του 2013 που θα επιτρέψει -σύμφωνα με τη δική τους ανάλυση- τη διανομή «κοινωνικού μερίσματος» (τη στήριξη των ασθενέστερων). 

Σε κάθε περίπτωση, η αίσθηση που φαίνεται πως έχει επικρατήσει στα επιτελεία Σαμαρά και Βενιζέλου είναι ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν μόνο να χάσουν αν γίνουν πρόωρες εκλογές μέχρι το τέλος του χρόνου και θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής της παρούσας κυβέρνησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου