Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Συνάντηση στη Ν. Υόρκη είχαν οι Ευ. Βενιζέλος και Ν. Αναστασιάδης. Στις ΗΠΑ από βδομάδα και ο Αντ. Σαμαράς...

Να «εξωραΐσει» τις αρνητικές εξελίξεις που δρομολογεί η απόφαση για άμεση εμπλοκή της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, επιχείρησε ο Ευ. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη.

Η συμμετοχή Ελλάδας και Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχε ο Ελληνας ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου την Τρίτη στη Νέα Υόρκη. Το σχέδιο, που έχει για αφετηρία τη λογική των...
«Εγγυητριών δυνάμεων», προβλέπει ότι οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης θα συναντηθούν το επόμενο διάστημα με τους εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής πλευράς και οι εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Η συγκεκριμένη συμφωνία γίνεται σε μια περίοδο που από τις ΗΠΑ και την ΕΕ δρομολογείται ένα νέο «σχέδιο Ανάν» και αυξάνεται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Ο υπουργός Εξωτερικών, στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση είπε ότι στηρίζει τις προσπάθειες του Ν. Αναστασιάδη για «να δημιουργηθεί ένα νέο μομέντουμ, μια νέα ευκαιρία, μια νέα δυναμική για μια βιώσιμη, δίκαιη λύση στο Κυπριακό». Οπως ανέφερε, «εμείς είμαστε έτοιμοι, στο επίπεδο που θα καθοριστεί, να συναντηθούμε με το διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας», προσθέτοντας ότι και «η τουρκική κυβέρνηση δήλωσε έτοιμη να συνομιλήσει με το διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε την «ευαρέσκειά» του για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα από τις εξελίξεις των συνομιλιών μεταξύ του Ευ. Βενιζέλου του Αχ. Νταβούτογλου. «Θεωρώ πως οι κρίσιμες πολυμερείς διαβουλεύσεις που γίνονται θα βοηθήσουν ώστε αυτό που επιδιώκουμε - έναν καλά προετοιμασμένο διάλογο - να γίνει πραγματικότητα», δήλωσε.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη δημιουργεί ερωτηματικά για τις συμφωνίες που κρύβονται κάτω από το τραπέζι, καθώς η διευθέτηση του Κυπριακού φαίνεται να συνδέεται από την Ελλάδα και την Τουρκία και με άλλα θέματα, όπως ο καθορισμός ΑΟΖ. Ταυτόχρονα, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, η συμφωνία για τη συμμετοχή Ελλάδας και Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις, ενδέχεται να οδηγήσει σε «υποβάθμιση της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετατροπή της διαδικασίας σε τετραμερή».
Ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ν. Ερογλου, με δηλώσεις χαιρέτισε τη συμφωνία, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι «θα οδηγήσει σε μια τετραμερή διαδικασία». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Ο. Ερτούγ έκανε λόγο για «θετική εξέλιξη» και υποστήριξε ότι η «ελληνοκυπριακή πλευρά επιζητούσε να συναντηθεί με την Τουρκία».
 
Στις ΗΠΑ ο Σαμαράς
Ο Α. Σαμαράς θα βρεθεί την επόμενη βδομάδα στις ΗΠΑ, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικάνο αντιπρόεδρο Τζ. Μπάιντεν. Ο πρωθυπουργός, θα έχει στη Νέα Υόρκη επαφές με τις ηγεσίες αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων. Θυμίζουμε ότι την Τρίτη κυρώθηκε στη Βουλή το μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στα υπουργεία Αμυνας Ελλάδας και Ισραήλ.
Επίσης, θα μεταβεί για δύο μέρες στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συναντήσεις με στελέχη του Κογκρέσου. Θα μιλήσει ακόμα σε εκδήλωση, όπου αναμένεται να αναφερθεί στο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και θα απευθύνει κάλεσμα στα αμερικανικά μονοπώλια για αξιοποίηση και εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της Ελλάδας. Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει συνάντηση και με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου