Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

ΦΟΒΑΜΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Πόσο ύπουλο αυτό το παχνίδι στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι καραγκιόζηδες της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ...

Ο ευρωπαϊκός νεοφασισμός σε πλήρη ανάπτυξη, με την κάλυψη των τραπεζιτικών και σοσιαλωποδυτών σε εμάς. Και έπονται και άλλα. Ο διαμελισμός μας εις όφελος της Τουρκίας, των Σκοπίων και πιθανόν των νεοϋποτακτικών Αλβανών. Δηλαδή, ξήλωμα σε ό,τι κατέκτησε με τόσους κόπους, πολέμους και αίμα ο ελληνικός λαός. Ο 92χρονος αειθαλής...
Ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης, ένας από τους τελευταίους μιας φωτεινής πλειάδας δημιουργών που δεν ξεχώρισαν την τέχνη τους από την παρέμβαση στο δημόσιο λόγο... 

Από τον Μάιο, με την ανοιχτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τη διόγκωση της ρατσιστικής βίας, προσπάθησε ατύπως να ηγηθεί μιας προσπάθειας εναντίωσης στο νεοναζιστικό μόρφωμα της Χ.Α. και να υποστηρίξει την καταβυθισμένη Ελλάδα μπροστά στα πολλαπλά χτυπήματα της γερμανικής επικυριαρχίας. Δεν δημιούργησε κίνηση ή κίνημα διανοουμένων κάτω από τη σημαία του, αφού τα τελευταία τριάντα χρόνια η πλειονότητα της ελληνικής διανόησης σιτίστηκε από το καταρρέον πολιτικό σύστημα...
Τα ποιήματα που γράφει ο Νάνος Βαλαωρίτης έχουν την πικρή γεύση από ένα μακάβριο καρναβάλι, που οδηγεί στο θάνατο απεγνωσμένους πολίτες-τσιρκολάνους. Ο ιδιοκτήτης-δυαρχία του τσίρκου τους αφήνει να πένονται και να εργάζονται για πενταροδεκάρες. Οταν εξαντληθούν τα δάκρυα, όλοι οι κλόουν μορφάζουν μπροστά στην ανημπόρια με το πιο πέτρινο βλέμμα. Γι' αυτό η νέα συλλογή των ποιημάτων του τιτλοφορείται «Πικρό καρναβάλι», με όλα τα ειρωνικά υπονοούμενα σε κίνηση. Και με τα δικά του λόγια:
 
Ειρωνεία και σαρκασμός
«Από τη μια το παιχνίδι, η ειρωνεία, ο σαρκασμός, και από την άλλη η νοσταλγία για ένα αναπότρεπτο παρελθόν, που όλο τ' αλλάζουμε να μας ικανοποιεί καλύτερα, ενώ ήταν γεμάτο από χαμένες ευκαιρίες, ανολοκλήρωτους πόθους και αποτυχημένες προσπάθειες, που επισκίαζαν τις λίγες λαμπερές στιγμές ολοκλήρωσης. Γι' αυτό η "ποίηση σήμερα" είναι μεταξύ άλλων ένα "Πικρό καρναβάλι"».
Παράλληλα συγκέντρωσε σ' έναν άλλο τόμο τη σχολιογραφία των τελευταίων δύο ετών, υπό τον εύγλωττο τίτλο «Ή του ύψους ή του βάθους. Πρόσφατα άρθρα γύρω από τον πολιτισμό στην Ελλάδα της κρίσης». Στο εξώφυλλο και στο οπισθόφυλλο έχει τυπωθεί από μία σιλουέτα -μαύρη και λευκή- του Δούρειου Ιππου. Και τα δύο βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός. «Τα άρθρα, γραμμένα σε μια εποχή μεγάλης ταπείνωσης, ηθικής, οικονομικής, πολιτιστικής και πολιτικής, με αναπάντεχα φαινόμενα, αντιμετωπίζουν την κατάσταση με την ειρωνεία, το σαρκασμό, την ψύχραιμη κριτική ή το φανταστικό παιχνίδι, που είναι ίσως η καλύτερη άμυνα και αντεπίθεση σε μια δύσκολη έως τραγική περίσταση, με σκοπό να ανεβάσει το ηθικό και να εκμηδενίσει τα στερεότυπα εναντίον του Εθνους που τόσο άδικα δοκιμάζεται σκληρά», περιγράφει το δημοσιολογικό του εγχείρημα ο Νάνος Βαλαωρίτης. 

Ο ποιητής σε ρόλο «καλού στρατιώτη» ανοίγει ξεκάθαρα μέτωπο με τους Δυτικούς επικυρίαρχους και ιδιαίτερα με τους Γερμανούς δανειστές μας. Βρίσκει αναλογίες στον τρόπο που αντέδρασαν οι γεωπολιτικοί σύμμαχοί μας απέναντι στη Σερβία, όταν μετατρεπόταν σε κράτη-δορυφόρους και προτεκτοράτα η πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία:

«Πόσο ύπουλο αυτό το παχνίδι στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι καραγκιόζηδες της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Τους βλέπετε να χαμογελούν ειρωνικά μεταξύ τους σε χίλιες φωτογραφίες, σαν να λένε "θα τους ξεφορτωθούμε επιτέλους". Οπως ακριβώς σχεδιάστηκε το τελεσίγραφο στη Σερβία: χωρίς να έχουν χρόνο οι Σέρβοι να απαντήσουν, άρχισαν να πέφτουν βόμβες».
Φοβάται τα χειρότερα, ακόμη και το διαμελισμό της χώρας, μετά τη γενικότερη πολιτική και κοινωνική έκρηξη και αναταραχή που παρατηρείται τα τρία τελευταία χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο:

«Ο ευρωπαϊκός νεοφασισμός σε πλήρη ανάπτυξη, με την κάλυψη των τραπεζιτικών και σοσιαλωποδυτών σε εμάς. Και έπονται και άλλα. Ο διαμελισμός μας εις όφελος της Τουρκίας, των Σκοπίων και πιθανόν των νεοϋποτακτικών Αλβανών. Δηλαδή, ξήλωμα σε ό,τι κατέκτησε με τόσους κόπους, πολέμους και αίμα ο ελληνικός λαός και ο Βενιζέλος, για να εξαφανιστεί για πάντα το πιθανό μελλοντικό κινεζο-ρωσικό προγεφύρωμα στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Ρεαλπολιτίκ. Χωρίς ήθος, χωρίς δισταγμό, εγκληματικό όπως πάντα. Από αιώνες τώρα». 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου