Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

Έξι μαθητές καταδικάστηκαν στην Λαμία για κατάληψη. Πρόκειται για έξι ενήλικες μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Λαμίας, οι οποίοι συνελήφθησαν τη Δευτέρα με εντολή εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν στο δικαστήριο... 

Για «πρωτοφανή απόφαση» κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας, Παλέτσος Θύμιος. Όπως επισήμανε θέλησαν να στείλουν μήνυμα προς τους μαθητές αλλά και την υπόλοιπη κοινωνία.

Ειδικότερα από τους έξι συνολικά μαθητές...
Οι τρεις (εξωσχολικοί που είχαν πάει στην κατάληψη να βρουν τους φίλους τους) καταδικάστηκαν σε τέσσερις μήνες με τριετή αναστολή. Οι υπόλοιποι τρεις, μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Λαμίας, καταδικάστηκαν με 20 ημέρες, χωρίς μάλιστα να έχουν τη δυνατότητα έφεσης. Ακόμη δύο, ένας μαθητής του 1ου ΕΠΑΛ και μια κοπέλα εξωσχολική, αθωώθηκαν.

Η κατηγορία για όλους, όπως αναφέρει στο tvxs.gr ο Σωτήρης Κωνσταντόπουλος, αρχισυντάκτης της τοπικής ιστοσελίδας LamiaReport, ήταν η «διατάραξη της οικιακής ειρήνης». Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρει πως πριν από μια εβδομάδα ο εισαγγελέας και η αστυνομία είχαν προειδοποιήσει τους μαθητές να λήξουν την κατάληψή τους, ωστόσο οι μαθητές αποφάσισαν τη συνέχισή της.

Το βράδυ της Δευτέρας η αστυνομία με εντολή εισαγγελέα έσπασε την κατάληψη και συνέλαβε συνολικά είκοσι άτομα που βρίσκονταν εντός του σχολείου. Σημειώνεται πως στο κτίριο δεν υπήρξε καμία φθορά, γεγονός που επισημαίνουν και οι γονείς των μαθητών αλλά και οι καθηγητές, που δηλώνουν σοκαρισμένοι από την απόφαση, όπως εξάλλου και η μαθητική κοινότητα.

Και οι είκοσι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο αστυνομικό μέγαρο. Από αυτούς οι 12 ήταν ανήλικοι και αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ οι υπόλοιποι οκτώ μαθητές (4 μαθητές του ΕΠΑΛ και 4 εξωσχολικοί) κρατήθηκαν όλο το βράδυ, όπως ανέφερε ο Σωτήρης Κωνσταντόπουλος, στα κρατητήρια μαζί με τους υπόλοιπους κρατούμενους. «Δεν είχαν χρήματα ούτε τα έξοδα της δίκης να πληρώσουν».

Την Τρίτη οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο, όπου οι έξι από τους οκτώ καταδικάστηκαν. Οι δύο αθωώθηκαν καθώς το δικαστήριο έκρινε πως δεν είχαν καμία σχέση με την κατάληψη. Η υπόθεση φαίνεται πως υποβαθμίστηκε και από τους μαθητές καθώς δεν είχαν δικηγόρο, ενώ δεν ειδοποίησαν ούτε και την ΕΛΜΕ. Αυτό επισήμανε και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας Θύμιος Παλέτσος μιλώντας στο tvxs.gr. «Πρόκειται για μια απόφαση άνευ προηγούμενου», σημείωσε και πρόσθεσε πως και «ειδοποιηθήκαμε αργά και δεν προλάβαμε να βρούμε για τα παιδιά ένα δικηγόρο». Σημειώνεται μάλιστα πως οι μαθητές αν και ρωτήθηκαν δεν ζήτησαν αναβολή, καθώς εκτίμησαν πως δεν πρόκειται να καταδικαστούν.

 

«Είναι μια πρωτοφανής απόφαση... Θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα προς τους μαθητές και όχι μόνο», πρόσθεσε ο κ. Παλέτσος. «Είναι απαράδεκτο να ποινικοποιούνται οι αγώνες των μαθητών και ο στιγματισμός αυτών των παιδιών» (Βίντεο από το LamiaReport). 
«Τα παιδιά μας δεν είναι εγκληματίες και κακοποιοί να τα κουβαλάνε με τις κλούβες και να περνάνε τη νύχτα στα κρατητήρια. Καμία φθορά δεν αναφέρθηκε στο σχολείο. Έχουν το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, όπως ο κάθε πολίτης. Είναι κρίμα να στιγματίζουν έτσι μικρά παιδιά...», δήλωσε ένας από τους γονείς στο LamiaReport.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου