Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

ΞΑΦΝΙΚΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ - ΕΚΔΙΩΧΘΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ

Σε ξαφνική επιδείνωση των τουρκο-αιγυπτιακών σχέσεων με υποβάθμιση των διπλωματικών τους σχέσεων οδήγησε   δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, πριν φύγει για τη Ρωσία, ο οποίος είπε για τον πρώην Αιγύπτιο Πρόεδρο ότι «σέβεται τον Μούρσι»...

Όπως αναρτήθηκε στις ιστοσελίδες και όπως μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα σήμερα Σάββατο, η Αίγυπτος  ζητήσε εξ αιτίας της φράσης αυτής...
από τον Τούρκο Πρέσβη να φύγει από τη χώρα.και έτσι η ένταση μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου πήρε νέες διαστάσεις. Σε ανακοίνωση που έγινε από το Τουρκικό ΥΠΕΞ τονίστηκε ότι θα ανακοινωθούν αργότερα τα βήματα που θα γίνουν έναντι της απόφασης της Αιγύπτου. 
Η ανακοινωση για αναχώρηση του πρέσβη έγινε από τον   εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ της Αιγύπτου στο πλαίσιο απόφασης  να υποβαθμιστεί το επίπεδο των σχέσεων με την Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, κ. Abdelatty, κατηγόρησε την Τουρκία λέγοντας ότι δημιουργεί κοινή γνώμη κατά των συμφερόντων της Αιγύπτου. Επίσης κατηγόρησε την Άγκυρα λέγοντας ότι υποστηρίζει θεσμούς που επιθυμούν να δημιουργήσουν αστάθεια στην Αίγυπτο. 

Ο Πρέσβης της Τουρκίας στο Κάιρο, κ. Μποτσαλί, μετά την απόφαση αυτή της Αιγύπτου, σε δήλωσή του τόνισε πως η σταθερότητα της Αιγύπτου είναι αναγκαία για την περιοχή και είπε «Οι λαοί της Τουρκίας και της Αιγύπτου είναι αδελφοί. Θα συνεχίσω να προσεύχομαι για το καλό της Αιγύπτου. Η Αίγυπτος είναι πολύ σημαντική. Η παραμονή της Αιγύπτου στο δημοκρατικό δρόμο είναι αναγκαία για την περιοχή». Στη συνέχεια αναφέρεται ότι η Αίγυπτος θα ανακαλέσει και τον Πρέσβη της στην Άγκυρα.

 Η πρώτη αντίδραση από την  απόφαση αυτή της Αιγύπτου προήλθε από τον Τούρκο  Πρόεδρο κ.Γκιουλ, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε «Στην Αίγυπτο υπάρχει μία έκτακτη κατάσταση. Ελπίζω οι σχέσεις με την Αίγυπτο να ευθυγραμμιστούν».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου