Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ

Εναν αιώνα μετά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο που δίχασε ολόκληρη την Ευρώπη και οδήγησε στην άνοδο του φασισμού και μοιραία στην δεύτερη πολεμική σύρραξη με τα καταστροφικά αποτελέσματα, η Ενωμένη Ευρώπη των 28 βρίσκεται για ακόμη μια φορά μπροστά στο φάσμα μιας νέας διάσπασης...

Η παρατεταμένη ύφεση, η οικονομική κρίση με την τεράστια ανεργία και η ηγεμονία της Γερμανίας στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό έχουν δημιουργήσει συνθήκες ρήξης ανάμεσα στις χώρες της ηπείρου κάτι που οδήγησε στην αύξηση του ευρωσκεπτικισμού στις περισσότερες χώρες.  Μέσα σε αυτό το κλίμα παρατηρείται μια δυναμική επιστροφή των...
ακροδεξιών κομμάτων από τις Βρετανία, Γαλλία και Ολλανδία έως την Ελλάδα και το πιο ακραίο παράδειγμα της Χρυσής Αυγής.
Οι φωνές κατά της Ενωμένης Ευρώπης πληθαίνουν και η αδυναμία των ηγετών να βρουν λύσεις και βάση διαπραγμάτευσης εκτοξεύουν τα ποσοστά των ακροδεξιών κομμάτων πανευρωπαϊκά.

Επελαύνουν οι ευρωσκεπτιστές – Φόβοι για κυριαρχία τους στην Ευρωβουλή
Το καλοκαίρι του 2014 αναμένεται «καυτό» καθώς περισσότερα από 400 εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο και αρκετοί από αυτούς θα έχουν άγριες διαθέσεις με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δίνουν ακόμη και «πρωτιά» στα ακροδεξιά κόμματα και τους ευρωσκεπτικιστές.
Πρόσφατη δημοσκόπηση των Financial Times, όπως αναφέρει το «Εθνος της Κυριακής», ανεβάζει το ποσοστό των Ευρωσκεπτικιστών στο 43% έναντι 40% των Ευρωπαϊστών και 17% αναποφάσιστων.
Οι πολίτες χωρών όπως οι Φινλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Βρετανία, ακόμη και Βρετανία έχουν χειρότερη γνώμη για την ΕΕ σε σχέση με το 2007.
Εμπειροι αναλυτές εκτιμούν ότι τα ακροδεξιά - ευρωσκεπτικιστικά κόμματα θα συγκεντρώσουν ποσοστά της τάξης του 20 – 30% κάτι που αναμένεται να σηματοδοτήσει εξελίξεις και εκτός Ευρωκοινοβουλίου. Είναι δεδομένο ότι οι κυβερνήσεις των χωρών θα αναγκαστούν να μετακινηθούν προς τα δεξιά όταν θα έχουν τόσο σθεναρή αντίσταση στην καρδιά της Ευρώπης.

Το ευρωπαϊκό παζλ της ακροδεξιάς και τα ποσοστά των κομμάτων
Πέρα από την Μαρίν Λεπέν, τον Γκέερντ Βίλτερς και τον Νάιτζελ Φάρατζ που έχουν εκτοξεύσει τα ποσοστά τους σε Γαλλία, Ολλανδία και Βρετανία αντίστοιχα, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης τα ακροδεξιά κόμματα αναμένεται να σημειώσουν ποσοστά ιδιαίτερα υψηλά και να δημιουργήσουν ένα ισχυρό μπλοκ μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο.
Αναλυτικά:
  • Βρετανία: Νάιτζελ Φάρατζ (Κόμμα Ανεξαρτησίας) – Τα πρακτορεία στοιχημάτων τον θεωρούν φαβορί για τη νίκη με ποσοστό περίπου στο 20%
  • Γαλλία: Μαρίν Λεπέν (Εθνικό Μέτωπο) – Είναι η πιο δημοφιλής πολιτικός στη χώρα της με ποσοστό 42%, ενώ στις ευρωεκλογές αναμένεται να καταλάβει την πρώτη θέση με ποσοστό περίπου στο 24%
  • Σλοβακία: Αντρέι Ντάνκο (Σλοβάκικο Εθνικό Κόμμα) – Προβλέπεται να ξεπεράσει το 5,6% που είχε συγκεντρώσει στις προηγούμενες εκλογές
  • Βέλγιο: Γκέρολφ Ανεμαςν (Φλαμανδικό Συμφέρον) – Υπολογίζεται ότι θα καταλάβει ποσοστό 8%
  • Φινλανδία: Τίμο Σόινι (Αληθινοί Φινλανδοί) – Αναμένεται να υπερδιπλασιάσουν τα ποσοστά τους και να συγκεντρώσουν 17%
  • Σουηδία: Τζίμι Οκεσον (Σουηδοί Δημοκράτες) – Του δίνουν ποσοστό 9%
  • Δανία: Κρίστιαν Νταλ (Δανικό Λαϊκό Κόμμα) – Αναμένεται να πάρει έως και 12%
  • Ουγγαρία: Γκάμπορ Βόνα (JOBBIK) – Του δίνουν ποσοστό 16%
  • Γερμανία: Μπέρντ Λούκε (Εναλλακτική για τη Γερμανία) – Αναμένεται να εξασφαλίσει εύκολα την παρθενική του είσοδο στο Ευρωκοινοβούλιο
  • Ολλανδία: Γκέρτν Βίλντερς (Κόμμα για την Ελευθερία) – Είναι πρώτο στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό 21%
  • Αυστρία: Χάιντς Κρίστιαν Στράχε (Κόμμα της Ελευθερίας) – Πήρε ποσοστό 20% στις τελευταίες αυστριακές εκλογές και αναμένεται να «σαρώσει» και στις ευρωεκλογές
  • Ιταλία: Ρομπέρτο Μαρόνι (Λέγκα του Βορρά) – Αναμένεται να αυξήσει κατά πολύ το ποσοστό 10,2% που είχε λάβει στις τελευταίες ευρωεκλογές.
Το μαύρο δίδυμο Λεπέν – Βίλντερς με στόχο τη διάλυση της Ευρωζώνης
Η στενή συνεργασία που έχουν η Μαρίν Λεπέν με τον Ολλανδό Γκέερντ Βίλτερς δημιουργεί ανησυχία στην Ευρώπη, καθώς, οι πιο «επιφανείς» εκπρόσωποι της ακροδεξιάς στοχεύουν στην ηγεμονία εντός Ευρωκοινοβουλίου με απώτερο σκοπό τη διάλυση της Ευρωζώνης.
Τις προθέσεις αυτής της «ανίερης συμμαχίας» έκανε γνωστές ο επικεφαλής της Ολλανδικής ακροδεξιάς Γκερτ Βίλντερς ο οποίος μετά από συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής των Αυστριακών ακροδεξιών Χάιντς Κρίστιαν Στράχε και τον Βέλγο ακροδεξιό Φίλιπ ντε Βίντερ, αλλά και την Μαρίν Λεπέν, έγραψε στο twitter: «Η αντιευρωπαϊκή συμμαχία πλησιάζει».
Η Λεπέν, η οποία ανταποδίδει τώρα την επίσκεψη στον Γκερτ Βίλντερς είναι πεπεισμένη ότι υπάρχει επαρκής χρόνος για την συγκρότηση της ακροδεξιάς συμμαχίας πριν από τις εκλογές, στην οποία ωστόσο δεν έχει θέση ούτε η Χρυσή Αυγή, ούτε το ακροδεξιό κόμμα της Ουγγαρίας Γιόμπικ, διαβεβαιώνει η Γαλλίδα ακροδεξιά σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Σίγουρα δεν πρόκειται για «γάμο από έρωτα» σχολιάζει η Ανέτε Μπίρσελ του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, καθώς όπως διευκρινίζει, οι διαφορές μεταξύ του Βίλντερς και της Λεπέν είναι μεγάλες. «Αυτό που τους συνδέει είναι η κριτική στην Ευρώπη και το μίσος στο ευρώ», επισημαίνει η Ανέτε Μπίρσελ. Πέραν τούτου, «συμμερίζονται την άποψη ότι μόνον από κοινού θα μπορέσουν να σημειώσουν επιτυχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Το ελληνικό παράδειγμα της Χρυσής Αυγής και η σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα
Στην περίπτωση της Ελλάδας η δημοσκοπική άνοδος της Χρυσής Αυγής δημιουργεί εκ νέου προβληματισμό στις δημοκρατικές παρατάξεις, καθώς, είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο το ακροδεξιό κόμμα να βρεθεί ενισχυμένο στο Ευρωκοινοβούλιο.
Πάντως, οι ηγέτες των υπόλοιπων ακροδεξιών κομμάτων έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από την Χρυσή Αυγή εξαιτίας των ναζιστικών αναφορών και δεν επιθυμούν να συνεργαστούν με το κόμμα του προφυλακισμένου Νίκου Μιχαλολιάκου.

Το φάντασμα πάνω από την Ευρώπη
Σε κάθε περίπτωση η πίεση που ασκείται στις κυβερνήσεις των χωρών από την άνοδο τέτοιων κομμάτων αναγκάζει τους ηγέτες να προβαίνουν σε ακραίες ενέργειες σε μια προσπάθεια να «επενδύσουν» σε αυτή την ακροδεξιά στροφή.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Κάμερον στη Βρετανία ο οποίος υποσχέθηκε δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΕ, αλλά και ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ με τη σκληρή στάση που κρατάει στο ζήτημα των Ρομά στη χώρα του.
Ωστόσο, τα πράγματα αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο δύσκολα σε περίπτωση που οι ακροδεξιοί βρεθούν πρώτη δύναμη στην καρδιά της Ευρώπης η οποία δεν δείχνει να είναι έτοιμη να ξεπεράσει την τεράστια οικονομική και πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου