Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΠΟΡΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ - ΒΡΩΜΙΑΡΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ακολουθούν την τακτική της βρομιάρας νοικοκυράς. Το σπίτι τους φαίνεται καθαρό μέχρι να ανοίξεις τα ντουλάπια ή να σηκώσεις το χαλί... 

του ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ

Οι ίδιοι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για να συμμαζέψουν το χάος και να εξυγιάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, καθυστερούν να καταβάλλουν τις εισφορές των εργαζομένων τους στο ΙΚΑ, επιδεινώνοντας το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει ο ασφαλιστικός φορέας. 

Στη συνέχεια, σε μια έξαρση φαρισαϊσμού, κουνούν το δάχτυλο στους «τζαμπατζήδες» και τους κακοπληρωτές που φεσώνουν το ΙΚΑ και απειλούν με φυλάκιση όσους το πράττουν. Όλους εκτός από τους ίδιους.
Για την περίπτωση τους και επειδή η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι αλλά και να φαίνεται τίμια, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ το 2012 ψήφισαν τον νόμο 4038/2012, στο 21° άρθρο του οποίου γίνεται λόγος για...
ρύθμιση των χρεών όσων χρωστούν στο ΙΚΑ. Ο νόμος αυτός παρουσιάστηκε ως ανάσα στους βαλλόμενους από τα απανωτά μέτρα επαγγελματίες, αλλά δεν ήταν τίποτε άλλο από κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους κατά τα άλλα «νοικοκυραίους» τζαμπατζήδες του πολιτικού συστήματος.
Τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τον Σεπτέμβριο του 2012 χρωστούσαν από ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ 1.446.451 και 352.535 ευρώ αντίστοιχα. Ο πραγματικός λόγος όμως που τα δύο κόμματα έσπευσαν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς τον ασφαλιστικό φορέα δεν είναι άλλος από την ανάγκη να βάλουν χέρι στην επικείμενη κρατική επιχορήγηση.

 Χωρίς το νομοθετικό ξέπλυμα του 4038/2012 τα δύο κόμματα δεν θα μπορούσαν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα, γεγονός που με τη σειρά του συνεπάγεται ότι δεν θα μπορούσαν να λάβουν το κομμάτι της πίτας που τους αναλογεί από την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων. Λίγο πριν από τις εκλογές λοιπόν του Μαΐου 2012, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με έναν νόμο ξεπλένουν τα άπλυτα τους και καθιστούν εαυτούς πλήρως έτοιμους για να χρηματοδοτηθούν από το κράτος.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για το 2012 το ΠΑΣΟΚ, βάσει των ποσοστών που είχε εξασφαλίσει το 2009 και όχι των σημερινών που το έχουν φέρει λίγο πάνω από το όριο εισόδου στη Βουλή, έλαβε 6.215.410,12 ευρώ, ενώ η ΝΔ 4.858.939,72 ευρώ. Χρήματα τα οποία δεν θα μπορούσαν να πάρουν σε περίπτωση που δεν είχαν τακτοποιήσει τις οφειλές τους προς το ΙΚΑ, όπως ακριβώς συμβαίνει και με επιχειρήσεις που έχουν χρέη προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος την επίμαχη περίοδο ήταν και γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, καθ' ύλην αρμόδιος για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων του ΠΑΣΟΚ στο ΙΚΑ. Τότε ο κ. Σπυρόπουλος, σε ερώτηση που του είχε απευθύνει το Hot Doc για τα χρέη των κομμάτων, είχε αρκεστεί να πει πως «τα κόμματα έχουν προβεί σε ρύθμιση των οφειλών τους προς το ΙΚΑ. Το ακριβές ύψος των οφειλών δεν μπορώ να σας το αναφέρω, γιατί αυτά είναι προσωπικά δεδομένα».

Για την περίοδο από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 30 Απριλίου 2013, σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, το ΠΑΣΟΚ όφειλε για κύριες εισφορές μαζί με πρόσθετα τέλη ποσό 109.415,40 ευρώ, ενώ η ΝΔ για την ίδια περίοδο δεν είχε καταβάλει 256.061,49 ευρώ. Το γεγονός ότι η δεδομένη περίοδος αφορά μόλις ένα τρίμηνο του 2013 είναι ενδεικτικό τού πως αντιλαμβάνονται την έννοια των υποχρεώσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία στα δύο κόμματα.

Με το ίδιο έγγραφο γίνεται επίσης γνωστό ότι για το μεν ΠΑΣΟΚ οι προηγούμενες καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές μηνών Δεκεμβρίου 2012, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2013, καθώς και το δώρο Χριστουγέννων 2012, εξοφλήθηκαν ολοσχερώς με γραμμάτιο είσπραξης ποσού 310.774,55 ευρώ την 17.5.2013, μετά δηλαδή την είσπραξη της κρατικής επιχορήγησης.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο λειτούργησε και η Συγγρού, καθώς οι προηγούμενες καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές μηνών Δεκεμβρίου 2012, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2013 και το δώρο Χριστουγέννων 2012, εξοφλήθηκαν με γραμμάτιο είσπραξης ποσού 506.246,82 ευρώ την 14.5.2013. Με λίγα λόγια, μετά τη σκανδαλώδη νομοθετική ρύθμιση των εκκρεμοτήτων τους προς τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα του κράτους, συνεχίζουν να ακολουθούν την ίδια τακτική και δεν καταβάλλουν -εγκαίρως τουλάχιστον και χωρίς τη μεσολάβηση χαριστικών ρυθμίσεων- τις εισφορές που τους αναλογούν, αλλά βασίζονται στα χρήματα των φορολογούμενων για να πληρώσουν.

Σε επικοινωνία που είχε το Hot Doc με τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, αναφορικά με τις σημερινές οφειλές των κομμάτων στον ασφαλιστικό οργανισμό, ο τελευταίος σημείωσε πως «το Ίδρυμα έχει γραπτή διαβεβαίωση από τα κόμματα πως την ημέρα καταβολής της κρατικής επιχορήγησης μπορεί να λάβει τις μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές. Κάτι τέτοιο θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα».

Το ΙΚΑ, με λίγα λόγια, για μία ακόμη φορά υιοθετεί δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δείχνει τεράστια ανοχή στις καθυστερήσεις καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών απέναντι στα κόμματα, ενώ τηρεί τελείως διαφορετική στάση απέναντι σε άλλες επιχειρήσεις και απειλεί με φυλάκιση τους «μπαταχτσήδες». Το μόνο σίγουρο είναι πως, την ώρα που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χρωστούν στον ασφαλιστικό φορέα, αρνούνται αντίστοιχες ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις που μέχρι πρότινος ουδέποτε είχαν παρανομήσει, εξαπολύουν ανθρωποκυνηγητό για τα μάτια του κόσμου και πετσοκόβουν εκ νέου συντάξεις πείνας και ό,τι είχε απομείνει από τα εφάπαξ για να μπορέσουν να επιβιώσουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου