Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ - ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΡΑΞΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΔΩΣΙΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΤΟΛΜΟΥΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

ΓΕΦΥΡΑ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥΗμέρα της Εθνικής Αντίστασης – Ημέρα ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου...

Σήμερα εορτάζεται στο Γοργοπόταμο και σε όλη τη χώρα, η Ημέρα της Εθνικής Αντίστασης, που καθιερώθηκε με το άρθρο 10 του νόμου 1285/82, ως ελάχιστος φόρτος τιμής σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά στη μάχη κατά των στρατευμάτων κατοχής τη περίοδο 1941-1944.  

Η επιχείρηση στο Γοργοπόταμο με την ανατίναξη της γέφυρας  (τη νύχτα στις 25 προς 26 Νοεμβρίου του 1942), πραγματοποιήθηκε από αντιστασιακές δυνάμεις του ΕΛΑΣ του Άρη Βελουχιώτη και του ΕΔΕΣ του Ναπολέοντα Ζέρβα, με τη συνεργασία Άγγλων πρακτόρων. Ηταν μία από τις....
σημαντικότερες πράξεις αντίστασης στην κατεχόμενη Ευρώπη την περίοδο του 2ου παγκοσμίου πολέμου, επελέγη ωστόσο να σηματοδοτήσει ολόκληρη την Αντίσταση του ελληνικού λαού και εξαιτίας του ενωτικού χαρακτήρα της,αφού ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που οι αντιστασιακές δυνάμεις στη χώρα έδρασαν από κοινού ενάντια στον ξένο κατακτητή. Οι κατακτητές σε αντίποινα εκτέλεσαν συνολικά 14 πατριώτες εκ των οποίων 7 στα κατεστραμμένα βάθρα της γέφυρας.
Αναρτήθηκε από ΖΕΙΔΩΡΟΝ

ΜΠΑΡΜΠΑΝΙΚΟΣ: Επίσης συνιστώ να διαβάσεται τις σελίδες:
Ναπολέων Ζέρβας
Άρης Βελουχιώτης

ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ:  Η Ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου

ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑΣ - ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣΟ Γοργοπόταμος έχει συνδεθεί με την εθνική αντίσταση, εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής. Στις 25 Νοεμβρίου του 1942 ενωμένες αντιστασιακές δυνάμεις του ΕΔΕΣ του Ναπολέοντα Ζέρβα και του ΕΛΑΣ του Άρη Βελουχιώτη με τη συνεργασία Άγγλων πρακτόρων ανατίναξαν την σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοποτάμου. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 86 αντάρτες του ΕΛΑΣ, 52 του ΕΔΕΣ και 14 Αγγλοι κομάντος ενώ την γέφυρα υπερασπιζόταν μία φρουρά αποτελούμενη από εκατό Ιταλούς στρατιώτες και πέντε Γερμανούς, οι οποίοι διέθεταν βαρύ οπλισμό. Η επιχείρηση της γέφυρας του Γοργοποτάμου αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης, στην κατεχόμενη Ευρώπη την περίοδο του 2ου παγκοσμίου πολέμου.
Ο Κρις Γουντχάουζ αναφέρει στην ομιλία του στις 31 Οκτωβρίου 1984 στο ξενοδοχείο Holiday Inn… : «Υπάρχει ένας άλλος μύθος γύρω από το Γοργοπόταμο, που πρέπει ν” ανασκευαστεί. Έχει υποστηριχτεί ότι ο Άρης μόνος του επέλεξε το Γοργοπόταμο για στόχο και ότι κατέστρωσε μόνος του το σχέδιο της επίθεσης. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Ο Μάγιερς είχε επιλέξει το Γοργοπόταμο ως στόχο, έπειτα από μια προσωπική αναγνώριση επί τόπου, πριν ακόμα ξεκινήσω για να βρω το Ζέρβα. Ο Μάγιερς επίσης κατέστρωσε το σχέδιο της επίθεσης, το οποίο περιέγραψε στο Ζέρβα μόλις συναντήθηκαν, δηλαδή την μέρα από την άφιξη του Άρη. Ο Ζέρβας αμέσως αποδέχθηκε το σχέδιο και ανέλαβε τη διοίκηση της επιχείρησης. Όταν έφτασε ο Άρης, και αυτός επίσης συμφώνησε με το σχέδιο και αποδέχτηκε το Ζέρβα ως το γενικό αρχηγό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου