Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Η CIA ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΟΥΣΕ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΣΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ

Στα πρώτα στάδια κατά του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» πράκτορες της CIA «δούλευαν» στα κρατητήρια του Γκουαντάναμο προκειμένου να επιστρατεύσουν κρατούμενους και να τους μετατρέψουν σε διπλούς πράκτορες... 

Στόχος ήταν οι διπλοί αυτοί πράκτορες να βοηθούν τις ΗΠΑ να εντοπίζουν και να σκοτώνουν τρομοκράτες. Οι αποκαλύψεις αυτές, έρχονται, σύμφωνα με το RT, από επίσημα χείλη αξιωματούχων των ΗΠΑ. Γιά κάποιους κρατούμενους του Γκουαντάναμο η υπόσχεση της ελευθερίας με αντάλλαγμα τη βοήθειά τους προς τη CIA αποδείχτηκε πολύ μεγάλος πειρασμός. Εκτός από την ελευθερία τους η CIA υποσχόταν στους...
κρατούμενους εγγυήσεις για την ασφάλεια της οικογένειάς τους αλλά και χρηματικά ποσά εκατομμυρίων δολαρίων από τα μυστικά κονδύλια της υπηρεσίας, λένε πηγές στο Associated Press.

Οι «συνεργασίες» αυτές έκρυβαν πάντως κινδύνους καθώς δεν είναι ασυνήθιστο – μάλιστα ήταν αρκετά συχνό στον πόλεμο του Αφγανιστάν – τα στρατεύματα των ΗΠΑ να γίνουν στόχος «φίλιων – ξένων - πυρών».

Τον Ιανουάριο του 2002, 632 κρατούμενοι έφτασαν στο Γκουαντάναμο και άλλοι 117 ακολούθησαν την επόμενη χρονιά. Ξαφνικά το ρίσκο για την οικοδόμηση μιας στρατηγικής «εταιρικής» σχέσης με τον εχθρό άρχισε να φαίνεται ενδιαφέρον. Η CIA βλέποντας μια ευκαιρία να ανακαλύψει μυστικά κρησφύγετα τρομοκρατών κρυμμένα στα βουνά άρχισε να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να απελευθερώσει κάποιους κρατούμενους από τις σκληρές συνθήκες της ισόβιας κράτησή τους.
 
Οι στρατώνες «Penny Lane»
Μερικές εκατοντάδες μέτρα πίσω από το κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο βρίσκονται κρυμμένοι πίσω από πυκνή βλάστηση και βραχώδεις σχηματισμούς, οκτώ λιτοί στρατώνες γνωστοί ως «Penny Lane». Μάλιστα λόγω της σχετικής άνεσης που διαθέτουν – φέρεται να διαθέτουν ιδιωτικές κουζίνες, ντους και κρεβάτια με στρώμα – η CIA αναφέρεται στους στρατώνες αυτούς ως «The Marriot».   

Γιατί Penny Lane;
Το προσωνύμιο των στρατώνων ακολουθεί την παράδοση που θέλει τον αμερικανικό στρατό να δανείζεται τίτλους από τραγούδια των Beatles για τις εγκαταστάσεις του. Το 2010 οι New York Times αποκάλυψαν ότι κάποιες μυστικές, παράνομες εγκαταστάσεις ονομάστηκαν «Strawberry Fields» καθώς οι «υψίστης σημασίας» συλληφθέντες που κρατούνταν εκεί θα έμεναν «forever» («για πάντα») όπως λέει το τραγούδι. Οι κρατούμενοι αυτοί αναφέρονται ως «φαντάσματα» και φέρεται να κρατήθηκαν για χρόνια από τη CIA στις μυστικές φυλακές σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία. Οι πηγές του Associated Press επιβεβαίωσαν ότι ορισμένοι διπλοί πράκτορες εντόπισαν και σκότωσαν τρομοκράτες ενώ άλλοι διέφυγαν, σπάζοντας τη συνεργασία με τη CIA.

Οι εκλεκτοί
Η CIA ανέλαβε να στρατολογήσει πιθανούς υποψήφιους για το πρόγραμμα των διπλών πρακτόρων. Από τους δεκάδες κρατούμενους που αξιολογήθηκαν ελάχιστοι υπέγραψαν συμφωνίες για να δουλέψουν για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

«Φυσικά υπήρχε αυτός ο στόχος» σχολιάζει σχετικά ο Emile Nakhleh , πρώην κορυφαίος αναλυτής της CIA ο οποίος το 2002 ήταν υπεύθυνος για την αξιολόγηση των κρατουμένων αλλά που αρνήθηκε να συζητήσει για τους στρατώνες «Penny Lane». «Είναι δουλειά της υπηρεσίας να στρατολογεί πηγές» υποστήριξε.

Για να επιλεγούν για το «πρόγραμμα» οι επίδοξοι διπλοί πράκτορες θα έπρεπε να έχουν καλές διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις και κυρίως την Αλ – Κάιντα. Όσοι γίνονταν αποδεκτοί από τη CIA άρχιζαν να κατασκοπεύουν για λογαριασμό της. Στόχος, σύμφωνα με αξιωματούχους να συλληφθούν ή να σκοτωθούν μέλη της Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με το Associated Press, οι εν λόγω αξιωματούχοι μιλούν ανώνυμα επειδή δεν έχουν το δικαίωμα να συζητήσουν το εν λόγω πρόγραμμα που έληξε περίπου το 2006. Πάντως ο εκπρόσωπος της CIA, Dean Boyd, αρνήθηκε να σχολιάσει.

«Βλέπω την ειρωνεία του να απελευθερώσεις ορισμένους πολύ κακούς εγκληματίες» λέει ο David Remes, Αμερικανός δικηγόρος που εκπροσώπησε περίπου δώδεκα κρατούμενους από την Υεμένη στη φυλακή του Γκουαντάναμο στο Associated Press. «Οι άντρες που στρατολογούσαμε ως διπλούς πράκτορες θα μπορούσαν να παρέχουν χρήσιμες υπηρεσίες» προσθέτει, ωστόσο.

Ο μεγαλύτερος φόβος των πρακτόρων, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχους της CIA, ήταν ότι κάποιος πρώην κρατούμενος θα μπορούσε να επιτεθεί σε Αμερικάνους δημοσίως και κατόπιν να ανακοινώσει ότι πληρωνόταν από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε τέτοιες προσδοκίες από τους στρατώνες Penny Lane που ένας πρώην αξιωματούχος της CIA θυμήθηκε να γίνονται συζητήσεις για το αν θα απελευθερωθεί κρυφά δυο Πακιστανοί άνδρες στις ΗΠΑ με φοιτητικές ή εργατικές ταυτότητες. Αυτό που ήλπιζαν ήταν να έρθουν οι δυο Πακιστανοί σε επαφή με την Αλ Κάιντα και να οδηγήσουν σε αυτή τις αμερικανικές αρχές. Έτερος πρώην αξιωματούχος τόνισε ότι αυτό δεν συνέβη ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου