Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Με τη μορφή του κατεπείγοντος και ως αυτοτελές νομοσχέδιο με ένα άρθρο θα έρθει την Πέμπτη στη Βουλή η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες... 

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου θα αρχίσει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την αμέσως επόμενη μέρα, Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, ενώ το Σάββατο, αναμένεται να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Σώματος.

Σύμφωνα με βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θ. Μπούρα, η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς θα κατατεθεί σε νομοσχέδιο την Πέμπτη με τη μορφή του κατεπείγοντος. Θα έχει ένα άρθρο, εκτός αν ενταχθεί και η ρύθμιση για τον ΦΠΑ στην εστίαση, οπότε θα έχει και δεύτερο.

Η ρύθμιση ισχύει αποκλειστικά για...
την πρώτη κατοικία και υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι προϋποθέσεις αυτές είναι το ακίνητο να είναι η κύρια κατοικία του δανειολήπτη, η αντικειμενική αξία της να μην ξεπερνά τα 160.000 ευρώ και το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 25.000 ευρώ. Ως επιπλέον προϋπόθεση τίθεται και η καταβολή ελάχιστης μηνιαίας δόσης, προκειμένου η κατοικία να μην βγαίνει στο σφυρί.

Για όλα τα υπόλοιπα ακίνητα οι πλειστηριασμοί απελευθερώνονται.

Ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στη Δημόσια Τηλεόραση μίλησε για τρία κριτήρια, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. «Θα υπάρχουν προβλέψεις σε σχέση με τη συνολική περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη γιατί δεν μας ενδιαφέρει να καλύπτονται από την ομπρέλα προστασίας άνθρωποι, οι οποίοι μπορούν να αντεπεξέλθουν. Θα υπάρχουν προβλέψεις σε σχέση με το εισόδημα του οφειλέτη και θα υπάρχει και μια πρόβλεψη για μια μίνιμουμ καταβολή» σημείωσε.
 
Ένταση προκλήθηκε νωρίτερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το θέμα των πλειστηριασμών, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης Π. Λαφαζάνη (ΣΥΡΙΖΑ), Ν. Μαριά (Ανεξάρτητοι Έλληνες) και Ασ. Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ) να ρωτούν τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, τι θα γίνει με το θέμα. Ο υπουργός απάντησε πως «για την προστασία των δανειοληπτών, όπως σας έχω πει, θα γίνει συζήτηση πολύ σύντομα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης αντέδρασε φωνάζοντας ότι «την Παρασκευή κλείνει η Βουλή. Δεν θα κάνετε πραξικόπημα», ενώ και η Ασ. Ξηροτύρη και ο Ν. Μαριάς ζήτησαν να δοθεί μία απάντηση. Όμως ο υπουργός αποχώρησε. Επιπλεόν ο Νότης Μαριάς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σχεδιάζει να παρακάμψει τη Βουλή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το «ξεπάγωμα των πλειστηριασμών».

Λίγη ώρα αργότερα, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως η ρύθμιση που θα απαντά στο ζήτημα των πλειστηριασμών θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή.

Από πλευράς του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησε από τον Κ. Παπούλια να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να αποφευχθεί μία ακόμα «εκτροπή», αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να περάσουν μέτρα για τους πλειστηριασμούς και την απελευθέρωση των απολύσεων με ΠΝΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου