Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΡΕΣΑΛΤΟ - ΔΗΜΕΥΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΟΚ - Εφάπαξ εισφορά στις καταθέσεις και την κινητή και ακίνητη περιουσία...

Έκτακτη εισφορά στις καταθέσεις και στον κινητό και ακίνητο πλούτο των πολιτών κρατών που περιέρχονται στην... ανάγκη της Τρόικα προτείνει τώρα η γερμανική κεντρική τράπεζα. Στο μηνιαία δελτίο της αναφέρεται στο ερώτημα “εάν σε περιπτώσεις έκτακτων εθνικών αναγκών, μαζί με τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και τις συμβατικές προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης, θα μπορούσε να...
συμβάλλει ο ιδιωτικός πλούτος για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της κυβέρνησης”. Προτείνεται μια εφάπαξ εισφορά επί του πλούτου (όχι του εισοδήματος) των πολιτών που “σε κατάλληλες συνθήκες θα μετέφερε πόρους από τον ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα της χώρας”.

Η γερμανική πρόταση δεν προέκυψε από του... πουθενά, καθώς αντίστοιχες ιδέες έχουν καταθέσει στο παρελθόν επιφανείς Γερμανοί οικονομολόγοι καθώς και το ΔΝΤ. Τον Απρίλιο, έρευνα της ΕΚΤ είχε προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς υποστήριζε ότι σε κράτη του Νότου ο πλούτος των νοικοκυριών είναι υψηλότερος του αντίστοιχου στη Γερμανία. 

Ένα επιχείρημα που προφανώς λειτουργεί υποστηρικτικά στην πρόταση για επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης επί των “πλούσιων Νότιων”, προτού αυτή δεχθούν τη “βοήθεια” των “φτωχότερων Βορείων”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου