Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ 1940... ΚΙ ΑΚΟΜΗ ΜΑΣ ΣΩΖΟΥΝ

Τουλάχιστον από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά η Ελλάδα επί σειρά ετών είχε να γνωρίσει τέτοια ύφεση. Σήμερα στις αρχές του 21ου αιώνα η χώρα μας ζει  για έβδομο συνεχόμενο χρόνο οικονομική ύφεση, χωρίς να φαίνεται κάποιο φως στο βάθος του τούνελ...


Και για του λόγου το αληθές το σενάριο που πρόκειται να γίνει πραγματικότητα λέει ότι...
η τρόικα θέλει να μας βάλει να υπογράψουμε κι νέο Μνημόνιο, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει μετά από πολύ κόπο (!) κατάφερε να μην το χρειαζόμαστε… Μην μπερδεύεστε μιλάμε για τα success story, τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και τις δηλώσεις επί των δηλώσεων ότι επιτέλους την κάνουμε από τα μνημόνια!!!

Μάλιστα  ακόμη και η Λαγκάρντ το  επισήμανε ”Μπορούμε να πανηγυρίζουμε για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας που είναι το πρώτο που επιτεύχθηκε μετά από αυτό του 1943(!!!)”  Τώρα βέβαια γιατί αναφέρει την δεκαετία του ’40, όπου οι Έλληνες δεν είχαν να φάνε, είναι από μόνο του ύποπτο!!!

Εδώ κάτι μυρίζει και δεν είναι καθόλου τυχαίο το δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο αξιωματούχοι του Ταμείου εκτιμούν ότι το ποσό που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες φτάνει λίγο πάνω από τα 20 δισ. ευρώ. Οι “εκτιμήσεις” αυτές έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις προβλέψεις της Αθήνας, ήτοι τους υπολογισμούς της ΤτΕ με βάση  και την έκθεση της BlackRock, που ανεβάζουν το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ανάμεσα στα 5,5 και τα 6 δισ. ευρώ.

Βέβαια η αντίδραση των εγχώριων τραπεζικών κύκλων ήταν άμεση και απέδωσαν το συγκεκριμένο δημοσίευμα σε διαρροές σκοπιμότητας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πρακτικά πάντως  αν οι τράπεζες χρειάζονται περί τα 6 δισ. ευρώ, τότε αυτά μπορούν να καλυφθούν από το “μαξιλάρι” των 10 δισ. ευρώ που διαθέτει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και να περισσέψουν και 4 δισ. ευρώ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό της χώρας τους επόμενους μήνες ΧΩΡΙΣ νέο δάνειο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου