Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

ΡΩΣΙΑ - ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟ ΣΕ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΑΝΙΕΡΕΣ ΚΙ ΟΠΟΥ ΚΑΤΣΕΙ

H Ουκρανία είναι πια μια διαιρεμένη χώρα, με τις δυτικές περιοχές της χώρας κοντά στα σύνορα με την Πολωνία να στηρίζουν τη φιλοευρωπαική αντιπολίτευση και τις περιοχές κοντά στη Ρωσία να ακολουθούν ακόμη τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς και να αμφισβητούν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση των ευρωπαίων...

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRqiMuJyoHM_uOXeh-L1V1e4ZpEJOrkYjVwubv89wtvHs7LNWWO

Ένα περίεργο δημοσίευμα ωστόσο, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί αποκαλυπτικό, προστίθεται σε σειρά διαπιστώσεων, οι οποίες δε μπορούν να περάσουν απαρατήρητες, έρχεται να επιβεβαιώσει με τρόπο τραγικό...
δυο χιλιοειπωμένες απο το "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ" αλήθειες:

Η Ρωσία γι ακόμη μια φορά και παρά τους φραστικούς λεονταρισμούς του πολιτικού προσωπικού της, σύρεται πίσω από τα γεγονότα, λειτουργεί ως παρατηρητής των εξελίξεων, και επί της ουσίας αρκείται στο να καταγράφει σημαντικές και αλλεπάλληλες στρατηγικές ήττες στο επίπεδο της γεωπολιτικής.

Η δεύτερη αλήθεια είναι πως η συμμορία των Πούτιν - Μεντβέντεβ, αποδεικνύεται παντελώς ανίκανη να διαμορφώσει από τη θέση του πρωταγωνιστή ατζέντα στις γεωπολιτικές εξελίξεις (διαψεύδοντας παταγωδώς τις προσδοκίες των όψιμων ρωσολάγνων της νέας εποχής), και αυτοπεριορίζεται στο ρόλο του διαχειριστή των εμπορικών και οικονομικών συμφερόντων της νεόπλουτης ελίτ, της οποίας αποτελεί χειραγωγούμενο ανδρείκελο.

Έτσι η Ρωσική ηγεσία, καλείται από κορυφαία συγκροτήματα του τύπου, να ξεχάσει την Ουκρανία και να επιχειρήσει να σχεδιάσει στρατηγική - οικονομική συνεργασία με την Τουρκία του Ερντογάν, με άξονα προφανέστατα τους αγωγούς και το φυσικό αέριο.

Είναι φανερό ότι στον απόηχο αυτής της "στρατηγικής" στόχευσης, η Ρωσία εκ των πραγμάτων θα εγκαταλείψει ακόμη και τις φραστικές της παρεμβάσεις σε ζητήματα που άπτονται του Ελληνικού ενδιαφέροντος, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει αναφορικά και με τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και φυσικά στο Κυπριακό.

Πριν διαβάσετε το σχετικό δημοσίευμα το οποίο και σας παραθέτουμε στη συνέχεια, ρίξτε μια ματιά στο Ρωσικό φιάσκο όπως το προδιαγράψαμε ελάχιστα πριν τις πρόσφατες εξελίξεις, και θα καταλάβετε που πάει το πράγμα:

ΡΩΣΙΑ - ΠΡΟΒΑΤΟΛΟΓΕΙ ΛΕΟΝΤΑΡΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΗΣ ΝΕΟΤΑΞΙΤΙΚΗΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Και τώρα το σχετικό δημοσίευμα από το www.lifo.gr
Και ενώ το γεωπολιτικό καζάνι βράζει στην περιοχή, η άλλοτε κραταιά Pravda καλεί τη ρωσική ηγεσία να ξεχάσει την Ουκρανία και να στρέψει την προσοχή της προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «που έχει αλλάξει την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, μετατρέποντάς την σε ισχυρό περιφερειακό παίκτη».

«Αυτό είναι το πρόσωπο στο οποίο η Ρωσία θα πρέπει να στηριχθεί για να απαντήσει στην επίθεση από τα συμφέροντα της Δύσης στην Ουκρανία», γράφει η εφημερίδα.

Αφού αναφέρεται στις κινήσεις προσέγγισης του Ερντογάν με το Ιράν, προθέσεις που διαφάνηκαν και με την επίσκεψη του στην Τεχεράνη, η εφημερίδα επικεντρώνει «στην εντυπωσιακή επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στην Τελωνειακή Ένωση και την Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), η οποία θεωρείται στη Δύση ως αντιΝΑΤΟ μπλοκ».

«Προφανώς, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είναι ένας ανεξάρτητος παγκόσμιος παίκτης, και η Ρωσία θα σχημάτιζε με την Τουρκία και το Ιράν, μια ισχυρή πολιτική συμμαχία που θα μπορούσε να δώσει την κατάλληλη απάντηση προς τη Δύση για τη «Ανατολική Εταιρική Σχέση», η οποία οδήγησε στην κατάρρευση και την καταστροφή στην Ουκρανία», γράφει η Pravda.

«Από την άποψη της γεωπολιτικής, η Ρωσία χρειάζεται μια «στενή επαφή» με την Τουρκία, το Ιράν και τη Συρία», δηλώνει στην εφημερίδα ο συνταγματάρχης Vladimir Kolesnikov.

Σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα, η «Ανατολική Εταιρική Σχέση» επινοήθηκε για να εκτρέψουν τη Ρωσία από τη Μέση Ανατολή (Συρία), όπου πρόσφατα λειτούργησε με επιτυχία στο διπλωματικό μέτωπο. «Για αυτό θα πρέπει να κάνουμε την κίνηση «μάτ» και να προσφέρουμε στον Ερντογάν συνεκτικό πρόγραμμα συνεργασίας, ιδίως με το δεδομένο ότι η ΕΕ αρνείται να αντιμετωπίσει την Τουρκία ως ισότιμο εταίρο, όπως η Ρωσία και το Ιράν».

Ως κινήσεις της ρωσοτουρκικής προσέγγισης, η Pravda αναφέρει την κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματος του "South Stream" στην οικονομική ζώνη της Τουρκίας κατά το επόμενο έτος, η οποία προηγουμένως είχε αναβληθεί λόγω της θέσης του Ερντογάν. Συμφωνήθηκαν και άλλες κατασκευές – όπως το πρώτο τουρκικό εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας. Κύριος ανάδοχος, όπως και οι επενδύσεις είναι ρωσικά.

«Πρέπει να πάψουμε να σέρνουμε με το «ουκρανικό σχοινί" τη Δύση και να βρούμε μια ασύμμετρη αντίδραση στο πρόσωπο της Τουρκίας κάτι που η Ρωσία είναι σε θέση να κάνει καλά, μέχρι που να αποσαφηνιστεί η κατάσταση και στο «οικόπεδο» της Ουκρανίας υπέρ της Ρωσίας", καταλήγει η Pravda.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου