Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

ΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΛΕΙ ΣΤΙΣ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

Θέλει η κυβέρνηση να “σπρώξει” τον Ισκαντάρ Σάφα εκτός Ναυπηγείων Σκαραμαγκά; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε έχει μια ευκαιρία στις 2 Ιουλίου όταν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών θα εκδικαστεί αίτηση ασφαλιστικών μέτρων πιστώτριας εταιρείας... 

Image

Που ζητά ουσιαστικά η διοίκηση των Ναυπηγείων να περιέλθει σε ειδικό διαχειριστή, που θα οριστεί από το δικαστήριο και...
θα έχει πλέον εξ ολοκλήρου την εξουσία εκπροσώπησης των Ναυπηγείων.
Το θέμα νομικό και αναλύεται επαρκώς από τον νομικό που εκπροσωπεί την εταιρεία. Το αν θέλει η κυβέρνηση να πάρει υπό τον έλεγχό της τα Ναυπηγεία είναι ζήτημα πολιτικό, ,αλλά η εκδίκαση της 2ας Ιουλίου είναι ένα “εργαλείο” αποτελεσματικό.

Πως έχει το θέμα σύμφωνα με τον Ιωάννη Μπαβέα πληρεξούσιο δικηγόρο της εταιρείας:
“Η εταιρεία ALS MARINE Ε.Π.Ε., υπό την ιδιότητά της ως πιστώτρια των Ελληνικών Ναυπηγείων και ούσα εξοπλισμένη με εκτελεστές δικαστικές αποφάσεις για απαιτήσεις που φέρει εναντίον τους δυνάμει σύμβασης διαχείρισης πλοίων, κατέθεσε την από 15 Ιουνίου 2014 αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία συζητείται στις 2 Ιουλίου 2014, ζητώντας ουσιαστικά η διοίκηση των Ναυπηγείων να περιέλθει σε ειδικό διαχειριστή, που θα οριστεί από το δικαστήριο και θα έχει πλέον εξ ολοκλήρου την εξουσία εκπροσώπησης των Ναυπηγείων, με μοναδικό σκοπό την εκ του νόμου ικανοποίηση απάντων των δανειστών τους και ιδίως αυτών που έχουν προνόμια, δηλαδή του ΙΚΑ, του Ελληνικού Δημοσίου, του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) και των εργαζομένων της επιχείρησης. Να σημειωθεί ότι σε προγενέστερους πλειστηριασμούς κινητών και ακινήτων, που είχε επισπεύσει η εταιρεία ALS MARINE εναντίον των Ναυπηγείων, είχαν αναγγελθεί οι ως άνω δανειστές και συγκεκριμένα το ΙΚΑ, το Ελληνικό Δημόσιο, το ΝΑΤ και οι εργαζόμενοι για ποσά που στο σύνολό τους αγγίζουν περίπου τα 30.000.000,00 ευρώ.
Πέραν τούτου, η εταιρεία ALS MARINE με την από 18 Ιουνίου 2014 ανακοίνωση δίκης ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κάλεσε όλους τους ως άνω αναγγελθέντες δανειστές των Ναυπηγείων, μεταξύ των οποίων το ΙΚΑ και το Ελληνικό Δημόσιο, να προσέλθουν και να παρέμβουν κατά την εκδίκαση της ανωτέρω αιτήσεως αναγκαστικής διαχείρισης των ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ την 2α Ιουλίου 2014.

Με τον τρόπο αυτό παρέχεται στο Ελληνικό Δημόσιο, μέσα από την υφιστάμενη ελληνική νομοθεσία, μία πρώτης τάξεως ευκαιρία ως προνομιούχος δανειστής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά να παρέμβει στην ως άνω δίκη, να προτείνει και να ορίσει διαχειριστή μίας εταιρείας με την οποία βρίσκεται ήδη σε πολυετή σφοδρή αντιδικία, στερώντας πλήρως τον έλεγχό της από όλους τους μετόχους και την υφιστάμενη διοίκηση.
Η εταιρεία ALS MARINE με τις παραπάνω ενέργειες της δεν έπραξε τίποτε άλλο από την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων της. Τα ίδια δικαιώματα, και μάλιστα ενισχυμένα με προνόμια, έχουν το Ελληνικό Δημόσιο και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης των Ναυπηγείων. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχουν προβεί στην άσκηση και διεκδίκησή τους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε συνεχή αντιδικία με μία εταιρεία οφειλέτη του Δημοσίου.

Προς τούτο θεωρούμε αναγκαία την παρέμβαση όλων των πιστωτών των Ελληνικών Ναυπηγείων στη δίκη της 2ας Ιουλίου του 2014 ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και η ικανοποίηση τους μέσα από αδιάβλητες διαδικασίες, όπως αυτές προβλέπονται στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Επισημαίνεται τέλος ότι η θέση των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ υπό αναγκαστική διαχείριση δε θίγει με κανέναν τρόπο ούτε παρακωλύει την αποπεράτωση των εργασιών ναυπήγησης και συντήρησης των τεσσάρων ελληνικών υποβρυχίων που κατόπιν νομοθετικής παρέμβασης με το ν. 4258/2014 (άρθρο 26, παρ. 1) ανατέθηκαν στο Πολεμικό Ναυτικό. Αντίθετα μάλιστα η αναγκαστική διαχείριση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά μπορεί να πραγματοποιηθεί παράλληλα με τις ανωτέρω εργασίες του Πολεμικού Ναυτικού, δεδομένου ότι το αντικείμενο της θα περιορίζεται στη διαχείριση και είσπραξη απαιτήσεων των Ναυπηγείων, στον έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών των διοικούντων τους στο εξωτερικό, στην εποπτεία δικαστικών υποθέσεων, καθώς και στην εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων ιδιοκτησίας τους, πλην όλων εκείνων των εγκαταστάσεων και του κινητού εξοπλισμού που έχει δεσμεύσει το Ελληνικό Δημόσιο για την ολοκλήρωση των ελληνικών υποβρυχίων.
Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος
Ιωάννης Μπαβέας”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου