Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ερευνούν υπόθεση δωροδοκίας στο ΤΕΠΑΚ (ΤΕχνολογικό ΠΑνεπιστήμιο Κύπρου) – Εταιρείες κολοσσοί Πληροφορικής στο μικροσκόπιο... 

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
  • Για προσφορά ενός εκατομμυρίου ευρώ
  • Οι πρώτες τρεις H.S.DATA, NEWCYTECH, LOGICOM
  • Γραπτή καταγγελία στην Ελεγκτική Υπηρεσία «τα τίναξε» όλα στον αέρα
  • «Αν δεν ταΐσεις, δεν πιάννεις δουλειές στο Δημόσιο»
  • Η Εισαγγελία διέταξε έρευνα και όλοι αναμένουν τώρα από την Αστυνομία
Πράματα και θάματα συντελούνται στο ΤΕΠΑΚ, με τις Αστυνομικές Αρχές να διεξάγουν έρευνα για υπόθεση δωροδοκίας μεταξύ...
επικεφαλής Τμήματος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και εταιρείας ανάπτυξης λογισμικών προγραμμάτων, για κατακύρωση προσφοράς που αφορά την Μηχανογράφηση και ηλεκτρονική υποδομή του Πανεπιστημίου ύψους ενός εκατομμυρίου περίπου ευρώ.

Το onlycy.com συνέλεξε στοιχεία για την απίστευτη ιστορία, και σας τα παρουσιάζει, μιας και η υπόθεση λαμβάνει πολλές διαστάσεις διαφθοράς και δωροδοκίας.
Πιο συγκεκριμένα, η υπόθεση εκτυλίχθηκε για συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα (κατά 80%) με τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και αφορούσε διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από το ΤΕΠΑΚ για ηλεκτρονική υποδομή και μηχανογράφηση του Πανεπιστημίου. To έργο ηταν αξίας περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ.
  • Στον διαγωνισμό υπέβαλαν προσφορές τρεις κυπριακές εταιρείες ανάπτυξης λογισμικών: Η.S.DATA, NEWCYTECH και η LOGICOΜ.
  • Την προσφορά κέρδισε η «Η.S.DATA». Η « NEWCYTECH», η οποία ήταν η δεύτερη εταιρεία με την συμφέρουσα προσφορά προχώρησε σε προσφυγή.
  • Η προσφυγή έγινε αποδεκτή, διότι η «Η.S.DATA» δεν προσκόμισε τις υπογραφές από τις εταιρείες τις οποίες κατονόμασε ως συνεργάτες της δια το έργο.
  • Η Επιτροπή Αξιολόγησης Προσφορών του ΤΕΠΑΚ επανεξέτασε (αρχές Νοεμβρίου ’13) το όλο ζήτημα και εισηγήθηκε στο Συμβούλιο Προσφορών του Πανεπιστημίου όπως ο διαγωνισμός ακυρωθεί και επαναπροκηρυχτεί, διότι το ίδιο πρόβλημα με την «Η.S.DATA» το είχε και η «NEWCYTECH».
  • Η δε τρίτη καλύτερη προσφορά από την «LOGICOΜ» δεν μπορούσε να ληφθεί υπόψη διότι η εταιρεία δεν ανανέωσε τις εγγυητικές και συνεπώς, ο διαγωνισμός θα έπρεπε να ακυρωθεί και να επαναπροκηρυχτεί.
  • Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες «LOGICOΜ» και «NEWCYTECH» έχουν τον ίδιο μεγαλομέτοχο.
Και τώρα αρχίζει το ενδιαφέρον της υπόθεσης.
Προϊστάμενος Τμήματος του ΤΕΠΑΚ, ο οποίος ενώ αποδέχτηκε και υιοθέτησε και μονογράφησε την εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης (για ακύρωση δηλαδή του Διαγωνισμού), επανήλθε πριν την συνεδρία του Συμβουλίου Προσφορών και με γραπτή του πρόταση αναίρεσε την σύμφωνο γνώμη του για ακύρωση του Διαγωνισμού και πρότεινε κατακύρωση της Προσφοράς στην εταιρεία «NEWCYTECH».
 
Στο μεταξύ όμως και χωρίς να το γνωρίζει ο εν λόγω Προϊστάμενος του τμήματος του ΤΕΠΑΚ, προέκυψε γραπτή καταγγελία στην Ελεγκτική Υπηρεσία, ότι ο συγκεκριμένος Προϊστάμενος του ΤΕΠΑΚ είχε επαφές με την εταιρεία και ζήτησε «κομίσιον» «για να κανονίσει τη δουλειά». Στην επιστολή σημειώνεται μάλιστα, πως όταν ρωτήθηκε διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας «τι γίνεται», το στέλεχος του απάντησε: «Έτσι είναι. Μην ανησυχείς. Αν δεν ταΐσεις στο Δημόσιο, δουλειές δεν πιάννεις».
Όπως δε, αναφέρεται στην επιστολή καταγγελίας, το αντάλλαγμα διευθετήθηκε με ύψος «μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ».
 
Η Ελεγκτική Υπηρεσία που έλαβε την καταγγελία, έθεσε υπό το μικροσκόπιο την υπόθεση και με την πάροδο μερικών ημερών από την λήψη της καταγγελίας, διαπίστωσε με έκπληξη πως ο υπό καταγγελία Προϊστάμενος του ΤΕΠΑΚ προχώρησε σε γραπτή πρόταση προς το Συμβούλιο Προσφορών, μέσω της οποία αναιρούσε την σύμφωνο γνώμη του για ακύρωση του διαγωνισμού, και εισηγείτο την κατακύρωση της Προσφοράς στην εταιρεία «NEWCYTECH».
Η Ελεγκτική Υπηρεσία παρενέβη και ζήτησε μάλιστα να παρακαθίσει στη συνεδρία του Συμβουλίου Προσφορών, το οποίο στο τέλος δεν έκανε αποδεκτή την εισήγηση του Προϊστάμενου του Τμήματος του ΤΕΠΑΚ και έλαβε απόφαση για ακύρωση του Διαγωνισμού. Αυτά συνέβησαν στις 20 Νοεμβρίου 2013.

Έχει και συνέχεια…
Και ενώ η Ελεγκτική Υπηρεσία διατηρούσε το θέμα στο μικροσκόπιό της, θεωρώντας παράλληλα πως ο διαγωνισμός ακυρώθηκε, τον Μάρτιο του 2014 διαπιστώνεται με έκπληξη, ότι το Συμβούλιο Προσφορών του ΤΕΠΑΚ επανήλθε στο θέμα, ανέτρεψε προηγούμενη απόφασή του για ακύρωση του Διαγωνισμού και τελικά κατακύρωσε την Προσφορά στην εταιρεία «NEWCYTECH».

Αμέσως στην Εισαγγελία
Καλώντας το Συμβούλιο Προσφορών να αιτιολογήσει την απόφασή του, η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν πείστηκε και αμέσως ο φάκελος της υπόθεσης στάλθηκε στην Γενική Εισαγγελία.

Έρευνα από Αστυνομία
Η Γενική Εισαγγελία προφανώς διαπίστωσε βάσιμες υποψίες για ποινική έρευνα αφού όπως πληροφορείται το onlycy.com, παρέπεμψε την υπόθεση στην Αστυνομία, η οποία αυτό το διάστημα διεξάγει σχετική έρευνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου