Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Η ΤΟΥΡΚΙΑ "ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΕΙ" ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

Με το ''Καλημέρα'' της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα έθεσε η Άγκυρα την αντζέντα των διεκδικήσεων και προτεραιοτήτων της στις σχέσεις των δύο χωρών , αν και με βάση τα όσα μεταδόθηκαν  δεν υπήρξε τουλάχιστον προκλητικό ύφος...

Image

Συγκεκριμένα και ενώ στα ''εκλογικά'' δημοσιεύματα του τουρκικού τυπου τα ελληνοτουρκικά εν υπήρχαν, ο Τουρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε σε δηλώσεις . Με βάση το  ρεπορτάζ της...
κρατικής τηλεόρασης - που είχε τίτλο στην ιστοσελίδα ''Έκκληση για κοινές γεωτρήσεις στην Αν.Μεσόγειο''- εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη διεξαγωγή σε δημοκρατικό περιβάλλον των εκλογών στην Ελλάδα.

''Πιστεύουμε πως και η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας'' είπε ο κ. Τσαβούσογλου. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφερόμενος στο Κυπριακό ισχυρίστηκε πως διακόπηκαν οι συνομιλίες επειδή αποχώρησε από το τραπέζι η ελληνοκυπριακή πλευρά ( χωρίς να πει όμως για ποιο λόγο ο κ Αναστασιάδης κατήγγειλε και έφυγε) και πρόσθεσε ότι ελπίζουν να συνεχιστούν. Για το Αιγαίο, υποστήριξε πως επιθυμούν την συνέχιση των συνομιλιών για την αποκλιμάκωση της έντασης και την επίλυση των υφιστάμενων διαφορών-δηλαδή έκανε λόγο,πάλι, για πολλές διαφορές, ενω το ανοιχτό ζήτημα είναι ένα η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

''Επιθυμία''
Στην συνέχεια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αφού διατύπωσε την ...επιθυμία, όπως αναφέρθηκε, να πραγματοποιήσουν από κοινού τις γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και τις σεισμικές έρευνες, είπε ''στο θέμα αυτό αναλογεί σημαντικός ρόλος και στην Ελλάδα. Είδαμε ότι η ίδια αντίληψη υπάρχει και στον ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι σήμερα όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις στήριξαν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Πιστεύουμε πως το ίδιο θα πράξει και η νέα κυβέρνηση και ότι δεν θα θέσει εμπόδια''.

Βεβαίως , παρά την μπερδεμένη διατύπωση της κρατικής τηλεόρασης, πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι η Άγκυρα ξεχνά ότι η  ...επιθυμία της αυτή  για κοινές γεωτρήσεις δεν είναι παρά μια πρόταση για κατάλυση της κυριαρχία ε της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων που έχει στην ΑΟΖ της.

Οι υπουργοί 
Να σημειωθεί ότι σε άλλη είδηση της τηλεόρασης μεταδίδεται μεταξύ άλλων ότι  οι ΑΝ.ΕΛ θα αναλάβουν το Υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ για το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται το όνομα του κ. Ν.Κοτζιά, για για το Υπουργείο Άμυνας του κ. Θ. Δρίτσα.Αναφορά γίνεται και στο υπο ιδρυση Υπουργειο Μεταναστευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου