Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

ΞΕΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΣΩΣΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

Άλλος άνθρωπος έγινε ο πρόεδρος της ΝΔ από τη στιγμή που κατάλαβε ότι ο κλοιός σφίγγει επικίνδυνα γύρω του και ότι μπορεί να υποχρεωθεί να αφήσει την αρχηγική καρέκλα... 


Υποχώρησε από τη θέση του ότι το κόμμα του θα καταψήφιζε για πρόεδρο της δημοκρατίας τον Δ. Αβραμόπουλο, εάν τον πρότεινε η κυβέρνηση, και απολογήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας για...
τη στάση του έναντι του πρωθυπουργού λέγοντας ότι δεν τον υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου γιατί δεν γνώριζε τι ώρα θα πάει!

Η ξαφνική στροφή του Α. Σαμαρά δεν οφείλεται, ασφαλώς, σε δεύτερες σκέψεις που έκανε μόνος του, αλλά στα μηνύματα που του έρχονται από διάφορες πλευρές ότι μπορεί ξαφνικά να μάθει ότι οι βαρώνοι της παράταξής του δείχνουν την έξοδο. Το πλέον καθοριστικό ήταν οι πληροφορίες ότι πολλά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα ψήφιζαν τον Δ. Αβραμόπουλο, εφόσον η κυβέρνηση κατέληγε σε αυτό το πρόσωπο, αδιαφορώντας για την απόφαση της ηγεσίας. Ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν ότι ούτε ο Στ. Δήμας ήταν διατεθειμένος να εμπλακεί σε αυτό το παιχνίδι ως υποψήφιος της ΝΔ για δεύτερη φορά απέναντι στον πρώην αντιπρόεδρο του κόμματός του. Κάπως έτσι, ο Α. Σαμαράς αναγκάστηκε να τηλεφωνήσει στον Επίτροπο και να τον διαβεβαιώσει πως δεν θα βρεθεί απέναντί του, σε περίπτωση που του γίνει τέτοια τιμητική πρόταση.

Αλλωστε, είχε γίνει επιτακτική η ανάγκη για τον ίδιο να κάνει κινήσεις κατευνασμού απέναντι σε στελέχη που άρχισαν ήδη να ασκούν κριτική σε βασικές επιλογές του αλλά και σε εκείνα που ετοιμάζονται. Χθες ήταν η μέρα του Κυρ. Μητσοτάκη να ρίξει τα βέλη του λέγοντας ότι η ΝΔ έχασε το κέντρο και τις παραγωγικές ηλικίες. Πριν προχωρήσει περισσότερο την κριτική του ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος μαζί με τον Αδ. Γεωργιάδη και τον Γ. Βρούτση. Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής εξακολουθεί να έχει μεγάλη ζήτηση και το σημερινό του ραντεβού με την Ντ. Μπακογιάννη εξάπτει τη φαντασία όσων παρακολουθούν με προσοχή τα εσωκομματικά της ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση, ο Α. Σαμαράς με την ομιλία του στην ΕΓ έδειξε σαφώς ότι δεν έχει σκοπό να παραδώσει την κομματική εξουσία. Απέφυγε κάθε αναφορά σε βαριά ήττα και άφησε να εννοηθεί πως εκτιμά ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα μακροημερεύσει.

Σε αντίθεση με τον Α. Σαμαρά που δίνει μάχη να διατηρηθεί στην ηγεσία, ο Ευ. Βενιζέλος βγαίνει από την κούρσα. Οπως ανακοίνωσε στη συνεδρίαση της Κ.Ο και του Πολιτικού Συμβούλιο δεν θα είναι υποψήφιος όταν θα γίνει το συνέδριο του κόμματός του που προγραμματίζεται για τον Μάιο. Στην πραγματικότητα, δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Η πίεση που δέχεται να φύγει είναι μεγάλη ακόμη και από στελέχη που μέχρι τώρα τον υποστήριζαν. Η Φώφη Γεννηματά, πρώτη σε σταυρούς στη Β Αθήνας, δεν έκρυψε τη βιασύνη της να διεκδικήσει την αρχηγία καλώντας τον Ευ. Βενιζέλο να ξεκαθαρίσει τη θέση του και ζητώντας πιο σφιχτό χρονοδιάγραμμα. Ο Νίκος Μπίστης είχε ήδη ταχθεί υπέρ ενός αρχηγού νεότερης γενιάς και εννοεί, όπως λέγεται, τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος δεν αποκλείεται να μπει στην κούρσα της διαδοχής, το ίδιο ισχύει για τον Α. Λοβέρδο, ενδεχόμενως και για τον γραμματέα/ευρωβουλευτή Ν. Ανδρουλάκη. Η φράση που αποδίδεται στον Ευ. Βενιζέλο είναι “εγώ δεν είμαι Ζίγδης, ούτε Κουβέλης”. 

Ηταν, πάντως, συναισθηματικά φορτισμένος ανακοινώνοντας ότι με το συνέδριο του Μαίου τελειώνει η δική του θητεία, ενώ ήδη έχει τελειώσει η κυβερνητική του παρουσία. Στο μεταξύ, ο Γ. Παπανδρέου δείχνει να μην έχει πτοηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα και προγραμματίζει για τις 7 Φεβρουαρίου την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΙΔΗΣΟ που θα προετοιμάσει το συνέδριο. Και μάλιστα θα γίνει στο ΣΕΦ που είναι μεγάλο...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου