Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ - Ο ΓΙΟΥΝΓΚΕΡ ΑΚΥΡΩΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, ακύρωσε τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων – FYROM,  Νίκολα Γκρούεφσκι...
 

Αυτή η απόφαση δημιούργησε μια χιονοστιβάδα ερωτήσεων, για τους λόγους που προκάλεσαν την ακύρωση αυτής της... συνάντησης, όπως σημειώνει το ραδιόφωνο Deutsche Welle, στη σλαβική γλώσσα των Σκοπίων. 

Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν γνώριζε τίποτε για την τροπή που έλαβε το θέμα. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ποπόσκι πιάστηκε εξ απήνης. 

Στο διπλωματικό κόσμο κυκλοφορούν τρεις εκδοχές της ακύρωσης της συνάντησης που έφεραν αναστάτωση στον πολιτικό κόσμο της χώρας και ιδίως στο κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE.

Οι αναλυτές αναφέρουν τρεις υποθέσεις.
Πρώτη. Οι Βρυξέλλες στέλνουν ένα σαφές μήνυμα στο σλαβικό κράτος, ότι δεν θα κάνουν τα στραβά μάτια στα αρχεία που φέρνονται στη δημοσιότητα από τις υποκλοπές των τηλεφωνικών συνομιλιών που έκανε η κυβέρνηση του Γκρούεφσκι.

Δεύτερη. Υπάρχει η παραδοχή στις παρατηρήσεις του Επιτρόπου Johannes Hahn ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επιστροφή του πολιτικού διαλόγου στη χώρα, που μέχρι τώρα είναι ανύπαρκτος.

Τρίτη. Είναι και η πι σοβαρή. Οι Βρυξέλλες έχουν πιθανότατα πληροφορηθεί  ότι έχουν υποκλαπεί τηλεφωνικές συνομιλίες των διπλωματών της στα Σκόπια.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου