Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Εφημερίδα Bild: Όπως λέμε... κωλόχαρτο

Ποτέ δεν καταλάβαμε γιατί δίνουμε τόση σημασία σ΄ όσα κατά καιρούς γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild. Η μεγάλη της κυκλοφορία είναι μια δικαιολογία. Όλες οι ,όχι λαϊκές, αλλά λαϊκίστικες εφημερίδες στον κόσμο έχουν καλές κυκλοφορίες. Αντιστρόφως ανάλογες με την αξιοπιστία τους και τη σοβαρότητά τους...

 
Image

Τελευταίο δείγμα της ποιότητας της “δημοσιογραφίας τύπου Bild”, το χθεσινό της δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο οι Γερμανοί Μέχρι σήμερα λέει η Bild οι Γερμανοί έστειλαν“88 φορτηγά 40 τόνων γεμάτα 100ευρα”! Αναφέρει ότι το μερίδιο της Γερμανίας για την...
αποτυχημένη προσπάθεια “διάσωσής” μας ήταν 8 δις. Για να …λαϊκίσουμε κι εμείς λίγο θα τους απαντήσουμε ότι είναι περίπου τα χρήματα που έχουμε πληρώσει στους Γερμανούς τα τελευταία 15-20 χρόνια, για οπλικά συστήματα που μας πούλησαν. Τα περισσότερα από τα οποία αν τους διαφεύγει προσπαθούμε ακόμη να τα κάνουμε να δουλέψουν! Μάταια μέχρι στιγμής.

Θα επισημάνουμε όμως στους συντάκτες του “εξυπνακίστικου” δημοσιεύματος της Bild περί “φορτηγών με ευρώ για την Ελλάδα”, ότι η φοβερή τους…αποκάλυψη έρχεται να “κουμπώσει” με μια πολύ σημαντική και μαύρη για την ιστορία τους επέτειο. 

Σαν σήμερα λοιπόν το 1929 ο γερμανικό κράτος παίρνει δάνειο από τις μεγάλες τράπεζες, επειδή δεν έχει χρήματα να πληρώσει τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων και να χρηματοδοτήσει επιδόματα ανεργίας!


Το 1926 η Γερμανία και μαζί της όλη η Ευρώπη άρχισαν να βγαίνουν φαινομενικά από την άβυσσο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Η Συνθήκη του Λοκάρνο , επέτρεψε όμως Γερμανία να πάρει τη θέση της στην Κοινωνία των Εθνών, και να μειώσει τις υποχρεώσεις της σε επανορθώσεις για τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο! Ταυτόχρονα της δόθηκαν δάνεια για την οικονομική της ανασυγκρότηση. Τίποτα περίεργο για την Γερμανία η οποία κατάφερνε πάντα να γλιτώνει τα χρέη της! 

Με αυτά τα δάνεια η γερμανική βιομηχανία πήρε μπροστά αλλά 

Η Γερμανική βιομηχανία επανεξοπλίστηκε και η βιομηχανική ζωή αναβίωσε αλλά η οικονομική κρίση συνεχιζόταν και η ανεργία θέριευαν. Από το 1926 ως το 1929 η Γερμανία πλήρωσε πιστά τις υποχρεώσεις της για τις επανορθώσεις που ανέλαβε μετά το τέλος του Α' Παγκόσμιου Πολέμου σύμφωνα με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη γενική χρέωση της Κεντρικής Ευρώπης με ποσά που αυτό το διάστημα διπλασιάστηκαν. 

Η πολιτική κατάσταση στην Γερμανία πήγαινε από το κακό στο χειρότερο κι έτσι φθάσαμε στοσύνταγμα της Βαϊμάρης στηριζόταν στους σοσιαλδημοκράτες σε συνεργασία με το Λαϊκό κόμμα . Αλλά υπήρχαν και άλλα ισχυρά κόμματα με πιο ισχυρό το Κομουνιστικό. Ακολουθούσαν οι Καθολικοί του Κέντρου και οι Εθνικοσοσιαλιστές ναζί που ήταν αντίθετοι με το σύνταγμα της Βαϊμάρης. Οι ναζί αντλούσαν δυνάμεις από την εξαθλιωμένη μεσαία τάξη του πληθυσμού . 

Το 1929 οι Ναζί αριθμούσαν 180000 μέλη. 

Σ΄ όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και το κραχ της 24ης Οκτωβρίου 1929. Η οικονομική βοήθεια προς την Γερμανία διακόπηκε, οι τράπεζες χρεοκόπησαν και οι άνεργοι έφθασαν τα 6 εκατομμύρια.

Και κάπως έτσι οι Γερμανοί “είδαν” ως σωτήρα …τον Χίτλερ.


Το Σεπτέμβριο του 1930 οι Ναζί εξασφάλισαν 6,5 εκατομμύρια ψήφους και 107 έδρες. Ο Χίτλερ διέθετε ήδη ένα οργανωμένο και πειθαρχημένο κόμμα με άφθονους οπαδούς και πολλούς οικονομικούς πόρους που τους παρείχαν πρόθυμα Πρώσοι βιομήχανοι όπως ο Γκούσταβ Κρουπ .

Ο Χιτλερισμός ενισχυόταν από τους Γερμανούς βιομηχάνους και ορισμένους διεθνείς κύκλους που τον στήριζαν και άνοιγε γρήγορα το δρόμο προς την εξουσία. Τον Οκτώβριο του 1929 ο Πρόεδρος Χίντεμπουργκ διόρισε καγκελάριο τον Heinrich Brüning του Καθολικού Κόμματος αλλά γρήγορα υποχρεώθηκε να τον αντικαταστήσει . ΄Ύστερα από μια σύντομη διακυβέρνηση από τον Franz von Papen που ουσιαστικά προετοίμασε την άνοδο στην εξουσία των Ναζί με μέτρα όπως κατάργηση των λαϊκών ελευθεριών, διωγμοί σε αριστερούς και Εβραίους, ο Χιτλερισμός στις εκλογές της  30ης  Ιανουαρίου 1933 έφτασε της 230 έδρες και κατέλαβε την εξουσία. 

Τα “σαίνια” της Bild είναι προφανές ότι όλα αυτά δεν τα γνωρίζουν. Αν είχαν στοιχειώδη γνώση της ιστορίας της χώρας τους προφανώς και δεν θα δημοσίευαν τόσο…βαθυστόχαστα ρεπορτάζ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου