Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Η διαίρεση των Σκοπίων είναι ζήτημα χρόνου

Εάν δεν εφαρμοσθεί και δεν αναδιατυπωθεί η Συμφωνία της Οχρίδας και εάν ο Γκρούεφσκι δεν παραιτηθεί, η διαίρεση της FYROM,  είναι ζήτημα χρόνου.


Αυτό τόνισε ο Αλβανός αναλυτής των Σκοπίων και ειδικός σε θέματα ασφάλειας, Ιλίρ Κούλα- Ilir Kulla,  σε συνέντευξή του στην... τηλεόραση Ora News, για τις εξελίξεις  που ακολούθησαν τα γεγονότα στο Κουμάνοβο.

«Εάν τα Σκόπια δεν εφαρμόσουν τη Συμφωνία-Πλαίσιο, ή ακόμη καλύτερα, εάν δεν αναδιατυπωθεί αυτή η Συμφωνία, όπως είπε και ο Ζόραν Ζάεφ, σε κάτι παραπλήσιο με αυτό του βελγικού ομοσπονδιακού συστήματος, η διαίρεση της πΓΔΜ είναι μόνο θέμα χρόνου, γιατί είναι αδύνατο  κάθε τόσο να επαναλαμβάνονται  γεγονότα όπως αυτά του Κουμάνοβο, τουλάχιστον 10 φορές μέσα σε μια δεκαετία».

Σύμφωνα με τον Κούλα πρέπει να γίνει μια διεθνή έρευνα για τα γεγονότα στο Κουμάνοβο,  γιατί αποτελούν μια εθνοτική σύγκρουση, εν μέσω της πολιτικής κρίσης, που υπάρχει στα Σκόπια.

«Σε μια κατάσταση πραγματικής πολιτικής κρίσης, που έχει φέρει ένα κλίμα κρατικής αστάθειας, το να υπάρχει μια δράση –τιμωρία, σε μια αλβανική γειτονιά, δημιουργεί  μια ασάφεια για μέλλον των εθνοτήτων στη χώρα».

Ο ίδιος σχολιάζοντας τη σημερινή επίσκεψη του Σέρβου πρωθυπουργού στα Τίρανα, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης δεν αναμένει προκλήσεις από τα μέρη,  καθώς το Κοσσυφοπέδιο ζήτησε να αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο ηγετών, σημειώνει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου