Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Οι προκλήσεις της Αλβανίας και οι Τζιχαντιστές

Η Αλβανία ολοένα και περισσότερο γίνεται κέντρο της προσοχής από τις υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες, όχι μόνο για την μόχλευση υπερεθνικιστικών αντιπαραθέσεων με όλους τους γείτονες της, αλλά και ως ένας κόμβος προώθησης, συνάντησης και πιθανότατα και εκπαίδευσης εξτρεμιστών και Τζιχαντιστών σε άμεση συνάρτηση με τους πολέμους στη Μέση Ανατολή...

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΖΙΧΑΝΤ

του ΙΩΑΝΝΗ ΜΙΧΑΛΕΤΟΥ
 
Ο παρών ιστότοπος έχει αναφερθεί τόσο σε πρόσφατα όσο και παλιότερα άρθρα στη σημασία της Αλβανίας και των υπόλοιπών Αλβανόφωνων περιοχών στα Βαλκάνια επί τους ζητήματος. 
Πρόσφατα Αμερικανοί αξιωματούχοι ευρισκόμενοι στα Τίρανα σε κλειστό συνέδριο περιφερειακής ασφάλειας,έκρουσαν για μια ακόμη φορά το κώδωνα του κινδύνου, ασχέτως βεβαίως της μη επαρκούς πίεσης προς...
πάσα κατεύθυνση εκ των ιδίων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προβληματική αυτή κατάσταση.Παρακάτω ορισμένες σταχυολογημένες πληροφορίες θα παρατεθούν ώστε να δοθεί μια τωρινή εικόνα της κατάστασης.

Το 2013-14, υπολογίζεται ότι 20 εκατομμύρια σφαίρες των 7.62 χλ, 10 τόνοι πλαστικών εκρηκτικών, 5.000 ΑΚ-47 και 15.000 χειροβομβίδες, εξήχθησαν λάθρα από τη Βοσνία προς εξοπλισμό των Τζιχαντιστών στη Μέση Ανατολή μέσω Τουρκίας και ενός ενδιάμεσου ονόματι Κυρίογλου, με τη σημαντική συμβολή του οργανωμένου εγκλήματος Αλβανικής προέλευσης στο Κόσοβο. 

Τα όπλα κατά κύριο λόγο προέρχονταν από το εργοστάσιο Πιμπιέντα Ρούντέντ στο Γκόρενιε της Βοσνίας. Μεταξύ 2011-2014 ο συνολικός όγκος λαθραίου οπλισμού ξεπέρασε τα 200 εκ. Δολάρια με συμμετοχή κατά κύριο λόγο Βοσνίων, Τούρκων και Αλβανών. Τα τοπικά ΜΜΕ στη Βοσνία, Σερβία αλλά και Μαυροβούνιο και τοπικοί αξιωματούχοι έχουν κατά καιρούς αναφερθεί στα ανωτέρω μαζί με πολλές ακόμα λεπτομέρειες που έχουν γίνει ευρέως αποδεκτές. 

Επιπροσθέτως Λίβυος αξιωματούχος που εδρεύει σε Δυτικό-Ευρωπαική χώρα διαβεβαιώνει ότι μαζικές ποσότητες οπλισμού φεύγουν σε εβδομαδιαία βάση από τα Δυτικά Βαλκάνια και ιδιαίτερα από το Μπάρ του Μαυροβουνίου και το Δυρράχιο της Αλβανίας προς εξοπλισμό των Τζιχαντιστών της Δυτικής Λιβύης όπου δρουν 30 ομάδες τρομοκρατών με τη σημαντικότερη εκ των οποίων την παρούσα περίοδο το "Ισλαμικό Κράτος-παράρτημα της Λιβύης".  

Όλα τα δρομολόγια πλοίων μεταξύ Δυρραχίου-Βεγγάζης , Ντέρνας και Τομπρούκ μπορούν να θεωρηθούν ύποπτα.

Ταυτόχρονα η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Ερντογκάν έφερε στην επιφάνεια ένα θέμα με το οποίο ο παρόν ιστότοπος είχε ασχοληθεί και προβλέψει το Φεβρουάριο του παρόντος έτους. 
Αυτό είναι η προσπάθεια πλέον της Τουρκίας να ελέγξει το "σύστημα Γκιούλεν"στην Αλβανία και στα λοιπά Βαλκάνια, θέτοντας υπό την αιγίδα του, την εντυπωσιακή υποδομή που έχει ήδη δημιουργήσει ο εξόριστος στις ΗΠΑ Τούρκος Ιμάμης. Το μεγάλο "παιχνίδι"σε ότι αφορά την Αλβανία λαμβάνει χώρα πλέον για τον έλεγχο της οργάνωσης "SEMA" που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των θρησκευτικών σχολείων και σεμιναρίων στη γειτονική χώρα και επίσης ασκεί ιδιαίτερη επιρροή σε όλα τα σχολεία από νηπιαγωγεία μέχρι πανεπιστήμια που έχει ιδρύσει ο Γκιουλέν στην Αλβανία (Για πλήρη καταγραφή βλέπε παλαιότερα άρθρα του ιστότοπου).

Ο Ερντογκάν έθεσε ως βασικό όρο για τη στήριξη των "Μεγαλό-Αλβανικών οραμάτων"του Έντι Ράμα τη βοήθεια του για τον έλεγχο του Γκιουλέν, κάτι όμως που δεν θα είναι τόσο εύκολο ως φαίνεται εκ πρώτης όψεως, καθότι ο ευρισκόμενος εν Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, Ιμάμης, διαθέτει σοβαρή στήριξη από το Αμερικανικό κατεστημένο.

Τέλος πρέπει να αναφερθεί ότι οι πρόσφατες συγκρούσεις στη ΠΓΔΜ και οι ανακοινώσεις της εκεί Αστυνομίας ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες και νεκρούς Αλβανούς τρομοκράτες, βρίσκονταν και βετεράνοι που πολέμησαν στις τάξεις των Τζιχαντιστών στη Συρία, έχουν εν τέλει βάση. 
Αυτό σηματοδοτεί μια νέα πρόκληση για τις Βαλκανικές χώρες και βεβαίως την Ελλάδα, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των Τζιχαντιστών-Βαλκάνιων που επιστρέφουν στους τόπους καταγωγής τους μέσω Τουρκίας, δεν διέρχονται από την Ελλάδα/Βουλγαρία αλλά κατευθείαν αεροπορικώς από Τουρκικά αεροδρόμια. 

Ως εκ τούτου η αντί-τρομοκρατική εκστρατεία" του ΝΑΤΟ πρέπει να επικεντρωθεί στην Πρίστινα, Σεράγεβο, Τίρανα και βεβαίως σε όλη τη Τουρκία που αποτελεί την παρούσα περίοδο, το βασικό άξονα μετακίνησης ένθεν κακείθεν τρομοκρατών, όπως και παράνομου οπλισμού όχι μόνο για τη Μέση Ανατολή αλλά και για τη Βόρεια Αφρική σε συνδυασμό με την συστηματική και οργανωμένη προώθηση μεταναστών και προσφύγων προς την Ε.Ε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου