Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Πρώτη φορά (τόσο) Αριστερά μετά τον Δον Κορλεόνε

Σπάνε οι κουμπαράδες! Πως οι συνταξιούχοι θα πληρώνουν... τις συντάξεις τους - Μοντέλο... "αυτοχρηματoδότησης" για την πληρωμή των συντάξεων φέρεται να εφαρμόζει το υπουργείο Εργασίας, καθώς οι πόροι που θα χρησιμοποιεί από το 2015 ως και το 2018 για να κλείσει τις τρύπες των ταμείων προέρχονται από το υστέρημα των ίδιων των συνταξιούχων...

Σπάνε οι κουμπαράδες! Πως οι συνταξιούχοι θα πληρώνουν... τις συντάξεις τους! Όλο το σχέδιο `αυτοχρηματοδότησης` του υπουργείου Εργασίας

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, εγγύηση για την καταβολή των συντάξεων δεν αποτελεί πλέον το κράτος, αλλά...

οι πόροι που προέρχονται από τις περικοπές των συντάξεων και "αποταμιεύονται" στο λεγόμενο "μικρό κουμπαρά" του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Σε αυτόν τον κουμπαρά πηγαίνουν οι περικοπές που επιβάλλονται στις κύριες και επικουρικές συντάξεις από το 2010 και μετά!

Τα ποσά αυτά θα έφταναν στα 2,7 δισ. ευρώ αν έμεναν κλειδωμένα και "απείραχτα" ως το 2018, όπως προβλέπει ο νόμος. 

Εντούτοις, με απόφαση της κυβέρνησης, δεσμεύονται για να πληρωθούν συντάξεις. 

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, ελλείψει χρηματοδοτικής συμφωνίας με τους δανειστές, σπάνε και αυτόν τον κουμπαρά και στην ουσία βάζουν τους συνταξιούχους να πληρώσουν οι ίδιοι ένα μέρος των συντάξεών τους, από τις περικοπές που "αποταμιεύονται" στο ΑΚΑΓΕ.



«Είναι δικά τους λεφτά και γι’ αυτό τα χρησιμοποιούμε», ανέφερε αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, περιγράφοντας επακριβώς ότι εκεί που έφτασαν τα ταμεία, οι συντάξεις πληρώνονται από τις «καταθέσεις» των συνταξιούχων που έχουν αποταμιευτεί στο ΑΚΑΓΕ.



Πρόσφατα όμως, και με αφορμή το πρόβλημα που ανέκυψε στο ταμείο επικουρικής ασφάλισης, όταν χρειάστηκε να φέρει πρόταση ρευστοποίησης κουρεμένων ομολόγων για να πληρώσει τις συντάξεις του Ιουνίου, η απόφαση άλλαξε και τώρα συζητείται να πάρουν 700 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ αντί 350 εκατ. ευρώ που είχαν υπολογίσει αρχικά.



Η χρήση των αποθεματικών του ΑΚΑΓΕ για την πληρωμή των συντάξεων καταρρίπτει το μύθο ότι τα ποσά είναι εγγυημένα από το κράτος. Οι κρατικοί πόροι έχουν καταρρεύσει και η πραγματική εγγύηση για τους συνταξιούχους είναι πλέον μόνο τα χρήματα που τους παρακρατήθηκαν και συνεχίζουν να παρακρατούνται με τις περικοπές που επιβλήθηκαν από το 2010 και μετά!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου