Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Ισόβια στον ιδρυτή της ιστοσελίδας Silk Road

Το site επέτρεπε στους χρήστες να αγοράζουν και να πωλούν από ναρκωτικά μέχρι συμβόλαια για δολοφονίες...

Ισόβια στον ιδρυτή της ιστοσελίδας Silk Road


Ο Ρος Ούλμπριχτ, δημιουργός του διαδικτυακού τόπου Silk Road που επέτρεπε στους χρήστες να αγοράζουν και να πωλούν ανώνυμα από ναρκωτικά μέχρι συμβόλαια για δολοφονίας, καταδικάστηκε στη Νέα Υόρκη σε ποινή ισόβιας κάθειρξης. Είναι μια ποινή προς παραδειγματισμό, επισήμανε η δικαστής.

Ο Ούλμπριχτ, 31 ετών, είχε κριθεί ένοχος το Φεβρουάριο για επτά κατηγορίες, από ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέχρι...
εμπόριο ναρκωτικών. Η ποινή που του επιβλήθηκε από ξεχωριστό δικαστήριο την Παρασκευή θα μπορούσε να είναι μόνο 20 χρόνια, επισημαίνει το Reuters.

Η δικαστής Κάθριν Φόρεστ τόνισε πως όσοι έσπευσαν να αντιγράψουν το Silk Road και να δημιουργήσουν νέες μαύρες αγορές πρέπει «να καταλάβουν ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες».

«Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Εσύ, ως κατηγορούμενος, θα πρέπει να πληρώσεις το τίμημα» είπε, απορρίπτοντας τις ικεσίες ενός δακρυσμένου Ούλμπριχτ για επιείκεια.

Αναγνώρισε ότι ο κατηγορούμενος δεν ταιριάζει στο προφίλ του τυπικού εγκληματία, αφού έχει δύο πτυχία πανεπιστημίου, απέρριψε όμως τον ισχυρισμό του ότι το Silk Road ήταν απλώς ένα μεγάλο λάθος.

Η δικαστής δήλωσε ακόμα «βέβαιη» ότι ο Ούλμπριχτ πλήρωσε για τις δολοφονίες ανθρώπων τους οποίους θεωρούσε απειλή για την επιχείρησή του. Ο Ούλμπριχτ είχε κατηγορηθεί για έξι σχέδια δολοφονίας, ωστόσο οι κατηγορίες ήρθησαν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι φόνοι αυτοί πραγματοποιήθηκαν. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στα δύο χρόνια που λειτούργησε, μέχρι να κλείσει μετά τη σύλληψη του Ούλμπριχτ τον Οκτώβριο του 2013, χρησιμοποιήθηκε για παράνομες αγοραπωλησίες ύψους 214 εκατομμυρίων δολαρίων. Σχεδόν 4.000 έμποροι ναρκωτικών μπόρεσαν να επεκταθούν σε νέες αγορές σε όλο τον κόσμο.

Ο Ούλμπριχτ καλείται τώρα να πληρώσει 183 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με έγγραφα του FBI που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο, το Silk Road είχε σχεδόν ένα εκατομμύριο εγγεγραμμένα μέλη, χωρίς όμως να είναι γνωστό πόσα από αυτά ήταν ενεργά.

Το Silk Road πήρε το όνομα του Δρόμου του Μεταξιού που συνέδεε εμπορικά την Ευρώπη με την Ασία. Λειτουργούσε στον λεγόμενο «Σκοτεινό Ιστό», καθώς δεν εμφανιζόταν στις μηχανές αναζήτησης και η πρόσβαση ήταν δυνατή μόνο μέσω του Tor, ενός εργαλείου κρυπτογράφησης που αναπτύχθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να αποκρύπτει την ταυτότητα αντιφρονούντων σε χώρες όπου το Διαδίκτυο λογοκρίνεται. Οι πληρωμές γίνονταν αποκλειστικά με bitcoin, το εικονικό νόμισμα του οποίου οι συναλλαγές δύσκολα ιχνηλατούνται. 

Το Silk Road προσέφερε μια ποικιλία παράνομων προϊόντων και υπηρεσιών, ειδικευόταν όμως στα ναρκωτικά. Στο δικαστήριο εμφανίστηκαν την Παρασκευή συγγενείς δύο από τους έξι χρήστες που πέθαναν από υπερβολική δόση ναρκωτικών που είχαν αγοραστεί στο Silk Road.

Η δικαστής είπε ότι ο "Δρόμος του Μεταξιού" αποτέλεσε το παράδειγμα για πολλές ακόμα μαύρες αγορές που κρύβονται στον Σκοτεινό Ιστό και έχουν γίνει πονοκέφαλος των διωκτικών αρχών.

Ο Ούλμπριχτ παρέμενε προφυλακισμένος από τη σύλληψή του σε βιβλιοθήκη του Σαν Φρανσίσκο τον Οκτώβριο του 2013. Φέρεται να αναγνωρίστηκε από αναρτήσεις του στο Διαδίκτυο με το ψευδώνυμο Altoid: κάποια στιγμή έκανε το λάθος να ζητήσει από τους αναγνώστες να επικοινωνήσουν μαζί του στην διεύθυνση ossulbricht@gmail.com.


ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου