Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ - Οι εξελίξεις θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο

Ευρύτερο αντίκτυπο στις ισορροπίες της περιοχής θα έχουν οι διεργασίες στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Τουρκίας, όπου σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής προέδρου της νέας Βουλής...

Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Οπως προβλέπεται, στην πρώτη και στη δεύτερη ψηφοφορία, για να εκλεγεί κάποιος, πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 367 από τις...
συνολικά 550 ψήφους. Αν χρειαστεί να γίνει τρίτη ψηφοφορία, απαιτούνται 276 ψήφοι, ενώ στην τέταρτη και πέμπτη ψηφοφορία επικρατεί όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.

Υποψήφιος του AKP είναι ο εκτελών χρέη υπουργού Αμυνας, Ισμέτ Γιλμάλ. Θυμίζουμε ότι οι υποψήφιοι των CHP, MHP και HDP είναι αντίστοιχα ο πρώην ηγέτης του CHP, Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου και το πρώην ιδρυτικό στέλεχος του AKP, Ντενγκίρ Μιρ Μεχμέτ Φιράτ. Ολοι τους φέρονται να έχουν ξεκινήσει επαφές με όλα τα κόμματα, ενώ η «Ζαμάν» έγραφε χτες ότι η συνάντηση που είχε ο Ιχσάνογλου με τον Αχμέτ Νταβούτογλου κράτησε (σχετικά) αρκετή ώρα και ο δεύτερος τοποθετήθηκε θετικά στο ενδεχόμενο επικράτησης του πρώτου.

Στο μεταξύ, ενδεικτικό των προεκτάσεων που θα έχουν οι ενδοαστικές διεργασίες στην Τουρκία, αλλά και της αλληλεξάρτησής τους με άλλες εξελίξεις και παζάρια μεταξύ ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, είναι η τοποθέτηση του αναπληρωτή βοηθού του γγ του ΝΑΤΟ, Τζέιμι Σι, σύμφωνα με την οποία, «ορισμένα προβλήματα δεν μπορούμε να τα λύσουμε χωρίς την Τουρκία. Αυτό είναι καθαρό. Ετσι πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε για την ηγεσία της Τουρκίας».

Ο Σι - σύμφωνα με τη «Χουριέτ» - μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το πανεπιστήμιο Μπαχτσεσεχίρ και το τμήμα Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη. Μεταξύ άλλων, το στέλεχος του ΝΑΤΟ επισήμανε τη σημασία της σταθερότητας στην Τουρκία και εμφάνισε την κατάσταση στα Βαλκάνια ως ένα από τα πιο σημαντικά θέματα στα οποία θα επιδράσουν οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας. «Η πολιτική κρίση στη Μακεδονία, η διαφαινόμενη απόφαση για την πιθανή υποψηφιότητα του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ προβάλλουν μία μάλλον ζοφερή εικόνα για την κατάσταση στα Βαλκάνια. Οσο η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ηγηθεί εξαιτίας της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, η Τουρκία, με τις ισχυρές διασυνδέσεις της στα Βαλκάνια, θα πρέπει να προσπαθήσει να κρατήσει την περιοχή σε κίνηση, σύμφωνα με τον Σι» σημείωνε το ρεπορτάζ της «Χουριέτ».

Το HDP για την Ελλάδα
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο βουλευτής Σμύρνης του φιλοκουρδικού κόμματος (και από πολλούς προβαλλόμενου ως «τουρκικού ΣΥΡΙΖΑ») ΗDP, Ερτουγρούλ Κιουρκτσού, δήλωσε χτες ότι «η Τουρκία θα μπορούσε να αναλάβει το χρέος των 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα... Αυτή η βοήθεια θα μπορούσε επίσης να προσφερθεί στην Ελλάδα ως δάνειο με μηδενικούς τόκους».
Επιπλέον, οι δύο πρόεδροι του κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, σε κοινή τους δήλωση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, σημειώνουν ότι «εκτός από την επιβολή πολιτικών λιτότητας στους λαούς της Ευρώπης, μπορούν να υπάρξουν πιο λογικές συμφωνίες, που θα γίνουν αποδεκτές. Ελπίζουμε ότι η άλλη πλευρά (σ.σ. ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) θα απαντήσει θετικά στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να επιτευχθεί συμφωνία».

Δηλαδή και το HDP αλείφει βούτυρο στο ψωμί της προσπάθειας να παγιδευτεί ο ελληνικός λαός μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, να καθαγιαστεί το αντιλαϊκό πακέτο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και να εμπλακεί στην όξυνση της ενδοαστικής και ενδοϊμπεριαλιστικής «κόντρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου